Under tisdagen är det tänkt att Kamala Harris ska berätta vem hon valt till sin vicepresidentkandidat.
Under tisdagen är det tänkt att Kamala Harris ska berätta vem hon valt till sin vicepresidentkandidat. Bild: Mat Otero

Britt-Marie Mattsson: Tre kvar i kampen om att bli Kamala Harris parhäst

Fältet har krympt till tre och under tisdagen väntas Kamala Harris tillkännage vem som blir hennes vicepresidentkandidat. Alla är väl kvalificerade. Men det betyder inte att kritiken kommer att utebli.

ANNONS
|

Ett tiotal namn har funnits med i spekulationerna, men flera var omöjliga från början. Och när Kamala Harris mötte tre av de tilltänkta under veckohelgen antas det vara dessa som hon väljer mellan.

Här finns Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro, Minnesotas guvernör Tim Walz och senatorn Mark Kelly från Arizona. Men det går inte att utesluta att Harriskampanjen läckt ut just dessa namn för att vända blickarna från andra som hon också överväger.

Men med Shapiro, Walz och Kelly går hon på säkra kandidater i delstater hon behöver för att kunna vinna presidentvalet.

Pennsylvania-guvernören Josh Shapiro

Josh Shapiro är just nu mångas favorit till att bli den som Kamala Harris väljer.
Josh Shapiro är just nu mångas favorit till att bli den som Kamala Harris väljer. Bild: Jose F. Moreno

Shapiro är 51 år och favorittippad .Han har en tjugoårig politisk karriär bakom sig som ledamot av Pennsylvanias representanthus och justitieminister i delstaten. Han vann en jordskredsseger som guvernör 2022. Beskriven som en okänslig karriärist av sina kritiker, men som en politiker som får saker och ting ur händerna av sina sympatisörer. Han är judisk och har ifrågasatts för sin uppställning för Israel.

ANNONS

Minnesota-guvernören Tim Walz

Tim Walz är en av de tre som sägs återstå i kampen.
Tim Walz är en av de tre som sägs återstå i kampen. Bild: Steve Karnowski

Tim Walz är 60 år och hade ett liv som lärare och i militären före politiken då han valdes in som medlem av representanthuset i Minnesota. Han har valts två gånger till guvernör. Beskrivs ibland som för liberal, men har själv svarat att det knappast borde vara radikalt att stå upp för kvinnors rättigheter och att engagera sig i hbtqi-frågor.

Arizona-senatorn Mark Kelly

F d austronauten Mark Kelly är fortfarande med i racet om att bli vicepresidentkandidat.
F d austronauten Mark Kelly är fortfarande med i racet om att bli vicepresidentkandidat. Bild: Jose Luis Magana

Mark Kelly är 60 år med en karriär som astronaut och militär. Vald till senator från Arizona i fyllnadsval 2020 och 2022 för hel mandatperiod. Engagerad för strikta vapenlagar sedan hans fru Gaby Giffords sköts vid ett lokalt valmöte. Hon överlevde, men skadorna gjorde att hon lämnade sin plats i representanthuset. Kelly beskrivs som handlingskraftig, men kritikerna anser att han är politiskt oerfaren.

Det är presidentkandidaten själv som väljer sin vice och partiets konvent som godkänner utnämningen. Huvuduppgiften är, enligt konstitutionen, att vara redo att efterträda presidenten vid dödsfall eller avgång.

Den generella strategin är att presidentkandidaten letar efter någon som inte har samma sorts erfarenheter, inte är i samma ålder och kommer från en annan delstat än den egna för att komplettera.

Den generella strategin är att presidentkandidaten letar efter någon som inte har samma sorts erfarenheter, inte är i samma ålder och kommer från en annan delstat än den egna för att komplettera. Det gäller i många fall, men det stora undantaget var framgångskonceptet Bill Clinton och Al Gore 1992 och 1996. Jämngamla, från grannstater och med samma politiska inriktning skapade de en stämning av föryngring och framtidsoptimism.

ANNONS

Och i det här läget gäller det för Kamala Harris att framförallt välja någon som kan attrahera väljare där hon själv är osäker på sitt genomslag. Som den första kvinnliga svarta presidentkandidaten behöver hon en erfaren vit politiker på ungefär samma sätt som Barack Obama, som den första svarte presidentkandidaten, hade behov av Joe Biden. Det är ett extra plus om kandidaten kan säkra sin egen delstat som dessutom bör vara en av de som avgör presidentvalet.

Walter Mondale tog ett historiskt beslut när han valde den första kvinnan som sin vice. Men Geraldine Ferrarro blev ett bakslag när hennes mans fastighetsaffärer i New York nagelfors.

Det finns några exempel när vicepresidentkandidaten visat sig vara ett sänke. George Bush den äldre valde den 41-årige senatorn Dan Qyale som visade sig vara mindre lyckad både i den första kampanjen och omvalet som Bush förlorade. När Quayle vid ett skolbesök mästrade barnen och felaktigt hävdade att potatis stavades ”potatoe” och inte ” potato” var det detta som bet sig fast. När han talade om sin beundran för John F Kennedy fick han mothugg av en politiker, som personligen känt Kennedy, med orden ”du är ingen Kennedy.”

Walter Mondale tog ett historiskt beslut när han valde den första kvinnan som sin vice. Men Geraldine Ferrarro blev ett bakslag när hennes mans fastighetsaffärer i New York nagelfors.

Al Gores val av Joe Liebermann till sin vice blev inte heller lyckat när judiske Liebermann uttryckte sig oklart om huruvida han kunde arbeta som vicepresident under sabbaten.

ANNONS

Till de mer lyckade hör Barack Obamas val av Joe Biden och Bill Clintons av Al Gore. Joe Bidens val av Kamala Harris till sin vice – och sitt sena avhopp inför omvalet – banade vägen för henne.

Just avstampet i vicepresidentposten är dock lockande för politiker som siktar mot Vita huset. Kamala Harris har, av det skälet, haft många namn att välja mellan.

Det är inte ovanligt att vicepresidenter senare försöker att bli presidenter och lyckas. Här finns bland andra Richard Nixon, Lyndon Johnson, Gerald Ford, George Bush den äldre och Joe Biden. Men det finns även de som misslyckats som Hubert Humphrey , Walter Mondale och Al Gore.

Just avstampet i vicepresidentposten är dock lockande för politiker som siktar mot Vita huset. Kamala Harris har, av det skälet, haft många namn att välja mellan.

LÄS MER:Trumps strategi mot Harris följer gammalt mönster

LÄS MER:Bidens hopp att bli fredsmäklare troligen borta

ANNONS