Norsktränade specialstyrkor strider med Ryssland i Ukraina

Flera norsktränade specialsoldater från Afghanistan uppges ha värvats till kriget i Ukraina och strider nu på den ryska sidan, rapporterar NRK.

ANNONS
|

När USA och Nato drog ur sina trupper ur Afghanistan i augusti 2021 tog talibanerna över kontrollen över landet med rekordfart. Den afghanska regeringen kollapsade och landets president Ashraf Ghani flydde landet.

Kvar i landet förblev miljontals civila som tvingades ställa om sina liv, men även den afghanska specialpolisen, mer känd som Crisis Response Unit 222 (CRU).

I femton år hade specialstyrkan, som grundats av den norska försvarsmakten år 2007, jagat talibaner och andra terroristgrupper. Nu lever de under ett mycket påtagligt hot när deras fiender tagit över makten.

Enligt NRK evakuerades några av specialstyrkorna till Norge, medan andra gömde sig eller åkte till Iran i ett hopp om att hitta nytt arbete. Men under de senaste året har flera av soldaterna rekryterats av ryska agenter i Iran för att strida mot Ukraina i kriget.

ANNONS

– De har inget val. Antingen dödas de av talibanerna eller så dör de av hunger, säger en afghansk överste till NRK.

Utlovas 15 000 kronor i månadslön och ett ryskt pass

Den afghanska översten, som uttalar sig anonymt för att skydda sin familj i Afghanistan, bor i dag i Norge efter att han evakuerats 2021.

– För en kort tid sedan rekryterades en grupp på sju personer och sedan ytterligare en grupp på 25 för att slåss med ryssarna i Ukrainakriget. Soldaterna rekryterades i två olika städer i Iran, men de har inte rest till Ukraina än, säger han till NRK.

– Först trodde jag inte på det, men soldaterna i Iran skickade ett rekryteringsformulär till mig.

Enligt det formulär som NRK tagit del av utlovas soldaterna en månadslön på 1 500 amerikanska dollar, motsvarande runt 15 000 svenska kronor, och löften om ett ryskt pass efter att man tjänat i sex månader.

CRU-soldaten i Bachmut: ”Jag mår inte bra”

NRK har även varit i kontakt med en soldat som varit CRU-soldat i Afghanistan. I dag arbetar han som legosoldat för den ökända Wagnergruppen i Ukraina.

Han befinner sig just nu i Bachmut, ett område där det pågår hårda strider och som kallats både för ”helvetet på jorden” och för en ”köttkvarn” då striderna skördar så många liv. NRK uppger att de pratat med hans fru som delat med sig av ett telefonsamtal som hon spelat in med sin man.

ANNONS

”Jag ångrar att jag lämnade. Det här hårda strider här, lite sömn och människor dör överallt”, säger han i telefonsamtalet.

”Jag mår inte bra och jag är väldigt trött. Det är många slagsmål här. Det är oklart när det tar slut.”

Norska försvarsministeriet: ”Olyckligt”

År 2021 evakuerade de norska myndigheterna 115 personer som tillhört CRU-enheten. Enligt överstelöjtnanten Gier Martin Steindal var det meningen att fler skulle hämtas upp, men så blev det inte. Han menar att Norge svikit soldaterna.

Den norska försvarsmakten har fått ta del av NRK:s uppgifter och har svarat public servicebolag i ett mejl. Där skriver de att specialpolisens primära uppgift var att bekämpa terrorism i Kabulområdet.

”Om NRK:s uppgifter stämmer, och några av dessa soldater nu arbetar som legosoldater på den ryska sidan i Ukraina, så är detta naturligtvis olyckligt”, skriver pressinformatören Per Espen Strande vidare i sitt mejl.

Irans ambassad i Norge har också fått ta del av uppgifterna som NRK presenterat.

”Vi avvisar bestämt det grundlösa påståendet om rekryteringen av afghanska styrkor i Iran för kriget i Ukraina, och vi anser att detta löjliga påstående är en del av den iranofobiska politiken”, skriver de i ett mejl till NRK.

LÄS MER:Efter krogbråk – avhoppad Wagnersoldat erkänner delvis skuld

LÄS MER:Iran skickar stora mängder ammunition till Ryssland

LÄS MER:Ryssland bombade egna staden av misstag

ANNONS