Personsökare exploderade i Libanon – flera döda och tusentals skadade

Enligt Libanons hälsodepartement har över 2 750 personer skadats och nio dödats när personsökare över stora delar av landet exploderade. Flera ska också ha dödats i liknande explosioner i Syrien.
Personsökarna ska ha tillhört Hizbollah-medlemmar, som enligt The Guardian hittills har bekräftat att två av deras krigare dött.
Såväl Hizbollah som Libanons regering anklagar Israel för att ligga bakom attacken.

ANNONS
|

Texten har uppdaterats med en rättelse.

Stora mängder personsökare i både Libanon och Syrien har exploderat under tisdagen, rapporterar internationella medier och libanesiska myndigheter.

Enligt Libanons hälsodepartement har 2 750 personer skadats, varav 200 allvarligt. Nio personer har bekräftats döda hittills, däribland en minderårig flicka.

Under tisdagskvällen cirkulerade rapporter i bland annat Reuters om att siffrorna skrivits upp till 4 000 skadade och elva dödade. De drogs sedan tillbaka, efter att hälsodepartementet dementerat uppgifterna.

Enligt CNN har lediga sjukvårdsarbetare kallats in för att ta hand om ”den stora mängden skadade människor” som förts till sjukhusen. Det har även gått ut en uppmaning om att donera blod för att säkra det ökade behovet, rapporterar nyhetskanalen.

ANNONS

– Vi har inte plats på sjukhuset längre. Det är fler än 400 män här, säger ett vittne till Al-Jazeera.

Videor sprids på sociala medier

Offren uppges ha skador främst på händer och ansikte. På hittills overifierade bilder och videor som sprids via sociala medier kan man se hur explosioner inträffar till synes från ingenstans.

Enligt Irans statliga nyhetsbyrå, Irna, är en av de skadade landets ambassadör i Libanon. Han ska ha förts till sjukhus men skadorna uppges inte vara allvarliga. Times of Israel rapporterar också, med hänvisning till saudiska nyhetsbyrån Al-Hadath, att flera ur Hizbollahs toppskikt skadats i explosionerna. Dock ska inte organisationens ledare Nasrallah finnas bland dem, enligt Reuters Irakbyråchef Timour Azhari.

I ett uttalande säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare, att sprängdådet i Libanon är ”extremt oroande”.

”Vi fördömer de civila dödsfall vi har sett”, säger han vidare.

Israel pekas ut

Några timmar efter explosionerna pekade Libanons regering ut Israel som skyldigt till explosionerna. Informationsminister Ziad Makary var den första att göra så, och säger att det rör sig om ”israelisk aggression” samt att han varit i kontakt med FN för att ”hålla den skyldige ansvarig”.

– Libanons högsta prioritet är att sätta stopp för de israeliska attackerna som riktas mot våra medborgares liv och verksamheter, säger han enligt Al-Jazeera.

ANNONS

Även Hizbollah pekar ut Israel. Organisationen säger i ett uttalande att det ”håller den israeliska fienden fullt ansvarig för denna kriminella aggression”, och utlovar hämnd.

Israel har inte kommenterat händelsen.

Under tisdagskvällen, svensk tid, uttalade sig Hamas om sprängningarna. Enligt CNN ska Hamas uttryckt stöd för Hizbollah och den libanesiska befolkningen.

”Vi ger vårt fulla stöd till den libanesiska befolkningen och våra bröder i Hizbollah, och vi känner djup sympati för offrens familjer,” säger Hamas i uttalandet.

Personsökarna var nya

Hur explosionerna gått till är än så länge oklart men en Hizbollah-tjänsteman, som uttalat sig anonymt till Reuters, säger att det är det "största säkerhetsintrånget" som gruppen utsatts för under det senaste året.

Tidningen An-Nahar har också pratat med en expert, som tror att explosionerna kan ha orsakats av att en medveten överbelastning av enheterna fått deras batterier att överhetta.

Den teorin stöds av en anonym Hizbollah-knuten tjänsteperson som nyhetsbyrån AP pratat med. Enligt den ska personsökarna, som var nyinförskaffade, först ha börjat bli varma runt klockan 15.30 – för att sedan explodera. Organisationen hade sedan tidigare slutat använda mobiltelefoner av rädsla för att bli spårade av Israel.

Samtidigt lyfts en annan teori, bland annat av BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner. Med hänvisning till en anonym före detta sprängmedelsexpert inom det brittiska försvaret kan personsökarna ha packats med små mängder explosivt material någonstans i leverantörskedjan. Det sprängmedlet skulle sedan kunna detoneras vid ett givet tillfälle.

ANNONS

An-Nahar rapporterar att hälsodepartementet gått ut med en uppmaning till alla som har en personsökare om att omedelbart göra sig av med den.

UD: Uppmanar svenskar att lämna Libanon

Det svenska Utrikesdepartementet uppskattar att det finns mellan 2 000 och 3 000 svenska medborgare i Libanon. I nuläget finns det inga uppgifter om att någon svensk har skadats i attacken, det rapporter Aftonbladet.

Uppmaningen från UD är att svenskar som just nu befinner sig i Libanon ska lämna landet.

”Svenskar bör utnyttja de transportmöjligheter som fortfarande finns tillgängliga. Det finns flera flygbolag som trafikerar Beiruts flygplats”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Skolor håller stängt

Utbildningsministeriet har beslutat att universitet och skolor ska hålla stängt under onsdagen till följd av attacken. Det rapporter lokala medier.

Samtidigt har flera flygbolag valt att ställa in flyg till Israel de kommande dagarna. Bland annat har Air France, British Airways och Lufthansa valt att ställa in flyg. Detta på grund av rädsla för att situationen ska eskalera.

Texten har uppdaterats med en rättelse 17/9/24: I en tidigare version av texten angav vi att elva personer dött och 4 000 personer skadats i explosionerna, med hänvisning till Libanons hälsomyndighet. Sedan dess har den uppgiften dragits tillbaka och antalet döda angavs vid 23-tiden till nio och antalet skadade till 2 750.

ANNONS

LÄS MER:Experten: En attack som denna passar Israels filosofi

LÄS MER:Källor: Så kunde personsökarna explodera

LÄS MER:Jenny Gustafsson på plats i Beirut: ”Ständigt ljud av ambulanser”

LÄS MER:Ranstorp tror på israelisk markoffensiv i Libanon

ANNONS