Så ska Ryssland ha försökt påverka USA-valet 2024

Två ryssar misstänks för att ha betalat 10 miljoner dollar till ett amerikanskt företag för att sprida videor med rysk propaganda. De ska tillsammans med företaget ha lockat influencers för att skapa videor som sedan spridits vidare på sociala medier.

ANNONS
|

På onsdagen lades ett åtal fram i USA mot två personer som misstänks ha försökt påverka den amerikanska valrörelsen.

Det är två ryska medborgare, som är bosatta i Moskva och kopplade till det ryska statliga tv-bolaget RT (tidigare känt som Russia Today), som åtalas.

De misstänks ha genomfört en penningtvättsoperation, där runt 10 miljoner dollar ska ha spenderats i hemlighet för att påverka den allmänna opinionen, öka de sociala klyftorna i USA samt att skuldbelägga Ukraina för kriget med Ryssland, rapporterar Washington Post.

Pengarna misstänks ha gått till ett amerikanskt företag i Tennessee, vid namn Tenet Media, som påstås ha producerat hundratals videor som delats på sociala medier. Enligt åtalet ska företagets grundare ha arbetat tillsammans med de två ryska medborgarna och finansierat amerikanska influencers.

ANNONS

Säger sig ha blivit lurade – fick miljoner i lön

Mediabolaget Tenet lanserades i november 2023 och ska ha erbjudit ”lukrativa villkor” till de profiler som anslutit sig till dem.

En av dem ska ha fått motsvarande drygt fyra miljoner kronor som månadslön – plus en signeringsbonus på runt en miljon kronor och ytterligare tillkommande prestationstillägg – i utbyte mot fyra videor i veckan, framgår det i avtalet.

Efter åtalet har frågor väckts om deras medverkan och hur medvetna de har varit kring den ryska inblandningen. Tre av profilerna gick på onsdagen ut på X och dementerade att de hade någon kännedom om det, rapporterar NPR.

"Om dessa anklagelser skulle visa sig vara sanna, blev jag, liksom de andra personerna och kommentatorerna, lurade", skrev den ena.

"Jag visste absolut ingenting om något av denna bedrägliga verksamhet. Punkt”, skrev en annan.

RT:s hånfulla svar

Videorna som profilerna och kommentatorerna producerat har ofta handlat om högerpolitik och samtalsämnen har handlat om hett debatterade frågor som migration, transpersoners rättigheter och onlinecensur. Men enligt NPR har det även förekommit attacker mot presidentkandidaten Kamala Harris och landets nuvarande president Joe Biden.

”Även om de åsikter som uttrycks i videorna inte är enhetliga, så överensstämmer ofta ämnet och innehållet i videorna med den ryska regeringens intresse av att förstärka den inhemska splittringen i USA, för att försvaga motståndet mot regeringens intressen i Ryssland, till exempel som det pågående krig i Ukraina”, står det i åtalet.

ANNONS

Vidare menar åklagaren att företaget och de ryska personerna har samarbetat för att dölja varifrån pengarna kommit. Till de anställda sades det att företagets ekonomiska stöd kom från en rik europeisk bankman vid namn Eduard Grigoriann.

"I själva verket var Grigoriann en fiktiv person", står det i åtalet.

Samma dag meddelade USA:s finansdepartement att mediebolaget RT beläggs med sanktioner på grund av "illvilliga försök" att påverka den pågående valrörelsen inför president- och kongressvalen i november.

Även RT:s chefredaktör och biträdande chefredaktör lades till sanktionslistan för sina försök att rekrytera eller påverka amerikanska opinionsbildare. USA anklagar även bolag utanför landet för att sprida falsk information.

Sammanlagt pekades tio individer och två bolag ut på den amerikanska regeringens lista.

När amerikanska NBC frågade RT:s presskontor om nyheterna kring onsdagens händelser fick de som svar:

"1. Ha! 2. Hahahaha! 3. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.”

LÄS MER:USA-sanktioner straffar ryska mediebolag

LÄS MER:Desinformation om svenskar spreds efter attacken mot Poltava

LÄS MER:Statsbesöket över utan att Putin greps

ANNONS