Shachar Ben-Galil och Or Avital i Tel Aviv efter beskedet om Hizbollah-ledarens död.
Shachar Ben-Galil och Or Avital i Tel Aviv efter beskedet om Hizbollah-ledarens död.

Glädje och oro i Israel efter nyheten om Nasrallahs död

Israeler hälsar nyheten om Hizbollah-ledaren Nasrallahs död med glädje blandad med oro. Ingen sörjer den bittre fienden som ville utplåna Israel, men många fruktar hämnd från Iran.

ANNONS
|

Israels militär meddelade på lördagen att man lyckats döda schejk Hassan Nasrallah i en attack mot Hizbollahs högkvarter i Beirut på fredagskvällen – och den terrorstämplade gruppen bekräftade efter några timmar att deras ledare är död.

Israeler uttrycker stor glädje över att deras kanske störste fiende är borta. Som ledare för den Iranstödda libanesiska islamistgruppen Hizbollah har han i decennier attackerat Israel. Hans islamistiska milis har utan uppehåll skjutit raketer mot Israel i snart ett år – för att visa stöd för sina allierade i Hamas – och tvingat upp till 100 000 israeler att fly från sina hem.

ANNONS

– Vi känner tillfredsställelse, stor glädje, till och med eufori. Vi vet inte än vart det här leder men vi hoppas att det blir en stor förändring i hela Mellanöstern, säger Or Avital, 30, programmerare, från Tel Aviv.

– Vi hoppas att det ska leda till att terroristerna förlorar motivation, också Iran. Att det får en avskräckningseffekt. Vi är inte rädda för deras motaktioner, vi litar på vår armé.

GP träffar honom och hans sambo Shachar Ben-Galil, 29, HR-expert, på Tel Avivs stora kafégata Dizengoff i Tel Aviv. Där är kaféer och restauranger fullsatta som vanligt – utan tecken på att raketlarm hördes i den israeliska storstaden en dag tidigare och kan komma att höras på nytt om Hizbollah och Iran gör verklighet av sina hot.

Paret Sharon Tshiliby, 49,  och Boaz Yitzhaki, 56, affärsman, från Tel Aviv. De är nöjda med vad man i Israel ser som framgångsrika attacker mot Hizbollah.
Paret Sharon Tshiliby, 49, och Boaz Yitzhaki, 56, affärsman, från Tel Aviv. De är nöjda med vad man i Israel ser som framgångsrika attacker mot Hizbollah. Bild: Arne Lapidus

På samma gata möter vi paret Boaz Yitzhaki, 56, affärsman, och Sharon Tshiliby, 49, från Tel Aviv. Också de är nöjda med vad man i Israel ser som framgångsrika attacker mot Hizbollah, vars hela toppskikt man nu lyckats slå ut.

– Vi känner stor glädje. Det här kan bli början på ett nytt Mellanöstern utan Hizbollah och Hamas. Den Iranledda ondskans axel är skakad, säger Boaz Yitzhaki.

– Det här är ett slag mot terrorism. Det är bra inte bara för Israel utan också för Libanon och hela världen. Vi fruktar inte deras hämnd, det är ett pris vi får betala, säger han.

ANNONS

Intill nio av de tio bilderna står det ”eliminerad” i vit skrift på röd botten.

Den israeliska militären meddelade på lördagen att inte bara Nasrallah utan också flera andra Hizbollah-befälhavare dödades i attacken mot deras högkvarter i stadsdelen Dahieh i södra Beirut. Militären publicerade också en lista med bilder på de tio högst uppsatta militära ledarna i den islamistiska milisen. Intill nio av de tio bilderna står det ”eliminerad” i vit skrift på röd botten.

Sylvie Cohen, 56, lärare från Tel Aviv.
Sylvie Cohen, 56, lärare från Tel Aviv. Bild: Arne Lapidus

– Jag känner glädje blandad med oro. De kommer att ersätta Nasrallah, Israel har likviderat flera ledare tidigare men det kommer alltid nya. Jag är också orolig för deras hämndaktioner, säger Sylvie Cohen, 56, lärare från Tel Aviv.

Oro för Irans reaktion

Yair Gross, 38, kock från Tel Aviv, säger också han att Hizbollah kommer att ersätta Nasrallah och att ”den nye kanske blir värre”.

– Jag är inte för likvideringar. Jag är inte för krig, jag har haft nog av det som stridande soldat. Men Hizbollah vill döda oss, de vill inte att vi ska existera så av självbevarelsedrift har vi har inget alternativ, säger han och fortsätter:

– Jag är orolig för främst Irans reaktion. Vi såg i april att deras raketer kan nå hit. Det blev inte så mycket action den gången, men de har resurser att göra mer.

Han berättar att han var soldat vid fronten i Libanonkriget 2006 och att Nasrallah redan då var Israels huvudfiende. Nu ligger hans bror inkallad vid Libanongränsen, så han hoppas att det inte ska bli någon markoffensiv som kan leda till stora israeliska förluster.

ANNONS

”En förlust utan motstycke för Hizbollah”

Också kommentatorer i israeliska medier välkomnar attacken mot Nasrallah och säger att hans död kan öppna för en helt ny utveckling i Mellanöstern.

”Hassan Nasrallah var inte bara ytterligare en terroristledare och likvideringen av honom kan inte jämföras med likvideringen av andra högt uppsatta i Hamas eller Hizbollah. Det är en enorm jordbävning i Mellanöstern och hela terrorvärlden som skapar vågor vars styrka ännu är svåra att uppskatta”, skriver den israeliska journalisten och författaren Avi Issacharoff, mest känd som en av skaparna bakom den internationella tv-succén Fauda, på den stora israeliska nyhetssajten Ynet.

”Det är en förlust utan motstycke för Hizbollah som förlorar sin mest betydelsefulla personlighet sedan organisationen grundades. Det är en förlust utan motstycke för Iran som förlorar sin främsta agent utanför Irans gränser. Och det är ett hårt slag för terrorgrupper som såg Nasrallah som mannen som lyckades betvinga Israel. Fram till i går”, skriver han.

LÄS MER:Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah är död

LÄS MER:Experten om Hizbollah-ledarens död: ”Extremt hårt slag"

LÄS MER:Regionen står i värsta fall på randen till ett storkrig

ANNONS