Jim Jordan har förlorat två omröstningar på lika många dagar. Nu ger han, åtminstone tillfälligt, upp försöken och stöder en tillfällig talman.
Jim Jordan har förlorat två omröstningar på lika många dagar. Nu ger han, åtminstone tillfälligt, upp försöken och stöder en tillfällig talman. Bild: Alex Brandon

Jim Jordan pausar försöken att bli talman

Efter två misslyckade försök kommer republikanen Jim Jordan kommer inte att försöka bli talman. I stället kommer den tillfällige talmannen Patrick McHenry att få ett utökat mandat, rapporterar Washington Post.

ANNONS
|

Talmanskaoset i USA kan nu få en tillfällig lösning. Efter två omröstningar står det klart att republikanen Jim Jordan inte har tillräckligt med stöd i det egna partiet för att väljas till talman i kongressen. Han kommer inte att söka en tredje omröstning, utan stödjer i stället en plan som ska ge den tillfällige talmannen, republikanen Patrick McHenry, utökat mandat, skriver Washignton Post .

Vita husets verksamhet har stått still efter att talmannen Kevin McCarthy röstades bort. En ny talman måste väljas för att kongressen ska kunna fatta viktiga beslut, men republikanerna har inte kunnat enas bakom en kandidat.

Om kongressen nu går vidare med att utöka den tillfällige talmannens befogenheter betyder det inte nödvändigtvis att Jim Jordan har gett upp helt om talmansposten. Han behåller sin nominering, och kan när som helst begära en ny omröstning om talmansposten.

ANNONS

Jim Jordan har expresidenten Donald Trumps stöd, men stoppades i omröstningen av mer moderata republikaner.

LÄS MER:Trumpjuristen Powell förklarar sig skyldig

LÄS MER:USA: Jordan misslyckas åter att bli talman

LÄS MER:Hemlig vapenleverans förstörde nio ryska helikoptrar

ANNONS