Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Arkivbild.
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin

Kamala Harris: Kommer ge republikan roll i kabinettet

Vinner Kamala Harris valet kommer hon att ge en av rollerna i den amerikanska regering till en republikan. Det säger hon i en intervju med CNN, den första stora intervjun hon gett under sin presidentkampanj hittills.
Samtidigt pressades hon över policyfrågor hon svängt om genom åren, men avfärdade det som en erfarenhetsfråga och att hennes värderingar ”inte har förändrats”.

ANNONS
|

Sedan Kamala Harris seglade upp i topp på Demokraternas kandidatlista har hon avböjt formella intervjuer och presskonferenser med etablerad media i USA.

För det har hon fått utstå kritik, inte minst från Republikanerna, men under natten till fredag släpptes så den första stora intervjun tillsammans med vicepresidentkandidaten Tim Walz.

Under en del av intervjun pressade CNN:s Dana Bash Kamala Harris om policyfrågor hon svängt kring sedan hennes första presidentkandidatur år 2019. Bland annat att hon inte längre vill se ett förbud mot att utvinna olja genom hydraulisk spräckning, annars kallat ”fracking” på engelska, samt att hon inte längre vill avkriminalisera illegal migration vid den södra gränsen.

ANNONS

Kamala Harris försvarar sig med att hennes fyra år som vicepresident delvis gett henne ett nytt perspektiv, men att hennes värderingar förblivit desamma.

– Mina värderingar har inte förändrats. Det är verkligheten. Och en av aspekterna av att ha varit vicepresident i fyra år, ska jag säga, är att jag har rest runt i landet väldigt mycket, sade hon och fortsatte:

– Jag tror att det är viktigt att bygga konsensus och att det är viktigt att hitta en gemensam grund av förståelse över var vi faktiskt kan lösa dessa problem.

"Skulle vara till nytta”

När Kamala Harris formellt accepterade Demokraternas nominering till presidentkandidat på partikonventet i Chicago förra veckan sade hon i ett tal att hon skulle vara en president ”för alla amerikaner”.

Som ett led i det säger hon sig nu vara öppen för att ge en av rollerna i hennes regering till en republikansk politiker. Det skulle antingen kunna innebära en ministerpost för något av USA:s 15 verkställande departement eller som myndighetschef.

– Jag har 68 dagar på mig att vinna detta val, så jag tänker inte gå händelserna i förväg. Men jag tror att jag hade det. Jag tycker att det är väldigt viktigt. Jag har lagt min karriär på att bjuda in olika åsikter, och jag tycker att det är viktigt att ha folk runt bordet med olika åsikter när de viktigaste besluten ska tas.

ANNONS

– Jag tror det skulle vara till nytta för folket att ha en kabinettmedlem som är republikan, fortsatte hon.

Återupprepar tvåstatslösning

Den amerikanska hållningen är att en tvåstatslösning är det enda rimliga för att få till en långvarig fred mellan Israel och Palestina.

Den hållningen återupprepade Kamala Harris under intervjun, liksom att hon är ”orubblig” i sitt stöd till Israels rätt att försvara sig självt, och att det inte kommer att förändras om hon blir president.

Däremot var hon tydlig med att lidandet i Gaza måste upphöra.

– Alldeles för många oskyldiga palestinier har dödats, sade hon och fortsatte:

– Vi måste få ett avtal som ser till gisslan förs hem. Jag har träffat familjerna till den amerikanska gisslan. Låt oss få ut gisslan, låt oss få till en vapenvila.

Däremot ville hon inte säga om några konkreta policyförändringar kommer införas om hon blir president, jämfört med nu.

Ångrar inte försvar av Biden

Innan nuvarande president Joe Biden drog sig ur presidentvalet var Kamala Harris en av hans främsta supporters, även när ropen om hans eventuellt vacklande hälsa blev allt fler.

Det är inte något som Kamala Harris ångrar.

– Han har intelligensen, engagemanget, omdömet och dispositionen som jag tycker att det amerikanska folket förtjänar i en president, sade hon, och tillade att det var saker som Donald Trump ”inte har alls”.

ANNONS
Bild: Jacquelyn Martin

LÄS MER:Nu väntar Kamala Harris viktigaste intervju i livet

LÄS MER:Nytt åtal mot Donald Trump – efter kuppförsök

LÄS MER:Trump och Harris i mikrofonbråk

ANNONS