Teorin: Därför attackerade örnen norrmännen

Förra veckan attackerades fyra personer av en örn på bara fem dagar, bland dem en 20 månader gammal flicka som fick föras till sjukhus. Nu känner fågelexperterna sig säkra på vad som ligger bakom konfrontationerna.
– När man lägger pusslet framstår det som ganska självklart, säger fågelexperten Niklas Aronsson.

ANNONS
|

Att människor attackeras av örnar är mycket ovanligt. Men på bara fem dagar attackerades fyra personer av en kungsörn. Bland dem var en 20 månader gammal flicka, som fick föras till sjukhus.

Familjen beskrev det till GP tidigare i veckan som en skräckupplevelse.

– Den satte klorna i bakhuvudet på flickan. Hennes mamma hävde sig över örnen för att den inte skulle kunna göra någon mer skada, sa pappan Ole Marius Vormdal.

– Det var både skrämmande och traumatiskt. Hon hade en väldig tur. Fysiskt sett går det bra. Det är kanske mer det psykiska då.

Dottern kom undan med ett sår och några stygn i bakhuvudet, men opererades för att säkerställa att örnen inte orsakat några allvarligare, tidigare osynliga skador.

ANNONS

Örnen avlivades senare på plats av eftersöksjägare och har skickats till Trondheim för en obduktion. Men trots att den inte är klar börjar fågelexperterna i Sverige och Norge bli säkrare på sin teori om vad som legat bakom örnattackerna.

”Framstår som ganska självklart”

– Den mest sannolika förklaringen är också den mest enkla och logiska. När man lägger pusslet framstår det som ganska självklart, säger Niklas Aronsson, fågelexpert och redaktör för Våran Fågelvärld.

Efter att örnen som attackerade familjen i Norge avlivades har det inte skett några fler attacker.

– Här har vi att välja mellan att antingen har kungsörnarna i Norge blivit skogstokiga börjat gå örn ur huse för att attackera människor – eller så handlar det om en örn, som kanske hanterats av människor och som börjat relatera dem med mat, säger Niklas Aronsson.

– Vanligtvis är det så att när rovdjur attackerar människor så har de haft en osund koppling till människor. Det naturliga beteendet sätts ur spel när de får en prägling på människor.

Redan tidigare i veckan sa experter att de funderade kring om det var en och samma örn, men att det var anmärkningsvärt att den flugit så långa distanser – något som Niklas Aronsson inte avfärdar som otroligt.

ANNONS

Han säger att de också vet att den dödade kungsörnen var ung, bara några månader gammal.

– Om den fått mat så har den inte lärt sig att jaga. Det är ett vanligt fenomen att unga rovfåglar har problem att hitta mat. Dödligheten är väldigt hög just bland unga rovfåglar, för de har ett smalt fönster att ta sig igenom för att lära sig att jaga själva.

– I de fall med duvhökar som gett sig på tamhöns, så är det nästan alltid unga duvhökar, nästan aldrig gamla. De blir desperata och måste hitta mat på platser som är farliga för dem.

Niklas Aronsson hoppas nu att den här örn-historien är över – och att det inte skapar någon stigma eller rädsla kring kungsörnar.

– Det behöver man inte alls känna. Det är jättesvårt att komma nära en normalt fungerande kungsörn, den kommer att göra allt för att försvinna.

DNA-testning klar

På fredagen berättar Jo Anders Auran, senior rådgivare på norska miljödirektoratet och ansvarig för den fortsatta utredningen av händelserna, att man försökt göra en dna-profil på de fjädrar som man samlat in från de olika attackerna – men att det inte gett något resultat.

– Vi baserar oss på bildigenkänning att det är samma örn som gjort de här angreppen, säger Jo Anders Auran.

ANNONS

Den döda örnen kommer nu att skickas till veterinärinstitutet i Oslo för att fastställa om den led av någon slags sjukdom, men Jo Anders Auran menar att det inte finns något som tyder på att den var i dåligt skick.

– Vi har en teori att den har blivit omhändertagen av en människa som gjort att den fått avvikande beteenden, säger han.

Han säger att det förekommit uppgifter om att man ska ha hört ”tiggläten”, som örnar brukar ge till sina föräldrar, när den mött människor.

– Det kan vara någon som hittat en unge som man trott varit hjälplös. Tanken är ju god om att man vill hjälpa den. Men då har den vant sig vid det, så när den ser människor tänker den att ”här går det att få mat”.

Men det är ingen i Norge som har hört av sig om att de skulle ha tagit hand om örnen, vilket kanske inte är så konstigt då det är olagligt i landet, liksom i Sverige, att hålla rovfåglar i fångenskap.

– Men det är ingen som behöver gå runt och tro att det här är hur andra örnar beter sig. Det är att den här örnen inte lärt sig att jaga själv.

ANNONS

LÄS MER:Örn i Norge gick till attack mot hans dotter

LÄS MER:Panik i Indien: Barn dödade av "mördarvargar"

LÄS MER:Pojke död – kastades av apor från tredje våningen

ANNONS