En av de sex i gisslan begravdes dagar efter att de hittades i tunneln.
En av de sex i gisslan begravdes dagar efter att de hittades i tunneln. Bild: Gil Cohen-Magen

Sex gisslan hittades döda – så hade de det i tunneln

För en dryg veckan sedan hittades sex gisslan dödade i en av Hamas tunnlar i Gaza. Nu har IDF gått ut med uppgifter om hur de hade det – för trångt för att stå raklång, så lite mat att en av dem vägde 36 kilo och svårt att andas, det skriver Times of Israel.

ANNONS
|

Natten mellan sista augusti och första september hittade Israels försvarsmakt (IDF) sex av de gisslan som hållits av Hamas sedan attacken den 7 oktober. De hade alla skjutits på nära håll bara någon dag innan de hittas, enligt IDF.

Nu har IDF gått ut med med en redogörelse kring hur de sex israelerna hade det under sin sista tid i livet.

Så var det i tunneln

Tunneln de sex gisslan hittades i var mycket trång, bara runt två personer bred och det var för lågt i tak för att kunna stå upp. Den saknade även luftintag och ventilation.

Enligt israeliska försvarsmakten ska gisslan ha lidit av både andningssvårigheter och hunger under tiden de hölls i tunnlarna. Det har varit mycket ont om mat i Gaza sedan Israels militär gick in i området och det drabbade även gisslan, en av kvinnorna vägde endast 36 kilo när hon dog.

ANNONS

IDF hittade även ett schackspel, anteckningsböcker och pennor, vilket ger en antydan om de sex personernas tillvaro i fångenskap. Anteckningsböckerna har lämnats över till gisslans familjer.

Inne i tunneln fanns även en generator och en glappande ficklampa som inte alltid fungerade.

Kämpade innan de dog

Enligt obduktionen sköts de med flera skott på nära håll. Premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare beskrivit det som att de "avrättades" med skott i bakhuvudet.

Det ska även finnas tecken på att gisslan försökt försvara sig och slåss mot kidnapparna innan de dödades.

”Flera av de sex bedöms ha försvarat sig och kämpat mot de som sköt dem”, skriver IDF i rapporten.

De döda – Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Alexander Lobanov och Carmel Gat – hittades i en tunnel söder om Rafah.
De döda – Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Alexander Lobanov och Carmel Gat – hittades i en tunnel söder om Rafah. Bild: The Hostages Families Forum/AP/TT

60 levande gisslan kvar i Gaza

Izzat al-Rishq, en högt uppsatt medlem i Hamas, har enligt The Guardian sagt att det är Israels fel att de sex gisslan dog då landet inte gått med på en överenskommelse om eldupphör. I övrigt kommenterade han inte hur gisslan dog och kommenterade inte anklagelserna om att det varit en avrättning.

Efter att IDF gick ut med att de sex gisslan hittats döda utbröt en stor strejk i Israel. Enligt uppgifter från arrangörerna var det uppemot en halv miljon som protesterade mot att regeringen inte gjort tillräckligt för att få hem de gisslan som fortfarande hålla av Hamas.

ANNONS

Strejken avbröts på order från Israels arbetsdomstol, men missnöjet och protesterna mot regeringen har fortsatt under veckan som gått.

Ytterligare 60 levande gisslan hålls i Gaza enligt The New York Times, som hänvisar till uppgifter från israeliska myndigheter. Hamas håller även 35 kroppar av gisslan som dött sedan attacken 7 oktober.

LÄS MER:Senaste om konflikten i Israel och Palestina

LÄS MER:Storprotester i Israel efter att gisslan hittats mördad

LÄS MER:Sex personer ur Hamas gisslan i Gaza döda

ANNONS