Två explosioner inträffade på onsdagen i den iranska staden Kerman. Nu har IS tagit på sig ansvaret för attacken.
Två explosioner inträffade på onsdagen i den iranska staden Kerman. Nu har IS tagit på sig ansvaret för attacken. Bild: AP

IS tar på sig ansvar för dödliga explosioner i Iran

Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för de dödliga dubbelexplosionerna som inträffade på onsdagen under en ceremoni vid den iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis grav, rapporterar Reuters.
Runt 80 personer dog och ytterligare minst 200 personer skadades.

ANNONS
|

Två explosioner inträffade på onsdagen i den iranska staden Kerman. Hundratals personer ska ha varit på väg till iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis gravplats som en del av en ceremoni till hans minne på årsdagen för hans död.

Nu har terrorgruppen Islamiska staten (IS) tagit ansvar för attacken, som dödade 84 personer och skadade runt ytterligare 280 personer. På onsdagen uppgavs det att runt hundra personer dött, men dödssiffran skrevs senare ner.

Provinsens guvernör kallar händelsen för en "terroristattack" och regeringen har utlyst landssorg.

Det här har hänt

Irans inrikesminister Ahmad Vahidi sa på onsdagen till iranska statstelevisionen att den första bomben utlöstes vid 15-tiden, lokal tid, nära Saheb al-Zaman-moskén.

ANNONS

Den andra bomben detonerade omkring 20 minuter senare och Vahidi uppger att den dödade och skadade fler än den första.

Utredare i Iran misstänker att självmordsbombare låg bakom onsdagens blodiga attentat i närheten av general Qassem Soleimanis grav i Kerman i södra Iran, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna med hänvisning till en icke namngiven källa.

Källan säger vidare att övervakningsfilmer visar hur en man utlöste en självmordsbomb på vägen till graven, och att den andra explosionen "troligtvis" utlöstes av en annan självmordsbombare även om det inte är helt klarlagt.

Bomberna ska ha detonerat omkring 1,5 och 2,7 kilometer från graven. Självmordsbombarna ska ha valt platserna eftersom de låg utanför säkerhetskontrollerna.

Flera människor skadades efter att de trampats ned i samband med att kalabalik uppstått vid platsen, rapporterar statliga medier.

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, sågs som den mäktigaste figuren i Iran efter den högsta ledaren ayatolla Ali Khamenei och som en arkitekt bakom den iranska politiken som fördes.

Han dödades i en amerikansk drönarattack vid Bagdads flygplats den 3 januari 2020. USA:s dåvarande president Donald Trump, som beordrade mordet 2020, beskrev Soleimani som "den främsta terroristen var som helst i världen".

LÄS MER:Iran: Självmordsbombare kan ligga bakom attacken

LÄS MER:Hizbollahledare fördömer dödliga attacken mot Hamasledare

LÄS MER:Explosioner vid iransk toppgenerals grav – över 100 döda

ANNONS