Domstolen beslutade att mannen hade rätt till kvinnans hus – och hon tvingas betala skadestånd.
Domstolen beslutade att mannen hade rätt till kvinnans hus – och hon tvingas betala skadestånd. Bild: Charlie Neibergall

Kvinna blev sexuellt utnyttjad – förövare får rätt att bo i hennes hus

En 52-årig brittisk kvinna måste överlämna sitt hus till en man som utsatt henne för sexuella övergrepp. Anledningen är en klausul i ett testamente som ger honom rätt att bo i huset, vilket The Independent rapporterar.
Hon måste dessutom betala nästan en halv miljon kronor i skadestånd till mannen.

ANNONS
|

I nästan tio års tid utsattes den brittiska kvinnan, som nu är 52 år gammal, för sexuella övergrepp av sin mammas partner. Även dottern till den 52-åriga kvinnan ska ha utsatts för övergrepp av mannen.

Nu har en domstol i Storbritannien beslutat att mannen, som nu är 84 år gammal, har rätt att bo i huset som kvinnan ärvt av sin mamma, på grund av en klausul i testamentet.

Eftersom mannen bedöms ha rätt till huset måste kvinnan betala motsvarande nästan en halv miljon svenska kronor i skadestånd för den tid hon vägrat låta honom ha tillgång till huset.

ANNONS

– Han vill bara skada mig så mycket som möjligt, säger kvinnan till The Independent.

Mamman skrev in mannen i testamentet – blev dement

Det hela började med att kvinnans mamma upprättade ett testamente år 2000, där hon överlämnade sitt hus i brittiska York till sin dotter. Men i testamentet skrev hon också att hennes sambo skulle få bo kvar i huset i resten av sitt liv.

Vad mamman inte visste då var att hennes sambo skulle utsätta både dottern och dotterns dotter för sexuella övergrepp.

Bara några år efter att testamentet upprättats började mamman utveckla demens, vilket enligt dottern gjorde att hon inte förstod vad som hände. Det var i samband med mammans demens som mannen började utnyttja kvinnan, som då var i 30-årsåldern.

– Hade min mamma känt till hans handlingar så tror jag fullt ut att hon skulle ha ändrat sitt testamente och tagit bort honom, säger den 52-åriga kvinnan, enligt The Independent.

Vågade först inte anmäla

Det var först efter att kvinnans mamma gått bort år 2013 som hon anmälde händelserna till polisen. Hon säger att anledningen till att det dröjde flera år att anmäla var att hon var rädd att polisen inte skulle ta henne på allvar. Då hade både hon och hennes dotter utsatts för övergrepp av mannen.

ANNONS

Året därpå dömdes mannen till en villkorlig dom, vilket gjorde att han inte behövde avtjäna sitt straff i fängelse, och blev listad i ett sexualbrottsregister. Men 2017 dömdes han till fängelse efter att han utsatt en annan kvinna och hennes tonårsdotter för sexuella övergrepp.

Mannen fick rätt till huset – kvinnan måste betala skadestånd

Under tiden som mannen satt i fängelse hyrde kvinnan ut huset. När han släpptes i oktober 2018 började han kräva att få tillgång till huset igen. Kvinnan försökte erbjuda andra lägenheter till honom, men han var inte intresserad.

– Utan någon ånger för sina brott, inklusive den psykiska och fysiska ångest han utsatt mig och min dotter för, så bestämde han sig för att ställa mig inför domstol, säger kvinnan till The Independent.

Där beslutade domaren att mannen visst hade rätt till huset, med tanke på vad som stod i testamentet. Kvinnan fick vräka sina hyresgäster och mannen fick flytta in igen.

Dessutom har kvinnan behövt betala nästan en halv miljon kronor i skadestånd till mannen för perioden som hon inte låtit honom bo i huset, plus rättegångskostnaderna.

– Jag förstår inte hur han inte skäms och hur han kan vilja gå tillbaka och bo där han inte är välkommen, säger kvinnan till The Mirror, och fortsätter:

ANNONS

– Jag har varit ett offer genom allt detta. Det har inte funnits någon ersättning för mitt lidande, utan bara katastrofala ekonomiska konsekvenser, och min psykiska hälsa har lidit oerhört av detta. Jag har känt mig så förkrossad och hopplös.

Det är inte känt hur mannen ser på händelserna kring huset efter domstolsbeskedet.

Kvinnans vänner och familj har nu startat en insamlingssida åt henne för att försöka samla in tillräckligt för att hon ska kunna finansiera rättegångskostnaderna.

LÄS MER:Man våldtog och mördade 15-åring – döms till fängelse efter 48 år

LÄS MER:Fick 15 minuter att försvara sig mot dödsstraff

LÄS MER:Kvinna blev slagen på rumpan av chef – får en miljon i skadestånd

ANNONS