Man hittades frusen i grotta – nu har han identifierats efter nästan 50 år

En man som hittades ihjälfrusen i en grotta i Pennsylvania, USA för nästan 50 år sedan har nu identifierats. Efter att polisdetektiver lyckats hitta mannens fingeravtryck fick de en träff i sina register – på mindre än en timme.

ANNONS
|

I januari 1977 sökte två vandrare skydd i en liten grotta längs med vandringsleden Appalachian Trail i Pennsylvania. Där inne hittade de en frusen kropp och myndigheterna kontaktades.

Den unga mannen var dåligt klädd för att vara ute i naturen under den tiden på året, rapporterar Washington Post. Just januari 1977 var extra kall, med stora mängder snö och minusgrader vissa dagar.

En obduktionsläkare konstaterade att mannen dött av en överdos, och man misstänkte kunde röra sig om ett suicidfall. Hans fingeravtryck registrerades, men utöver det lyckades inte mannens identitet bekräftas.

Två veckor senare begravdes mannen, som fått namnet ”Pinnacle man” efter bergstoppen i Appalacherna där han hittades.

ANNONS

Identifierades på mindre än en timme – efter nästan 50 år

År 2019 tog myndigheterna sig an det kalla fallet och grävde upp kvarlevorna i hopp om att den moderna tekniken skulle ge svar som man tidigare inte kunnat få.

Först gjordes en tandidentifiering, som man hoppades skulle matcha mannen med en av två personer som försvunnit runt 1975 – men fick ingen träff.

Inte heller när man försökte skicka dna-prov för släktforskning dök någonting upp.

– Vi var väldigt, väldigt besvikna, säger George Holmes, chefsbiträdande rättsläkare i Berks County, enligt Washington Post.

Dessutom hade myndigheterna tappat bort mannens fingeravtryck och gett upp hoppet om att hitta dem igen. Men förra månaden gick en polisman vid namn Ian Keck igenom ett gammalt arkiv och fick napp.

Fingeravtrycken skickades till FBI och på mindre än en timme dök ett namn upp i deras system.

Höjdpunktsmannen hade fått en identitet. Det var 27-åriga Nicolas Paul Grubb som hittats i grottan. Det finns inte mycket detaljer om hans liv tillgängliga, mer än att han bodde i Pennsylvania och varit med i armén.

Här är en av de bilder som finns på 27-åriga Nicolas Paul Grubb.
Här är en av de bilder som finns på 27-åriga Nicolas Paul Grubb. Bild: Berks County Office

Enligt polisen har Grubbs släktingar fått tillgång till dokumentationen och har bekräftat hans identitet. Man ifrågasätter även det tidigare utlåtandet från rättsläkaren.

Rättsläkaren George Holmes säger att bevisen hittills pekar på att det rör sig antingen om en olycka eller ett självmord, men att han förväntar sig att utredarna ska undersöka saken i ytterligare sex månader då mer bevis kan tillkomma efter att Grubb identifierats.

ANNONS

LÄS MER:Svensk kvinna mördades i USA – man gripen efter 51 år

LÄS MER:Försvunnen flicka från USA hittad efter sex år – kändes igen från Netflix-serie

LÄS MER:Kvinna vars kropp hittades i resväska har identifierats efter 35 år

ANNONS