Israel: Vi går in i nästa fas i kriget

Israeliska marktrupper har korsat gränsen till Libanon, bekräftade IDF i natt. Operationen beskrivs som "begränsad", och enligt uppgift till flera medier ska ambitionen inte vara att ockupera libanesiska områden.
Hizbollah har i sin tur svarat med raketattacker in i Israel.
Hur många som dödats eller skadats är i nuläget oklart.

ANNONS
|

Tidigt på måndagen höll Israels försvarsminister, Yoav Gallant, ett möte med lokala företrädare i norra Israel. Då sa han att landet var redo att gå in i nästa fas i kriget mot Hizbollah.

På måndagskvällen kom rapporter i flera medier om att Israel förbereder för markinvasion. Runt klockan 01, svensk tid, bekräftade också den israeliska militären, IDF, att man börjat utföra räder mot Hizbollah-mål i södra Libanon.

På tisdagsmorgonen sa en talesperson för den israeliska militären att ”intensiva strider” med Hizbollah pågår i södra Libanon.

”Begränsad operation”

Operationen kallas ”Norra pilen” och är, enligt IDF självt, en ”begränsad” och ”lokaliserad” insats på libanesisk mark, som utförs mot vad man uppger vara ”omedelbara hot” mot samhällen i norra Israel.

ANNONS

”Det israeliska flygvapnet och artilleriet stöttar markstyrkorna med precisa slag mot militära mål i området”, skriver IDF i ett inlägg på plattformen X.

”Dessa operationer godkändes och genomfördes i enlighet med det politiska ledarskapets beslut. Operation "Norra Pilen" kommer att fortsätta enligt den situationsbedömning som görs och parallellt med striderna i Gaza och på andra arenor”, fortsätter IDF i sitt inlägg.

Planerad markinvasion

Källor till Sky News har tidigare uppgett att Israel planerat en begränsad markinvasion i Libanon i syfte att trycka tillbaka Hizbollah-styrkor från den israeliska gränsen. Insatsen ska rikta in sig på infrastruktur, lager och vapenförråd.

Enligt uppgift till både Axios och CNN ska Israel ha som uttalad ambition att inte låta markoperationen dra ut på tiden och på så sätt leda till en ockupation av södra Libanon. Däremot kunde en högt uppsatt israelisk tjänsteperson inte svara på exakt hur lång tid operationen skulle pågå, enligt CNN.

Nyhetskanalens korrespondenter på plats i norra Israel rapporterar att ljudet av artilleribeskjutning, drönare och helikoptrar kunde höras i samband med markoperationen i södra Libanon.

Man skriver också att ”flera explosioner”, rökmoln och starka ljussken kunde ses komma från en libanesisk by nära gränsen.

ANNONS

Palestinsk flyktingförläggning träffad

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till en källa och libanesisk media, har flyktingförläggningen Ain al-Hilweh, för palestinier i Libanon, träffats av en israelisk attack. Målet ska enligt uppgift ha varit en befälhavare med koppling till den palestinska Fatah-organisationens militära gren. Huruvida han dödades eller inte är oklart.

Hizbollah har i sin tur utfört luftattacker mot israeliska mål vid gränsen, rapporterar bland annat The Guardian. Det finns i nuläget inga rapporter om skador eller dödsfall och flera av raketerna ska antingen ha skjutits ner av luftförsvaret eller landat på öppen mark.

Explosioner i Beirut

Drygt en och en halv timme innan markoperation bekräftades gick Israel ut med en uppmaning till boende i utkanten av Beirut om att evakuera området.

Tätt där på hördes flera kraftiga smällar över huvudstaden, och i klipp som spridits i sociala medier syns hur stora explosioner inträffar.

Libanons sjukvårdsmyndighet rapporterade att åtminstone 95 personer har dött i olika israeliska attacker under måndagen.

Den tillförordnade Hizbollah-ledaren Naim Qassem sa på måndagsförmiddagen att Libanon är redo för en markinvasion.

– Vi är säkra på att den israeliska fienden inte kommer uppnå sitt mål, sa han.

USA: Stödjer Israels självförsvar

USA:s försvarsminister Lloyd Austin kommenterade i natt Israels markoperation. I ett inlägg på X säger han att USA ”stöttar Israels rätt att försvara sig självt”, samt att han uttryckt just det i ett samtal med sin israeliske kollega Yoav Gallant.

ANNONS

”Vi enades om nödvändigheten i att avveckla anfallsinfrastruktur längs gränsen för att säkerställa att libanesiska Hizbollah inte kan utföra attacker i stil med den 7 oktober mot Israels norra samhällen”, skriver han bland annat.

Försvarsministern riktade även en varning till Iran.

”Jag återupprepade de allvarliga konsekvenser som skulle drabba Iran om Iran väljer att utföra en direkt militär attack mot Israel”, skrev han i sitt inlägg.

LÄS MER:Nasrallah dödades långt under jord

LÄS MER:Hamas ledare i Libanon dödad – var FN-anställd

LÄS MER:Hizbollahledarna som dödats – och de som är kvar

ANNONS