Iran utlyser landssorg efter Hizbollah-ledarens död

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah har dött efter nattens attacker i Beirut. Nu fruktar många en upptrappning av konflikten i regionen. Hizbollahs allierade Iran har utlyst fem dagars landssorg och hotar med Israels ”förstörelse”.

ANNONS
|

I över 30 år har Hassan Nasrallah lett den militanta shiamuslimska organisationen Hizbollah. Under natten mot lördagen dödades han av israeliska attacker mot Beirut i Libanon. Hans död har bekräftats av såväl Hizbollah själva som den israeliska militären IDF.

"Hassan Nasrallah kommer inte längre kunna terrorisera världen", skriver IDF på X.

IDF:s uttalande var länge okommenterat av Hizbollah. Men vid 13.30 på lördagen publicerade nyhetsbyrån Reuters ett uttalande från Hizbollah som fastslår att ledaren dödats.

Enligt Reuters uppger Hizbollah i sitt uttalande att de kommer fortsätta att slåss mot Israel för att stödja Gaza och Palestina och för att försvara Libanon och landets befolkning.

ANNONS

Nasrallah, född öster om Beirut 1960, anslöt sig till den då nystartade shiarörelsen Hizbollah 1982. Tio år senare dödades Hizbollahs dåvarande ledare Abbas al-Musawi i en israelisk helikopterattack och Nasrallah valdes att efterträda honom.

Sedan dess har rörelsen blivit en av de mäktigaste paramilitära grupperna i Mellanöstern.

I attackerna under fredagseftermiddagen dog minst elva personer och över 108 skadades, uppgav Libanons hälsodepartement på lördagskvällen.

Under lördagen inledde Israel en ny våg av flygattacker i Beiruts södra förorter och andra delar av Libanon. Flera sjukhus har evakuerats.

Uppgifter: Flera befäl dödade

Innan uppgifterna om att Nasrallah dödats hävdade Israels militär att flera Hizbollahbefäl dödats, däribland chefen för robotenheterna.

Lördagens attack mot Dahieh i södra Beirut, där Hizbollahs högkvarter var målet enligt Israel, är den kraftigaste sedan Libanonkriget 2006.

Libanons hälsodepartement har uppmanat sjukhusen i de drabbade områdena att evakuera, och beordrar samtidigt sjukhus i mindre drabbade områden att förbereda sig genom att sluta ta emot patienter som inte är i akut tillstånd.

Hizbollah är nära allierade med Iran, och många fruktar nu en eskalering av konflikten i regionen. Enligt Reuters har Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, förts till en säker plats med hög säkerhet i Iran. Enligt källor till nyhetsbyrån är Iran i ständig kontakt med Hizbollah och andra grupper för att planera nästa steg.

ANNONS

Efter Israels uppgifter om Nasrallahs död uttalade sig Ali Khamenei:

– Israel är obetydliga. De kan inte orsaka större skador på Hizbollah, säger han enligt Reuters.

Fem dagars landssorg har utlysts i Iran för att hedra Nasrallah, uppger Dagens Nyheter. På lördagskvällen uttalade sig Irans vicepresident Mohammad Reza Aref om dödandet av Hassan Nasrallah, och menade att det skulle leda till Israels ”förstörelse”, uppger The Guardian med hänvisning till Iransk media.

– Vi varnar ledarna för den ockuperande regimen att det orättvisa blodspillandet (...) särskilt av Hizbollahs ledare, martyren Seyyed Hassan Nasrallah, kommer att leda till deras förstörelse, ska Mohammed Reza Aref ha sagt till den iranska nyhetsbyrån Isna.

LÄS MER:Nasrallah styrde ett allt mäktigare Hizbollah

LÄS MER:Efter attackerna – över 50 000 har flytt till Syrien

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

LÄS MER:Experten om Hizbollah-ledarens död: ”Extremt hårt slag"

LÄS MER:Regionen står i värsta fall på randen till ett storkrig

ANNONS