Caroline Hainer: Kungligheterna lär sig att casha in på sitt kändisskap

Netflixserier, exklusiva bildrättigheter och prinsessmärkt gin – de moderna kungahusen blir vandrande såpoperor i brist på konstitutionell makt. Men deras symboliska makt är alltjämt intakt, vilket visat sig i turerna kring Mette-Marits son.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dagarna gick Netflix ut med nyheten att norska prinsessan Märta Louise och hennes stundande bröllop med fästmannen Durek Verrett ska bli dokumentärserie.

Paret är perfekt tv-stoff. Märta Louise talar med änglar och Verrett, som är shaman, anser sig vara ”en hybridvarelse av reptil och stjärnbilden Andromeda”. Han är också ohederlig. Han har ljugit om sina professionella meriter, suttit av ett femårigt fängelsestraff för anlagd brand och anmälts för misshandel i nära relation. Han har också yttrat sig konspiratoriskt och uttryckt rena villfarelserna som att cancer är ett personligt val. Allt som allt: paret är redan en vandrande såpopera, varför inte casha in? Det gjorde de redan 2021, med realityserien ”Prinsessan och shamanen”. Nu gör det de igen.

ANNONS

För vad krävs av en kunglighet i dag annat än kändisskap?

Ingen av de skandinaviska kungahuset har i dag konstitutionell makt. Deras uppdrag är i stället att upprätthålla den upphöjda mystik och symbolik som endast kan nås genom med födelserätt och tradition. Den som kräver att de inte är som den vanliga människan – för vad är i så fall poängen?

Men när så mystiken faller och kungafamiljerna står i ett kallt rampljus som avslöjar att de inte är så ouppnåeliga trots allt finns bara tragik och simpelt kändisskap kvar, vilket kungligheter börjat nyttja rent krampartat.

Harry och Meghan använder det för att skriva under lukrativa avtal med strömningstjänster och bokförlag.

En djävulens advokat kan tycka att monarker har rätt till ersättning för att de ger upp rätten till privatliv, att de föds in i ett redan förutbestämt öde.

Prinsessan Märta Louise använder det för att sälja gin (trots att kungafamiljen beordrat henne att inte använda titeln i kommersiellt syfte) och för att sälja de exklusiva rättigheterna till bilder från bröllopet till brittiska Hello! Detta trots att det förargat norsk media. ”Här bryter en central medlem av den norska kungafamiljen med vad som varit en lång och trevlig tradition”, säger Reidun Kjelling Nybø som är generalsekreterare i norska journalistförbundet.

En djävulens advokat kan tycka att monarker har rätt till ersättning för att de ger upp rätten till privatliv, att de föds in i ett redan förutbestämt öde. Att de betalar ett högt pris bara att få tronföljden stämplad i ansiktet, alltså den som säger att vissa familjemedlemmar är värda mer än andra.

ANNONS

”Den norska kungafamiljen är en familj med uppenbara utmaningar, vilket gäller för rätt så många familjer i Norge”, sa Norges premiärminister Jonas Gahr Støre förra veckan i en kommentar skandalturerna kring kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby, som erkänt sig skyldig till att ha gett sin flickvän en hjärnskakning, uppträtt hotfullt och kört in en kniv i väggen.

Visst, alla familjer har sina utmaningar. Men inte alla familjer har samma makt och kändisskap som en kunglig – vilket norska kungafamiljen är ytterligare ett bevis på. De har möjligheten att tjäna pengar på titlar som getts dem av folket, påstå medicinska felaktigheter, sprida konspirationsteorier och, värst av allt, manipulera rättvisan. Som att ta ett litet privat snack med sin sons misshandlade flickvän, som kronprinsessan Mette-Marit gjort. Kanske var avsikten god, kanske ringde hon som bekymrad medmänniska och inget annat. Men oavsett så kan hon knappast varit så omedveten om sin egen maktposition i detta?

Eller så är det precis därför hon tagit kontakt.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod att Märtha Louise är kronprinsessa, vilket är felaktigt.

Läs mer av Caroline Hainer:

LÄS MER:Nu har även rumpan fått en egen hudvårdskategori

LÄS MER:Hade Blake Lively tjänat lika bra på att prata om blåtiror?

LÄS MER:I ”Alien” är kapitalismen farligare än rymdvarelserna

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS