Britt-Marie Mattsson: Presidentvalet i USA förvandlades till en rysare

Trenden börjar bli tydlig i opinionsmätningarna. Kamala Harris är på väg att äta upp Donald Trumps försprång även i de jämna delstaterna. Men fortfarande leder Trump i antal elektorsröster.

ANNONS

Joe Biden låg länge illa till i mätningarna mot Trump och efter den katastrofala debattinsatsen sviktade stödet ytterligare.

De första mätningarna efter Bidens avhopp 21 juli gav osäkra resultat. Men nu har flera opinionsinstitut och medier kunnat visa en uppåtgående kurva för Kamala Harris, även när det gäller hennes personliga popularitet. En knapp majoritet uppfattar henne positivt (52 procent) mot 48 procent tidigare.

Och när Real Clear Politics nu publicerar sammanställningen visar det sig att Kamala Harris leder med 45,3 procent mot Trumps 44,5 i de nationella mätningarna.

När Real Clear Politics redovisar siffror är det sammanvägningar av alla de dominerande mätningarna, vilket ger en klarare bild än de enskilda resultaten som både präglas av olika mätmetoder och bortfall.

Och när Real Clear Politics nu publicerar sammanställningen visar det sig att Kamala Harris leder med 45,3 procent mot Trumps 44,5 i de nationella mätningarna. Det är en övervikt med 0,8 procentenheter – som ligger inom felmarginalen – men det är den uppåtgående kurvan från underläge till överläge som är den intressanta.

ANNONS

De övriga kandidaterna redovisas också och här är Robert F Kennedy jr:s ras från tidigare över 10 procent till 5,5 en fingervisning om att tredjekandidaterna kan få det besvärligt i år. Jill Stein, som kampanjar som det gröna partiets kandidat, hamnar på 0,9 procent, Cornel West som är oberoende får 0,6 procent.

Robert F. Kennedy Jr.
Robert F. Kennedy Jr. Bild: Meg Kinnard

Det innebär dock inte att tredjekandidaterna helt ska negligeras. I jämna valdistrikt i de avgörande delstaterna kan de svänga valresultatet. Stein, West och andra tredjekandidater anses mest kosta demokraterna röster medan Kennedy – som tidigare var demokrat men nu oberoende – tros kunna ta röster både från sitt gamla parti och republikanerna.

För Kamala Harris ger nedbrytningen i olika väljargrupper också anledning till optimism. Bland svarta – där Trump försökt och lyckats göra tidiga inbrytningar – finns det en tydlig uppgång i Harris favör.

Vita konservativa män är fortfarande huvudbasen för Donald Trump.

Detsamma gäller unga väljare under 30 år som riskerat att bli röstskolkare, men som nu ökar bakom Harris. Unga har traditionellt lågt valdeltagande men kan – om de mobiliseras – bli avgörande.

Harris samlar även en majoritet bland kvinnor och gör små uppryckningar även i andra väljargrupper, enligt Real Clear Politics. Vita konservativa män är fortfarande huvudbasen för Donald Trump.

I Nate Silvers redovisningar i Fivethirtyeight – där det tidigare var oavgjort mellan Trump och Biden /Harris – drar Harris också ifrån och noterar i ett genomsnitt av mätningarna 46,1 procent mot Trumps 43,3. Det är en differens på 2,8 procentenheter till Harris fördel och här är Robert Kennedy jr redovisad med 4,9 procent.

ANNONS

När mätningar görs i de jämna delstaterna – där det är mer vanskligt att få ett bra urval – leder Trump totalt med 47,7 procent mot Harris 46,8. Det handlar om siffror för alla de sju som kommer att vara med och avgöra valet – Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Arizona, Nevada, Georgia och North Carolina. Trump behåller en knapp ledning med 0,6 procentenheter i Pennsylvania och Harris leder med 2,8 procentenheter i Michigan och 0,8 i Wisconsin.

Och när sammanvägningarna av elektorsrösterna redovisas av Real Clear Politics framgår det att Trump leder med 287 mot Harris 251.

Men det är elektorsrösterna som till sist avgör. Varje delstat har ett antal elektorsröster i förhållande till folkmängden. Små delstater har färre elektorer än de större. Vinnaren i en delstat tar alla elektorsrösterna, även om övervikten bara är en avgiven röst. Det innebär att en kandidat kan vinna flest röster totalt, men ändå förlora i elektorsröster räknat. Hillary Clinton förlorade på det sättet mot Donald Trump 2016.

Och när sammanvägningarna av elektorsrösterna redovisas av Real Clear Politics framgår det att Trump leder med 287 mot Harris 251. Det behövs 270 elektorsröster av de totalt 538 för att vinna.

Det är tydligt i flera olika mätningar att de frågor som Trump driver ligger högst upp på väljarnas dagordning. Det handlar om ekonomin, brottsligheten och den illegala invandringen. Och tongivande republikaner – som bland annat uttalar sig i konservativa tv-kanalen Fox – är öppet kritiska mot att budbäraren Trump ställer sig i vägen för budskapet.

ANNONS

Trump ska under onsdagen hålla ett ekonomiskt kampanjtal och han uppmanas att hålla sig till siffrorna och framtiden, utan slängar mot Harris.

De vill att han ska fokusera på sakfrågorna istället för att felaktigt hävda att Kamala Harris inte samlar några åhörare på sina kampanjmöten utan fejkar bilderna med hjälp av AI. Invektiven mot Harris som person – låg IQ och tveksamt om hon är svart – tar enligt kritikerna bort fokus från politiken som republikanerna vill driva.

Trump ska under onsdagen hålla ett ekonomiskt kampanjtal och han uppmanas att hålla sig till siffrorna och framtiden, utan slängar mot Harris.

För demokraterna ligger kampen för demokratin i topp följt av ekonomin, aborter och miljön. Men miljöfrågorna har, enligt mätningarna, tappat i rankingen och drar inte lika starkt som för bara några år sedan.

När demokraterna håller sitt konvent om en knapp vecka antas siffrorna öka ytterligare, på samma sätt som Trump fick en skjuts i opinionen efter republikanernas konvent.

Hemliga opinionsmätningar – tracking polls – görs dag för dag av kampanjerna själva. Mycket lite läcker ut om resultaten. Men att döma av entusiasmen kring Kamala Harris märks antagligen uppgången även här. När demokraterna håller sitt konvent om en knapp vecka antas siffrorna öka ytterligare, på samma sätt som Trump fick en skjuts i opinionen efter republikanernas konvent.

Allt tyder på att det blir ett mycket jämnt val. Minsta misstag hotar att avgöra.

LÄS MER:Smutsigaste kampanjen i USA:s moderna historia har just inletts

LÄS MER:Tim Walz – ett överraskande val för Harris

ANNONS