Ryskt larm om "smutsig bomb" avfärdas av väst

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgus har anklagat Ukraina för att förbereda sig för att använda av ett vapen som sprider radioaktiv strålning. Zelenskyj, liksom flera västmakter, har avvisat anklagelserna.

ANNONS
|

I ett uttalande har den ryska försvarsministern Sergej Sjojgus anklagat Ukraina för att förbereda sig för att använda en "smutsig bomb", ett konventionellt vapen med kärnmaterial, i den pågående konflikten.

Sjojgu luftade sina synpunkter i separata samtal med Storbritanniens, Frankrikes, USA:s och utrikesministrar, och talade även med Turkiets försvarsminister Hulusi Akar.

I sitt nattliga tal på söndagen gav Zelenskiyj svar på tal till den ryske försvarsministerns uttalande, vilket Reuters rapporterar.

– Om det är någon som kommer att använda kärnvapen i den här delen av Europa så finns det bara en källa – den som beordrat kamrat Shoigu att ringa hit och dit, säger Zelenskyj.

ANNONS

Västmakterna avvisar uttalandet

Storbritannien, Frankrike och USA har även avvisat påståendet i ett gemensamt uttalande.

"Våra länder gjorde klart att vi alla avvisar Rysslands öppet falska anklagelser om att Ukraina förbereder sig för att använda en smutsig bomb på sitt eget territorium", skriver länderna.

Varför ringde då Sjojgu sina kollegor i väst?

"Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu försökte sannolikt bromsa eller avbryta västvärldens militära bistånd till Ukraina och möjligen försvaga Nato-alliansen", tror analytikerna på tankesmedjan ISW.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kallar anklagelserna för såväl absurda som farliga lögner, och lyfte snabbt luren för att ringa sin motsvarighet Antony Blinken i USA.

"Vi var båda överens om att Rysslands 'smutsiga bomb'-desinformationskampanj kan ha målet att skapa en förevändning för en falsk flagg-insats", skriver han på Twitter och tillägger att han även lyfte frågan om att vässa Ukrainas luftförsvar.

ISW tror dock inte att det rör sig om förberedelser för att Ryssland själva planerar att använda sig av antingen någon smutsig bomb eller kärnvapen, utan att det snarare rör sig om någon form av skrämseltaktik.

LÄS MER:Sjojgu ringde till försvarsministrar i Nato

LÄS MER:Tortyrgranskare fick inte se fängelser

LÄS MER:Ryska invånare flyr Cherson när Ukraina rycker fram

ANNONS