Under torsdagen går engelsmän, skottar, walesare och boende Nordirland till valurnan.
Under torsdagen går engelsmän, skottar, walesare och boende Nordirland till valurnan. Bild: Andrew Matthews

Storbritannien går till val – allt lutar åt en jordskredsseger för Labour

Under torsdagen går britterna till valurnorna. Många ser valet som redan avgjort – Labour väntas ta makten för första gången på 14 år.

ANNONS
|

Det började en regnig dag i maj. Brittiska premiärministern Rishi Sunak meddelade, till allmän förvåning, att det skulle bli val redan i juli. Efter 43 dagar av politiskt kampanjande får nu 46 000 000 britter möjligheten att rösta för det parti som ska sitta vid makten de kommande åren.

Enligt alla prognoser kommer konservativa Tories att bli av med makten efter 14 år. Istället väntas en jordskredsseger för Labour och deras partiledare Keir Starmer.

Vid de senaste opinionsundersökningarna sa strax över 40 procent av väljarna att de tänkte rösta på Labour.

Ekonomin styr väljarna

För väljarna har de viktigaste valfrågorna handlat om ekonomin. Sedan 2021 har britterna lidit av hög inflation och stagnerade löner. Det har förvärrat situationen som uppstod med nedskärningar efter den ekonomiska krisen 2007, en kris som landet fortfarande inte återhämtat sig från.

ANNONS

Många britter är även missnöjda med sjukvården inom National Health Service, NHS, som lider av bristande investeringar, långa köer och brist på personal. Sedan 2010, när det konservativa partiet fick makten, har vårdköerna tredubblats.

Även immigration och bristen på bostäder är viktiga valfrågor.

Svårt för mindre partier att slå igenom

Det brittiska valen är nästan som 650 små val där varje stol i underhuset vinns av det parti som får flest röster i den valkretsen, oavsett hur stor marginal de vinner med. Det betyder att även om Labour väntas få 40 procent av rösterna så förutspås de få runt 430 av de 650 mandaten.

Det innebär även att mindre partier oftast inte får så stort genomslag i parlamentet även om de har ett relativt stort stöd i befolkningen. Men det finns ändå några andra partier som kan komma att påverka resultatet.

Ett parti som väntas ta runt tio procent av mandaten är Liberaldemokraterna (LDP). De har kampanjat strategiskt och riktat in sig på specifika valkretsar för att få genomslag även om de inte har någon möjlighet att vinna valet.

Några som drabbas hårt av det brittiska valsystemet är det relativt nya Partiet Reform UK. Det högerpopulistiska partiet leds av den tidigare UKIP-ledaren Nigel Farage som även brukar pekas ut som personen som fick igenom Brexit. Partiet kampanjar på att helt stoppa invandringen och återställa "brittiska värden”.

ANNONS

Vid de senaste opinionsundersökningarna har de haft stöd från runt 17 procent av britterna men de väntas bara få en handfull mandat.

I Skottland väntas Skotska nationalistpartiet (SNP), som vann stort 2019, förlora många av sina mandat efter flera skandaler under de senaste åren.

Den korta och intensiva valkampanjen har framstått som något löjlig. Reaktionerna på de flesta utspelen har fokuserat på den ofta pinsamma inramningen, framför allt för Rishi Sunak och LDP.

Ed Davey, partiledaren för LDP, har till och med gjort en grej av att ge politiska uttalanden från konstiga platser så som i en kajak, på en SUP (som han ramlade av), och mitt i ett bungyjump-hopp.

Inom Labour har man haft mer politiska problem där man mitt i valrörelsen stoppade flera kandidater från att representera partiet, vissa av dem efter att de redan börjat knacka dörr för att engagera väljare. Det var kandidater som är längre åt vänster jämfört med den riktning partiet valt.

Då väntas resultatet

Valurnorna stänger vid 22.00 i Storbritannien, det vill säga 23.00 här i Sverige och resultatet väntas stå klar under fredagsmorgonen. Man har dock en jämförelsevis pålitlig vallokalsundersökning som släpps när valurnorna stänger och som de senaste valen haft en relativt korrekt bild av hur fördelningen av mandat ser ut.

ANNONS

LÄS MER:Sverige i topp för britter som vill lämna landet

LÄS MER:Andrew Harding hittade smugglaren bakom resan där Sara, 7, dog

LÄS MER:Sorglig pubsiffra: Så många läggs ned varje dag

ANNONS