Märtha Louises och shamanens bröllop kantas av kontroverser

Den norska prinsessan Märtha Louise och schamanen Durek Verrett gifter sig på lördag, men festligheterna drar igång redan på torsdagen. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel finns bland de hundratals gäster som kommer till bröllopet i norska fjällen. Firandet kantas dock av flera kontroverser.

ANNONS

Bröllopsfirandet för prinsessan Märtha Louise och Durek Verrett kommer att sträcka sig över fyra dagar. På torsdagskvällen hålls en välkomstfest i Ålesund och dagen därpå blir det dags för salsakväll efter båtfärd till Geiranger. Där ska själva ceremonin hållas på lördagen, rapporterar den brittiska kändistidningen Hello.

Ceremonin ska vara utomhus och med utsikt över Geirangerfjorden. VG uppger att prästen Margit Lovise Holte, som är vän till kronprinsessan Märtha Louise, ska viga paret.

Klädkoden för festligheterna är ”sexigt och cool”, men ingen gäst får bära vitt, svart rosa eller guld.

– Paret själva har ju också sagt att det kommer att bli ett ovanligt bröllop med överraskningar, berättar Ebba Kleberg von Sydow.

ANNONS

Det här blir dock inte första gången som Märtha Louises säger ja vid altaret. Hon var tidigare gift med Ari Behn och de fick tre döttrar, men paret skilde sig 2017. Senare träffade hon Durek Verrett.

Deras relation har i flera år varit omdebatterad i Norge – Durek Verrett är självutnämnd schaman och en kontroversiell figur.

Hemlig gästlista

Han har till exempel insinuerat i en bok att barn kan få cancer om de är olyckliga och på sin hemsida sålde han guldmedaljonger för runt 2 300 svenska kronor som skulle hjälpa personer att tillfriskna från covid-19, rapporterar Newsweek.

Inom kort blir Verrett en del av den norska kungafamiljen.

– Det är en kontroversiell person som inte blir helt enkel för dem att hantera. I förlängningen, blir det också intressant att se hur det här spiller över på norska monarkin. Om det gör det eller inte, säger hovexperten Ebba Kleberg von Sydow.

Ebba Kleberg von Sydow, journalist och hovexpert.
Ebba Kleberg von Sydow, journalist och hovexpert. Bild: Claudio Bresciani / TT

Märtha Louise sa upp sina kungliga uppdrag för nästan två år sedan, men har kvar titeln som prinsessa. Norska hovet har varit sparsamt vad gäller detaljer om lördagens bröllop.

– De är mycket noga med att påpeka att det här är ett privat bröllop, men i de allra flestas ögon är det ändå ett kungligt bröllop. Det är ändå en medlem av den norska kungafamiljen som gifter sig, säger Ebba Kleberg von Sydow.

ANNONS

Och flera kungligheter finns på gästlistan, som dock inte har offentliggjorts.

Schamanens mamma inte inbjuden

Både det norska kungaparet och kronprinsparet har bekräftat sin närvaro. Det svenska kungahuset meddelande i veckan att kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt prins Carl Philip och prinsessan Sophia kommer till bröllopet.

Men det finns de som har tackat nej till inbjudan, som Danmarks nya kungapar, kung Fredrik och drottning Mary.

Den norska kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby kommer inte heller till Geiranger, rapporterar NRK. Han misstänks bland annat för misshandel av sin flickvän i augusti. Hovet meddelar dock att han tackade nej tidigare i sommar.

Durek Verrett mamma, Veruschka Urquhart, får inte uppleva den lyckliga dagen – brudparet har portat henne från bröllopet. Hon har i intervjuer med norsk media riktat stark kritik mot honom.

Mediejättar äger bild- och tv-rättigheter

Kontrovers uppstod i Norge även när Märtha Louise och Durek Verrett lanserade en gin inför bröllopet. I marknadsföringen användes prinsessans titel, detta trots att hon inte får använda sin titel i kommersiella syftet.

Streamingtjänsten Netflix spelar in en dokumentärserie med paret om deras kärlekshistoria. Märtha Louise och Durek Verrett har också sålt bildrättigheterna från bröllopet till brittiska Hello, något som inte uppskattas av norska hovet.

ANNONS

Avtalet med Hello innebär också att andra medier inte får möjlighet att ta bilder från ceremonin. Men Ebba Kleberg von Sydow tror att det är sannolikt att det trots allt kommer någon form av officiell kunglig bild.

– Det är väldigt mycket som är dubbla budskap kring det här bröllopet: Det är kungligt, men det är privat. Det är hemligt. Men ändå säljs rättigheterna för miljoner.

Om gästerna tar fram sina mobiler och fotar återstår att se, säger Ebba Kleberg von Sydow.

– De har fått strikta förhållningsregler om att de inte får posta bilder. Men ofta på kungliga bröllop så brukar några inte uppföra sig.

LÄS MER:Mette-Marits sons skandaler skakar norska kungafamiljen

LÄS MER:Prinsessan Märtha Louise bryter med pressen

LÄS MER:Kungligheterna lär sig att casha in på sitt kändisskap

ANNONS