Kärlekspar dansade på gatan – får tio års fängelse

Det unga förlovade paret laddade upp en video på sociala medier som visar hur de dansar tillsammans framför ett känt monument i Iran.
Nu har de dömts till tio och ett halvt års fängelse för att de ”uppmuntrat korruption, prostitution och propaganda”.

ANNONS
|

Med mjuka rörelser fattar paret varandras händer och möts i en enkel snurr, innan kvinnan lutar sig bakåt medan hon hålls uppe av sin partner. I bakgrunden syns Azaditornet, även känt som Frihetstornet, ett av de mest kända landmärkena i Irans huvudstad Teheran.

Paret som dansar på videon är en 21-årig kvinna och en 22-årig man från Iran. De laddade upp klippet på sin Instagram, där de gemensamt har nästan två miljoner följare.

För det döms de nu till 10 och ett halvt års fängelse, rapporterar BBC.

Brottet som de gjort sig skyldiga till, enligt den iranska regimen, är att de uppmuntrat korruption, prostitution och propaganda. I Iran får inte kvinnor dansa offentligt, särskilt inte med män. Dessutom bär inte kvinnan någon sjal, utan hennes långa hår syns tydligt när det sveper med i dansrörelserna.

ANNONS

Får inte använda sociala medier eller lämna Iran

Det var den 1 november 2022 som den iranska säkerhetspolisen grep dem i huvudstaden Teheran. Enligt Iranwire ska de båda ha misshandlats av polisen i samband med att de greps.

Paret har även fått ett två år långt förbud mot att använda sig av sociala medier och mot att lämna Iran.

Protesterna i Iran, som började med den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död men som nu handlar om ett utbrett missnöje mot den iranska regimen, börjar närma sig sin femte månad. Hundratals människor, däribland flera barn, har enligt människorättsorganisationer dödats i regimens hårda tillslag mot demonstranterna. Ytterligare tiotusentals har frihetsberövats.

Sedan protesterna bröt ut i september har kvinnor oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, men sedan årsskiftet har polisen bland annat meddelat att kvinnor måste bära slöja även när de sitter i bilar.

"Domstolar måste döma överträdarna och ge dem böter och andra påföljder som exil, förbud mot att utöva vissa yrken och stänga arbetsplatser", meddelar rättsväsendet, enligt Mehr.

De senaste veckorna har flera kaféer och restauranger stängts av rättsväsendet för att ha serverat kvinnor utan slöjor.

Mellan december och januari avrättades fyra unga män efter att de dömts till döden för brott som regimen menar de begått under protesterna. Ytterligare minst 15 personer har dömts till döden och många har gripits och riskerar att ställas inför samma dom, rapporterar New York Times.

ANNONS

Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin obligatoriska huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och drabbats av vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled hon på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig sina sjalar och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Många har dömts till döden och flera av dem har avrättats.

(TT)

LÄS MER:Han kämpar för Iran – frun dömd till piskrapp

LÄS MER:Rapport: Iranska demonstranter torteras och våldtas i fängelse

LÄS MER:Iransk minister: Tolerera kvinnor utan sjal

ANNONS