Omsatte 32 miljarder – nu har ledarna gripits

Belöningen höjdes från 54 miljoner till 162 miljoner kronor. Nu har två av ledarna för en av världens mäktigaste och mest våldsamma knarkkarteller gripits i USA. Totalt ska Sinaloakartellen ha omsatt 32 miljarder svenska kronor om året.

ANNONS
|

Det var på torsdagen som det amerikanska justitiedepartementet meddelade att den mexikanske knarkbaronen Ismael "El Mayo" Zambada och en av sönerna till kartellbossen ”El Chapo”, Joaquín Guzmán López, har gripits av FBI i Texas.

Gripandet ska ha genomförts i gränsstaden El Paso och skett utan incidenter. Det rapporterar CBS News.

De båda kartelltopparna anklagas för att ha styrt Sinaloakartellen, dess tillverkning och smuggling av fentanyl, som är en syntetisk opioid och står för omkring 70 procent av USA:s dödliga överdoser.

Ismael Zambada ska ha styrt knarkkartellens smugglingsverksamhet och är medgrundare till Sinaloakartellen. Länge höll han en lägre profil än sin ökände kompanjon Joaquin "El Chapo" Guzmán.

ANNONS

29 dödades vid gripandet av Guzmán

Experter på narkotikabekämpning har i olika sammanhang uppskattat att kartellens årliga intäkter kan överstiga tre miljarder dollar, motsvarande drygt 32 miljarder svenska kronor.

Nu kan ledningsskiktet i den mexikanska knarkkartellen vara på väg att hamna bakom lås och bom, till glädje för bland annat DEA, Drug Enforcement Administration, som är en federal polisorganisation i USA för beivrande av narkotikarelaterad brottslighet.

– Justitiedepartementet har tagit i förvar ytterligare två påstådda ledare för Sinaloakartellen, en av de mest våldsamma och mäktiga narkotikahandelsorganisationerna i världen, säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Sedan tidigare avtjänar Joaquin ”El Chapo” Guzmán ett livstidsstraff i ett högsäkerhetsfängelse i Colorado i USA.

Dessutom sitter en annan av knarkbossens söner, Ovidio Guzmán, frihetsberövad i USA efter att ha blivit utlämnad från Mexiko. I samband med gripandet av honom dödades 29 människor, varav tio mexikanska soldater.

”Träffar i hjärtat”

Enligt CBS News ska det amerikanska utrikesdepartementet initialt erbjudit en belöning på fem miljoner dollar till den eller de som kunde bidra med information som leder till ett gripande Ismael Zambada. Enligt DEA har beloppet ökat till 15 miljoner dollar, motsvarande 162 miljoner svenska kronor.

Det spekuleras nu i vilken effekt gripandet får på den framtida knarkhandeln i USA.

– Detta träffar i hjärtat av kartellen som är ansvarig för majoriteten av drogerna – inklusive fentanyl och metamfetamin – som dödar amerikaner från kust till kust”, säger Anne Milgram, administratör på DEA.

ANNONS

Den Tijuana-baserade Sinaloakartellen har funnits sedan 1980-talet och beskrivs som en av Mexikos mäktigaste och mest våldsamma kriminella organisationer.

LÄS MER:Nästan två ton metamfetamin i rekordbeslag

LÄS MER:Fentanyl förvarades på daghem i USA – ett barn dog och flera skadades

LÄS MER:El Chapos söner förbjuder fentanyl i mexikanska Sinaloa

LÄS MER:Knarkbossens son utlämnad till USA

ANNONS