Kravallerna drevs av falska rykten – demonstrationer sprider sig

Efter morden på tre flickor i Southport har våldsamma upplopp skakat Storbritannien. Högerextrema grupper och individer utnyttjar nu tragedin för att sprida desinformation på sociala medier, och uppmanar till flera demonstrationer.
– Rörelserna är väldigt snabba på att organisera sig, säger Patrik Hermansson på organisationen Hope not Hate.

ANNONS
|

En våg av högerextrema demonstrationer sveper över Storbritannien efter knivattacken i Southport då en 17-årig pojke mördade tre unga flickor under en danskurs i kuststaden i måndags.

Våldet började när stadens gator fylldes av upprorsmakare efter en minnesvaka för de mördade flickorna och kravaller spred sig snabbt till andra städer. I Southport skadades över femtio poliser. I Hartlepool attackerades en moské, och i London greps över 100 demonstranter efter sammandrabbningar med polisen.

Enligt Patrik Hermansson, researcher på den brittiska antirasismorganisationen Hope not Hate, kapitaliserar högerextremister på knivattacken genom att sprida en bild av en anti-mångkulturell, anti-muslimsk och anti-regeringsagenda.

ANNONS

Detta med sociala medier som vapen.

– Rörelserna är väldigt snabba på att organisera sig och är helt sociala medier-drivna och saknar centralt ledarskap. Det är personligheter och konton på Twitter, Telegram och Youtube som ger en riktning och rörelsen växer organiskt. De utnyttjar händelser, och beskriver dessa på ett sätt som passar in i deras narrativ för att kunna mobilisera, säger Patrik Hermansson.

Omkring 50 poliser skadades i samband med det våldsamma upploppet efter knivattacken i Southport.
Omkring 50 poliser skadades i samband med det våldsamma upploppet efter knivattacken i Southport. Bild: Paul Wennerholm

Efter knivattacken i Southport spreds snabbt falska uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen – en 17-årig pojke– var en muslimsk båtmigrant som stod på MI6 terrorlista.

– Man visste inget om gärningsmännen när desinformationen började spridas. Det är ett stort antal högerextrema personligheter som delar information på Youtube, Twitter och Telegram som alla har sin skara av följare, säger Patrik Hermansson och tillägger:

– Deras följare i sin tur delar på sin profil vilket gör att att det även når till allmänheten utanför de dedikerade aktivisterna.

Mobiliseringen sker på sociala medier

Samtidigt som högerextrema demonstranter mobiliserar sig alltmer på sociala medier, rustar den brittiska polisen nu inför fler väntade oroligheter i helgen, när aktivister planerar nya aktioner i minst åtta städer.

Minst 15 protester som annonserats online uppmanar deltagare att ta med sig Englands flaggor, och flera innehåller fraser som "nu räcker det", "rädda våra barn" eller "stoppa båtarna".

ANNONS

— Rörelsen har växt under många år och gått i vågor, sedan 2020 har vi sett en stark uppgång i den här delen av rörelse som fokuserar på motstånd mot migration och islam som var jättestor i början av 00-talet och började i samband med att migranter började komma med båtar från Frankrike till södra England, och det har startat den här omgången, säger Patrik Hermansson.

Den 27 juli, ett par dagar innan knivattacken i Southport, organiserade den högerextreme influencern Tommy Robinson en marsch i London som samlade tusentals individer.
Den 27 juli, ett par dagar innan knivattacken i Southport, organiserade den högerextreme influencern Tommy Robinson en marsch i London som samlade tusentals individer. Bild: Maja Smiejkowska

En central roll i den pågående mobiliseringen spelas av sympatisörer till den högerextrema aktivisten Tommy Robinson, som var med och grundade rörelsen English Defence League.

Han har närmare 800 000 följare på X och postade flera inlägg och videor enligt narrativet att den 17-årige pojken var en illegal invandrare.

