Fem personer dömda till döden efter protester i Iran

På måndagen meddelade den iranska domstolen att det första dödsstraffet nu har utfärdats sedan de omfattande protesterna bröt ut i landet. En åtalad man ska dömas till döden för att ha fört ”krig mot Gud” och tänt eld på en myndighetsbyggnad.
På onsdagen dömdes ytterligare fyra personer till döden.

ANNONS
|

Iranska myndigheter har tidigare meddelat att offentliga rättegångar kommer att hållas för upp till 2 000 personer som tillfångatagits efter protester i landet, enligt The Guardian.

Omkring hälften av rättegångarna väntades hållas i huvudstaden Teheran, men hundratals demonstranter kommer också att åtalas ute i provinserna, för allt från korruption till brottsrubriceringen ”krig mot Gud”. Den sistnämnda kan leda till dödsstraff.

På måndagen kom uppgifterna om att den iranska domstolen nu har utfärdat det första dödsstraffet sedan protesterna bröt ut i landet, rapporterar BBC News.

Minst 20 personer kan dömas till döden

En man har åtalats för att ha tänt eld på en myndighetsbyggnad och för att ha fört ”krig mot Gud”, enligt domstolen i Teheran. Han döms nu till döden, men i nuläget är det oklart om eventuella dödsdomar kommer att verkställas.

ANNONS

Enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) riskerar minst 20 personer att dömas till döden.

På onsdagen kom uppgifterna om att ytterligare fyra personer har dömts till döden efter protester.

Enligt den iranska domstolen ska en person ha dödat en polisman med sin bil och en annan ska ha varit beväpnad med kniv och något annat tillhygge. Den tredje personen uppges ha blockerat trafiken och den fjärde ska ha gått till attack med kniv, rapporterar nyhetsbyrån Mizan.

På måndagen beslutade EU:s medlemsländer att lägga till ytterligare 29 personer och tre organisationer på sin sanktionslista med anledning av våldsamheterna i Iran.

Billström: Allvarliga brott i Iran

Sveriges utrikesminister Tobias Billström var med under mötet och uppmanade EU att prata mer om situationen i Iran.

– Läget är så pass allvarligt när det gäller det här övervåldet mot demonstranter och kränkningar och brotten som begås mot mänskliga rättigheter att vi behöver det här som en särskild punkt på dagordningen, säger han till TT och fortsätter:

– EU måste fortsätta att hålla fokus på detta, fortsätta att se till att de tappra tjejer och kvinnor som är ute på gatorna och slåss för sina rättigheter märker att EU ger dem sitt stöd.

Det var den 16 september som Masha Zhina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran för att ha burit sin slöja på fel sätt.

ANNONS

I samband med den unga kvinnans död bröt det ut stora protester i landet och runt om i världen. Kvinnor har klippt av sitt hår, bränt upp sina slöjor och människor har samlats för att tillsammans protestera mot regimens våld.

Fotnot: Artikeln uppdaterades den 16 november.

LÄS MER:Regimkritisk rappare riskerar dödsstraff i Iran

LÄS MER:2 000 ställs inför rätta för protester i Iran

LÄS MER:Barn har förts till psykvården efter protester i Iran

ANNONS