För en vecka sedan bröt en skogsbrand ut utanför Aten (ovan) och i veckan uppstod flera bränder på Kreta.
För en vecka sedan bröt en skogsbrand ut utanför Aten (ovan) och i veckan uppstod flera bränder på Kreta. Bild: Petros Giannakouris

Flera skogsbränder på Kreta

På tisdagen uppstod flera bränder på värmedrabbade Kreta. Enligt Aftonbladet är de nu under kontroll men det finns en oro för att fler bränder ska bryta ut i ett landskap som lider av en torr vinter och en rekordtidig värmebölja.

ANNONS
|

Under veckan har det utbrutit flera skogsbränder på den grekiska ön Kreta, det rapporterar Aftonbladet. Det började i bergkedjan Rethymnon på västra sidan av ön och bränderna spred sig under tisdagen. Nu har sex byar i området fått evakueras.

Sedan tisdagen har man vattenbombat och under onsdagen ska bränderna vara under kontroll. Samtidigt är det fortsatt varmt på ön och det blåser starka vindar som riskerar att ge elden nytt liv.

Grekland, och specifikt Kreta, har drabbats av en ovanligt tidig värmebölja under juni och för snart två veckor sedan nådde temperaturen över 40 grader. Det har även varit en torr vinter i landet och redan förra veckan fanns en oro för vad det skulle betyda för risken för bränder. Bland annat har Vassilis Kikilias, Greklands minister för civilt skydd, kommenterat risken.

ANNONS

– Det kommer bli en väldigt svår brandsäsong, en väldigt svår sommar, säger han till AP.

De grekiska barnen får bara gå ut efter att det blivit mörkt för att de ska klara värmen. ”42 grader i juni. Vi är rädda, helt klart. Och vi kommer få problem med torka, det är ett som är säkert.”, säger Kreatabon Helen Makarona.
De grekiska barnen får bara gå ut efter att det blivit mörkt för att de ska klara värmen. ”42 grader i juni. Vi är rädda, helt klart. Och vi kommer få problem med torka, det är ett som är säkert.”, säger Kreatabon Helen Makarona. Bild: Mia Höglund

Förra sommaren härjade flera stora bränder runt om i Grekland och flera öar fick evakueras. I nationalparken Dadia i västra Grekland bekämpade, enligt TT, nästan hälften av EU:s brandbekämpande flygplan och helikoptrar den största branden som någonsin registrerats i unionen.

TT rapporterar att det har satts in 2,1 miljarder euro för att se över Greklands katastrofberedskap och att man ska köpa in fler brandbilar och vattenbombare samt installera ett sensornätverk som tidigt ska kunna känna av rök. Alla dessa insatser väntas vara på plats först 2025.

Redan i år har man dock fördubblat antalet specialiserade brandmän.

LÄS MER:Grekernas tips för att hantera hettan på Kreta

LÄS MER:Svenskarna solar – medan grekerna leker mitt i natten för att undkomma hettan på Kreta

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

ANNONS