– Han har lyckats mobilisera personer kring sig som en personkult nästan. När händelsen i Southport sker, har han redan satt rörelsen i rullning, säger Patrik Hermansson.

Bara ett par dagar innan morden i Southport organiserade han en demonstration i centrala London som stöttades av tusentals personer. Han beskrev demonstrationen som ”den största patriotiska demonstrationen som Storbritannien någonsin skådat”.

Andrew Tate sprider falsk information

Den misogyna, och enligt många, också högerextrema influencern Andrew Tate var snabb med att snappa upp och sprida samma, felaktiga, information om att den 17-årige pojken var en papperlös migrant.

ANNONS

Detta trots att brittisk polis redan gått ut med uppgiften om att 17-åringen kommer från Cardiff. Videon sågs över 12 miljoner gånger innan X tog bort den för att den bröt mot deras användarvillkor.

– Andrew Tate är en jättestor personlighet som har många unga och internationella följare. När han sprider material får det såklart ett jättegenomslag.

Varför växer den högerextrema retoriken just nu?

— Det här kommer efter flera år av hårdare och hårdare retorik runt migranter från alla möjliga sidor. Dels från extremhögern, men också media och de politiska partierna. Det finns en ilska och oro, som nu kan exploateras, säger Patrik Hermansson.

Kan du spå någon utveckling?

— Det farliga är om de här protesterna fortsätter och normaliseras och får stöd av allmänheten och blir folks ingång till extremhögern. Informationen når folk som är arga, och som kanske tänker att det låter som rimliga demonstrationer, men inte helt förstår vem som står bakom dem.

Andrew Tate greps av rumänsk polis tidigare i år, efter en arresteringsorder som utfärdats i Storbritannien, som misstänkt för bland annat våldtäkt. Han har försatts på fri fot.
Andrew Tate greps av rumänsk polis tidigare i år, efter en arresteringsorder som utfärdats i Storbritannien, som misstänkt för bland annat våldtäkt. Han har försatts på fri fot. Bild: Andreea Alexandru

”Nytt sätt att organisera sig”

Experter har varnat för att nya sätt att organisera sig har gjort att Storbritanniens ytterhöger nu utnyttjar attacken i Southport för att ena och återuppliva sin närvaro på gatorna.

Enligt Hope not Hate var medlemmar från Storbritanniens snabbast växande fascistgrupp – Patriotic Alternative – på plats.

ANNONS

Tidningen the Times skriver att en av de mest uppmärksammade aspekterna av upploppen är att att nyckelledare inom ytterhögern ännu inte synts till under demonstrationerna.

Tidningen skriver hur ”upploppsmakarna på gatorna tenderar att vara lokala rasister som är amatörmässiga nog att dyka upp i civila kläder med ansiktena synliga.”

Det exakta ursprunget till demonstrationen i Southpart har Hope not Hate inte fastställt ännu. Det tidigaste spåret leder till en Telegram-användare som står bakom chattgruppen Southport Wake Up.

Användaren uppmuntrade andra användare att samlas för demonstrationen och använde gruppen för att sprida falsk information om attacken, liksom öppen rasism och nazistisk propaganda, samt publicerade platsen för den lokala moskén, som sedermera blev attackerad.

"Tillräckligt är tillräckligt” och ”Stoppa båtarna” är några av de slagord som använts under demonstrationerna. Bilden kommer från London, då över hundra demonstranter greps efter sammandrabbningar med polis.
"Tillräckligt är tillräckligt” och ”Stoppa båtarna” är några av de slagord som använts under demonstrationerna. Bilden kommer från London, då över hundra demonstranter greps efter sammandrabbningar med polis. Bild: Jordan Pettitt

LÄS MER:Southportbon Lesley om upploppet: ”Som en krigszon”

LÄS MER:Lågor och upplopp timmar efter känslosam minnesstund i Southport

LÄS MER:Knivattacken i Southport – det har hänt

LÄS MER:Swift-fansen som har samlat in 4 miljoner efter Southport

ANNONS