Konstnären Katherine Cains tolkning av den nyligen upptäckta stora gasjätten som kretsar kring en liten röd dvärgstjärna.
Konstnären Katherine Cains tolkning av den nyligen upptäckta stora gasjätten som kretsar kring en liten röd dvärgstjärna. Bild: Katherine Cain/Carnegie Institution for Science

”Förbjuden planet” hittad utanför vårt solsystem

Astronomer har upptäckt en ovanligt stor planet som kretsar runt en mindre stjärna, omkring 280 ljusår från jorden. Den oväntade storleken på planeten har fått forskarna att kalla den för ”den förbjudna planeten”.

ANNONS
|

Den nyligen upptäckta planeten är ungefär lika stor som Jupiter, den största planeten i vårt solsystem. Den heter TOI 6205b eller som forskarna vid Carnegie Institution for Science, något mer inspirerande, kallar den: ”den förbjudna planeten”, rapporterar CNN.

Planeten har fått sitt smeknamn för att den egentligen inte borde kunna existera. Stjärnan som den kretsar kring är bara fyra gånger större än planeten och både betydligt mindre och kallare än vår egen sol, en så kallad röd dvärg.

– Den är bara ungefär fyra gånger så stor som Jupiter, men den har på något sätt lyckats bilda en planet i Jupiters storlek, vilket är ganska överraskande, säger studieförfattaren Shubham Kanodia i ett uttalande.

ANNONS

Utmanar tidigare kunskap

Sådana stjärnor, har man trott, klarar inte att vara värdar åt så stora planeter. Men upptäckten av TOI 6205b utmanar det man trott sig veta om hur planeter bildas.

Stjärnor bildas från massiva moln av gas och damm i rymden. Materialet som blir över av stjärnbildningen skapar en roterande skiva runt stjärnan där planeterna föds.

– I början, om det inte finns tillräckligt med stenigt material i skivan för att bilda den ursprungliga kärnan, så kan man inte bilda en gasjätte (planet). Och i slutet, om skivan avdunstar innan den massiva kärnan bildas, kan man inte heller bilda en gasjätte. Och ändå bildades TOI-5205b. Baserat på vår nuvarande förståelse av planetbildning borde den inte existera. Det är en ”förbjuden” planet, säger Shubham Kanodia.

Nu vill forskarna fortsätta studera planeten med hjälp av det kraftiga James Webb-teleskopet. Observationer som har gjorts får dem att misstänka att TOI-5205b inte är den enda förbjudna planeten där ute.

– Även om den definitivt sticker ut så är det inte den enda, enligt Shubham Kanodia.

LÄS MER:Rysk hjälp på väg till läckande rymdstation

LÄS MER:Nasas toppkandidater – de kan få resa till månen i Artemisprojektet

LÄS MER:20 år sedan tragedin med rymdfärjan Columbia

LÄS MER:Asteroid passerar jorden – närmare än flera satelliter

ANNONS