Ny israelisk attack mot Beirut – kraftiga explosioner

Flera kraftiga explosioner har inträffat i Beirut under torsdagskvällen och natten mot fredag.
Enligt uppgift till internationella medier var målet för attacken Hashem Safieddine, en av de som pekats ut som möjlig efterträdare till dödade Hizbollah-ledaren Nasrallah.
Det är oklart om någon skadats eller dödats.

ANNONS
|

Flera mindre explosioner inträffade i Beirut runt klockan 23, svensk tid. Ett antal minuter senare skedde ytterligare, kraftigare explosioner i tät följd och över ett koncentrerat område. Förloppet fångades av nyhetsbyrån AP:s livefeed över staden.

Explosionerna inträffade inte långt ifrån Beiruts internationella flygplats, belägen strax söder om staden.

Reutersjournalisten Timour Azhari skriver på X att explosionerna är "väldigt lika" attacken som dödade Hizbollah-ledaren Nasrallah förra veckan, men att kvällens "verkade ännu mer utdragna och kraftfulla".

Det är inte känt om någon kommit till skada eller dödats, inte heller vad målet för attackerna var. Runt klockan 00.20 och 00.55 skedde ytterligare attacker, i stadsdelen Hadath i södra Beirut. Enligt The Guardian, som hänvisar till AFP, utförde Israel totalt elva attacker.

ANNONS

Kort innan attackerna utfärdade IDF:s arabiskspråkiga talesperson evakueringsuppmaningar på X, i vilka man sa åt boenden att ta sig minst 500 meter bort från flera specifika byggnader.

”För din och dina familjemedlemmars säkerhet måste du evakuera byggnaden och angränsande byggnader omedelbart”, skriver talespersonen bland annat.

Uppgifter: Safieddine var målet

Enligt uppgift till Axios, CNN och israeliska medier var den högt uppsatta Hizbollah-medlemmen Hashem Safieddine (Hashim Safi al-Din) målet för attackerna mot staden under kvällen och natten.

Safieddine har pekats ut som en möjlig efterträdare till ledarposten för den terrorklassade organisationen, efter att förre ledaren Hassan Nasrallah dödats av Israel förra fredagen.

Det är i nuläget oklart om Safieddine omkommit eller skadats i någon av de olika explosionerna.

Arkivbild på Hashem Safieddine, här talandes vid begravningen för en högt uppsatt befälhavare för Hizbollah.
Arkivbild på Hashem Safieddine, här talandes vid begravningen för en högt uppsatt befälhavare för Hizbollah. Bild: Bilal Hussein

Flera attacker på torsdagen

I en separat israelisk attack tidigare på torsdagen dödades 18 personer när en flyktingförläggning på Västbanken träffades. Enligt IDF, som gett ett uttalande på Telegram, var målet en lokal ledare för Hamas. Han ska ha varit en av de som dödades.

I flera olika israeliska attacker mot mål i Libanon under torsdagen, inklusive den som riktades mot centrala Beirut nattetid, dödades totalt 37 personer, rapporterar CNN med hänvisning till landets hälsodepartement.

IDF uppger att Hizbollah fram till och med klockan 23 på torsdagen, lokal tid, avfyrat omkring 230 "projektiler” mot Israel. Det är oklart om dessa har orsakat personskador eller materiella skador.

ANNONS

LÄS MER:Israel: Hizbollah kommer inte få återvända

LÄS MER:Sveriges ambassad flyttar tillbaka till Beirut

LÄS MER:Ministern oroas över krigets konsekvenser

ANNONS