Rysk underrättelsetjänst kopplas till falska demonstrationer

Danska DR har kartlagt två män som misstänks ha legat bakom ett tiotal falska demonstrationer mot kriget i Ukraina som ägt rum i olika europeiska städer. Enligt forskare är det sannolikt att det finns kopplingar mellan demonstrationerna och den ryska underrättelsetjänsten.

ANNONS
|

Två män i 20-årsåldern, som är hemmahörande i två olika afrikanska länder men som bott och studerat i Sankt Petersburg, ska ha spridit uppgifter om falska demonstrationer till hundratusentals människor på sociala medier.

Det rapporterar danska DR i en ny kartläggning som de gjort tillsammans med forskningsorganisationen Dossier Center och de internationella medierna Le Monde, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk Norddeutscher Rundfunk, Expressen, NRK och SVT.

En av dem har delat en video i en grupp på sociala medier där det går att se några personer i Paris som demonstrerar mot kriget i Ukraina. Personerna håller i skyltar där det står ”Nato, sluta bomba Donetsk” och ”Skicka inte vapen till Ukraina”.

ANNONS

I bakgrunden syns det andra demonstranter. Men de andra är inte där för att demonstrera mot Ukraina eller Nato. De är ute och demonstrerar mot de franska pensionsreformerna, något som väckte stor ilska i landet och fick runt en miljon människor att ta till gatorna.

Falska demonstrationer i flera länder

De två männen har även delat fler videor på demonstrationer i andra länder. En video visar en demonstration i Bryssel där några personer håller upp samma skyltar med slagord mot Nato och Ukraina.

Det är exakt samma formulering, skrivet på samma slags papper med samma handstil.

Andra videor visar demonstranter i Nederländerna och i Spanien. Samma skyltar. I några av fallen är det till och med samma demonstranter som syns i olika länder.

Även där har DR kartlagt att de människor som syns i bakgrunden är där för andra anledningar. I nederländska Haag pågick det en klimatdemonstration och i belgiska Bryssel var det en demonstration för vårdpersonalens villkor.

Totalt ska de två männen ha delat videon i flera olika Facebook-grupper, som totalt haft runt 350 000 medlemmar.

– Tekniken och taktiken som används är systematisk, enhetlig, och den går ut på många olika plattformar, visar många olika demonstrationer, även att stavfelen upprepas på olika affischer. Det visar på att det är något som blir styrt, säger Søren Liborius, desinformationsexpert och chefskonsult inom den gemensamma europeiska avdelningen för yttre åtgärder, till DR.

ANNONS

Expert: Troligt att det görs på uppdrag av underrättelsetjänsten

DR uppger att den ena mannen har algeriskt medborgarskap och den andra har marockanskt medborgarskap, men de båda har kopplingar till Ryssland.

Enligt uppgifter från Dossier Center, som har tillgång till läckta ryska databaser, ska de båda männen ha flyttat till staden Sankt Petersburg för att studera på universitetet.

Åtminstone den algeriska mannen befinner sig fortfarande i Ryssland, visar DR :s granskning av hans sociala medier.

Søren Liborius säger också att det är troligt att de två männen delar videorna på uppdrag av en rysk underrättelsetjänst .

– Att det finns personer som studerar i Sankt Petersburg som sprider innehållet med identiska budskap till olika målgrupper på en lång rad plattformar säger att det inte bara är något de gör hemma i studierummet. Det är ett jobb de tar på sig, säger han till DR.

Den algeriska mannen ska även ha skrivit inlägg i olika grupper på Facebook som riktar sig till jobbsökare i Paris, Bryssel och Madrid där han erbjudit mellan 80 och 100 euro för att delta i fotograferings-relaterade uppdrag i de olika städerna.

Forskaren Flemming Splidsboel från det danska institutet för internationella studier (DIIS) menar därför att det är "sannolikt" att demonstranterna som syns på bilderna kan ha fått betalt för att delta.

ANNONS

– Ryssland har gjort det tidigare, vi känner till fall från bland annat Grekland, där ryska diplomater har betalat folk för att gå ut på gatorna och demonstrera för att påverka det politiska systemet i Grekland, säger Flemming Splidsboel till DR.

DR har varit i kontakt med de två männen. Den algeriska mannen menar att anklagelserna är ett ”försök till förtal” och nekar till kopplingar till ryska underrättelsetjänster. Den marockanska mannen bekräftar att det är hans profil, men uppger att han blivit hackad.

Några timmar efter att DR haft kontakt med de två männen raderades deras profiler på Facebook och YouTube. DR har även kontaktat de demonstranter som synts i olika länder, men inte fått något svar.

LÄS MER:Ukrainska motoffensiven kan redan vara här – utan att vi fattat det

LÄS MER:ISW: ”Mordförsök” på Putin troligtvis iscensatt av Ryssland

LÄS MER:Ryssland bygger ”draktänder” inför ukrainska motoffensiven

ANNONS