Libanons hälsominister Firass Abiad har intervjuats av Sky News, där han säger att en vapenvila behövs som sträcker sig från Gaza till Libanon.
Libanons hälsominister Firass Abiad har intervjuats av Sky News, där han säger att en vapenvila behövs som sträcker sig från Gaza till Libanon. Bild: Hussein Malla

Libanons hälsominister: Vi är redan i krig

Tiotusentals människor har flytt sina hem i Libanon efter Israels attacker mot Hizbollah-mål. Nu efterfrågar landets hälsominister en vapenvila som sträcker sig från Gaza till Libanon.

ANNONS
|

Över 700 personer har hittills dött i attackerna mot Hizbollah-mål i Libanon som inleddes den 17 september, när tusentals personsökare exploderade. Ytterligare omkring 5 000 personer har skadats.

På onsdagen har 51 människor dödats och 223 skadats, uppger Libanons hälsominister Firass Abiad.

”Inte bara en eskalering”

På onsdagen varnade USA:s utrikesminister Antony Blinken att risken för eskalering i Mellanöstern är "akut". Han sa att USA och deras allierade ”arbetar outtröttligt” för att undvika ett fullständigt krig mellan Israel och Iranstödda Hizbollah, rapporterar Reuters.

Men hälsoministern Firass Abiad är av en annan åsikt.

– Det här är inte bara en eskalering. Vi är redan i krig, säger han till Sky News.

ANNONS

FN har sagt att uppemot 90 000 personer fördrivits under de senaste fem dagarna, enligt AP.

Men Libanons hälsominister uppger att deras uppskattning är att uppemot en halv miljon libaneser försatts på flykt efter Israels attacker. Siffran har inte bekräftats, men enligt Firass Abiad är deras uppfattning att man ”lätt kommer att nå den siffran”.

– Det har rapporterats att vi har nästan 50 000 personer i härbärgen, och vi vet att människor i härbärgen förmodligen bara är en mycket liten del eftersom de flesta människor som har flytt går till andra hem, sa han i en intervju med Sky News.

Vill se vapenvila

På frågan om vad de libanesiska hälsoinrättningarna och sjukhusen behöver just nu, svarade Firass Abiad: "En vapenvila och som går från Gaza till Libanon."

Han tillade att det internationella samfundet har en "plikt" att öka trycket på Israel att "stoppa det som de gör" och att man ska driva på för att få fram en vapenvila.

LÄS MER:Experterna om Israels attacker i Libanon

LÄS MER:Skräcken i Beirut: "Förbereder oss på det värsta"

LÄS MER:Israel kallar in reservister för uppdrag i norr

ANNONS