Kritiskt läge för flera barn efter knivdådet i Southport – tre flickor döda

Tre barn har avlidit efter måndagens knivdåd i Southport i nordvästra England. En 17-årig pojke är misstänkt för dådet och förhörs av polis.
Dådet riktades mot en Taylor Swift-workshop och under tisdagen kommenterade popstjärnan själv händelsen.
”Jag är helt i chock”, skriver Swift på Instagram.

ANNONS
|

I kuststaden tre mil norr om Liverpool i västra England råder förstämning och chock. Det kan GP:s team på plats berätta.

Vid en pressträff på måndagskvällen meddelade polisen i Merseyside att två barn dött till följd av de skador de ådragit sig efter knivattacken.

– Det är med stor sorg jag meddelar att två barn har dött av skador de fått vid dagens attack. Nio andra barn har skadats, och sex av dem är i ett kritiskt tillstånd, sade Serena Kennedy vid polisen då.

Under tisdagen vid lunchtid kom alltså beskedet att ytterligare ett barn avlidit.

Alla skador är enligt polisen stickskador, och dessutom är två vuxna allvarligt skadade efter händelsen, säger Serena Kennedy.

ANNONS

– Vi tror att de vuxna som skadades modigt försökte skydda barnen som attackerades.

Dådet skedde på Hart Street i Southport strax före lunch lokal tid på måndagen. Offren ska ha varit på en barnklubb som höll i en Taylor Swift-workshop med yoga och dans för barn i låg- och mellanstadieåldern.

Vittnesuppgifter: Det var förskräckligt

Enligt polisen har en 17-årig pojke gripits, misstänkt för mord och mordförsök, och en kniv har beslagtagits.

Sky News rapporterade på måndagskvällen att upp emot 13 ambulanser skickats till området där knivdådet ägde rum. Vittnesuppgifter till det brittiska tv-bolaget uppger att scenerna från platsen är som tagna från en skräckfilm.

Enligt vittnesuppgifter till The Guardian ska föräldrar ha sprungit ut från workshopen med skadade barn i armarna och genomfört livräddande åtgärder på plats.

Ett vittne som BBC talat med ska med egna ögon ha sett en skadad flicka föras bort av sjukhuspersonal på en bår.

– Det var förskräckligt. Jag har aldrig sett något liknande. Jag såg ambulanspersonal i tårar och människor som grät på gatan.

Fotbollsklubben ställer in match – och bjuder in till samtal och möte

På måndagskvällen meddelade den lokala fotbollsklubben Southport FC att tisdagens vänskapsmatch mot Morecambe på The Big Help Stadium ställs in efter det tragiska knivdådet.

Istället välkomnas de som önskar till klubbloungen på Haig Avenue, endast ett par kvarter från platsen där dådet begicks, för att dela sina tankar och ”finna stöd under denna svåra tid”.

ANNONS

Enligt den brittiska tv-kanalen kommer premiärminister Keir Starmer att besöka Southport under tisdagen för att uttrycka sitt stöd och möta drabbade.

The Guardian rapporterar om en insamling som har startats av Taylor Swift-fans där människor kan bidra till begravningskostnader och stöd till offren.

– Vi arbetar med Alder Heys barnsjukhus för att hjälpa till att samla in pengar till de familjer som drabbats av tragedin i Southport, och samla in begravningspengar till de två unga "swifties” som tragiskt har gått bort, skriver initiativtagaren Cristina Jones.

Knivhuggen ägde rum på en yoga- och dansklass med Taylor Swift-tema på Hart Space i Southport. Vid elvatiden hade 316 000 svenska kronor samlats in.

The Times skriver på tisdagsförmiddagen att polisen genomför förhör med den misstänkte 17-åringen.

En av de två vuxna som skadades vid knivdådet är en av yogalärarna som höll i måndagens dansevenemang. Det skriver Sky News.

På tisdagsförmiddagen kommenterade även Taylor Swift knivdådet i Southport. Hennes första ord efter attacken var ”jag är helt i chock”. Det skriver hon på sin Instagram.

”De här var bara små barn på en dansklass. Jag är helt förvirrad över hur jag någonsin ska kunna förmedla mina sympatier till dessa familjer”, skriver hon bland annat.

ANNONS

Under tisdagen besöktes brottsplatsen av många som berörts, om inte annat känslomässigt. Tidningen Liverpool Echo skriver om en man som kramade sina två döttrar hårt när de lämnade blommor på platsen.

”Vi var tvungna att komma. Min sambos lilla barn dog. Det är bara hemskt, det är allt jag kan säga”.

Samtliga avlidna är flickor, sex, sju och nio år gamla, skriver BBC och Sky News.

Texten uppdateras.

Världsstjärnan Taylor Swift beskriver på Instagram situationen som chockartad efter att workshopen i hennes namn attackerats.
Världsstjärnan Taylor Swift beskriver på Instagram situationen som chockartad efter att workshopen i hennes namn attackerats. Bild: Instagram

LÄS MER:Två barn dödade och elva skadade vid knivdåd i Storbritannien

LÄS MER:Två barn dödade i knivattack i Southport

ANNONS