Hassan Nasrallah ledde Hizbollah under mer än 30 år. Arkivbild.
Hassan Nasrallah ledde Hizbollah under mer än 30 år. Arkivbild. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Nasrallah styrde ett allt mäktigare Hizbollah

Han ledde shiarörelsen Hizbollah i över 30 år. En gruppering som under hans tid växte sig allt starkare.
Enligt Israels militär har Hassan Nasrallah nu dödats i en av de senaste attackerna mot Libanon.

ANNONS
|

Nasrallah påbörjade sin bana i rörelsen Amal, som före Hizbollah var känd som de fattiga libanesiska shiamuslimernas främsta språkrör. Efter Israels invasion i Libanon 1982 anslöt han sig till Hizbollah, då en nybildad motståndsrörelse grundad på iranskt initiativ. Tio år senare dödades Hizbollahs dåvarande ledare Abbas al-Musawi i en israelisk helikopterattack och Nasrallah valdes att efterträda honom.

Under Hassan Nasrallahs styre har rörelsen blivit en av de mäktigaste paramilitära grupperna i Mellanöstern, med starka band till Iran. När den israeliska ockupationen av södra Libanon upphörde 2000 fick Nasrallah närmast ikonstatus i regionen. I samband med kriget mellan Hizbollah och Israel 2006 stärktes hans inflytande ytterligare.

ANNONS
Hizbollah har både en politisk och en militär gren och beskrivs ofta som ”en stat i staten” i Libanon.
Hizbollah har både en politisk och en militär gren och beskrivs ofta som ”en stat i staten” i Libanon. Bild: Hadi Mizban

När inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 stred Hizbollah vid president Bashar al-Assads sida.

Bara dagar efter att Gazakriget inleddes, i och med terrorstämplade Hamas storskaliga attack mot Israel den 7 oktober i fjol, började Hizbollah attackera israeliska militära mål vid gränsen mellan Libanon och Israel. I tal under krigets gång har Nasrallah hävdat att attackerna tvingat de israeliska styrkorna att fokusera på annat än Hamas i Gaza. Han insisterade också på att Hizbollah inte kommer att upphöra med sina attacker förrän vapenvila uppnåtts.

LÄS MER:IDF: Hizbollahledaren Hassan Nasrallah är död

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

ANNONS