Utanför DNC-festen i Chicago demonstrerade tusentals

Demokraternas konvent i Chicago har beskrivits som en stor fest – men utanför avspärrningarna har protester kring kriget i Gaza pågått under hela veckan.
Hundratals poliser har tillsammans med staket bildat en vägg mellan protesterna och firandet.
– Det spelar ingen roll att Kamala Harris leder demokraterna nu istället för Joe Biden. De måste införa vapenembargo och sluta finansiera Israel omedelbart, säger Nicole Lombardi som går med i protestmarschen.

ANNONS
|

Varje kväll har demonstranter samlats i Union Park ett stenkast från United Center där demokraternas konvent pågår. Flera marscher har genomförts och i början av veckan försökte några demonstranter ta sig över barriärer till konventet. 13 personer greps i samband med det, och ytterligare 56 greps i tisdags vid protester utanför det israeliska konsulatet i Chicago.

På torsdagskvällen utgjorde staket, tillsammans med hundratals poliser, en svårgenomtränglig vägg när tusentals marscherade i protest mot kriget i Gaza i närheten av konventet.

Demonstranten Laura, som inte vill uppge sitt efternamn.
Demonstranten Laura, som inte vill uppge sitt efternamn. Bild: Adrianna Pavlica

– Jag har följt det som händer där i elva månader nu, och varje dag ser jag döda barn. Jag klarar det inte längre, så jag försöker att göra något. Jag reste hit från Wisconsin och jag känner igen folk här från sociala medie-konton över hela USA, så det är riktigt häftigt, säger Laura, som inte vill dela med sig av sitt efternamn.

ANNONS

Hon tror inte att skiftet från Joe Biden till Kamala Harris gör någon skillnad.

– Inte så länge hon inte inför vapenembargo för Israel. Så länge hon ger vapen till dem kommer jag inte att rösta på henne. Istället lägger jag min röst på Jill Stein och Butch Ware (presidentkandidater med omkring 2 procent i opinionsmätningarna, reds anm.), säger Laura.

Fler överväger tredje alternativ

Och hon är inte ensam – Nicole Lombardi är bland många andra i protestmarschen som har bestämt sig för att rösta på Jill Stein, som länge varit kopplad till The Green Party.

– Det spelar ingen roll att Kamala Harris leder demokraterna nu istället för Joe Biden. De måste införa vapenembargo och sluta finansiera Israel omedelbart.

Om Harris skulle göra det innan valet, skulle du rösta på henne?

– Ja. Men om hon inte gör det kommer jag att rösta på Jill Stein.

Nicole Lombardi är besviken över att inte någon palestinsk röst fått tala under konventet.
Nicole Lombardi är besviken över att inte någon palestinsk röst fått tala under konventet. Bild: Adrianna Pavlica

Nicole Lombardi är kritisk till det demokratiska konventet.

– De släpper inte in en palestinsk röst. Så vi måste skrika för att göra oss hörda. Det är därför de här protesterna är viktiga, vi måste hålla dem på tårna.

Nicole Lombardi beskriver tiden sedan Hamas attack i oktober förra året som hemsk.

– Fruktansvärt. Bara fruktansvärt. Jag håller på att sammanställa en poesibok om folkmordet. Jag förstår inte hur vi alla går upp på morgonen och åker till jobbet. Hur kan vi fortfarande fungera? Att veta att det pågår ett livesänt folkmord i detta nu är som att bära på en tung kasse med tegelstenar.

ANNONS
Tara Dull, som hoppas att Kamala Harris kan gå in med en annan sorts ledarskap.
Tara Dull, som hoppas att Kamala Harris kan gå in med en annan sorts ledarskap. Bild: Adrianna Pavlica

”Vill att Harris erkänner USA:s skuld”

Tara Dull skiljer sig från många av de som samlats; hon hejar på Kamala Harris.

– Jag tror på att kvinnor är unikt utrustade för att hantera makt annorlunda. Så jag stöttar henne och utmanar henne att göra på ett annat sätt, att göra något för att skydda människorna i Gaza. Jag har förhoppningar om att hon ska våga prata direkt med Netanyahu och kräva vapenvila. Jag hoppas också på ett vapenembargo för Israel. Jag vill också att Kamala Harris gör ett uttalande där hon erkänner USA:s skuld i det här kriget.

Om hon inte gör det, kommer du ändå att rösta på henne?

– Det är en svår och smärtsam fråga. Men jag kommer att rösta på henne i november och jag kommer att fortsätta att kämpa för Palestina.

Tara Dull har själv varit där, hon kom hem från en volontärresa bara dagar innan starten på kriget i oktober förra året.

– De människor jag träffade sa: glöm oss inte. Och jag har lovat att jag inte ska göra det.

Alma, som marscherar med flera skyltar, vill inte visa upp sitt ansikte i tidningen. Hon är Chicago-bo och har varit med på många demonstrationer gällande kriget i Gaza. Under veckan har ett antal demonstranter gripits av polis men majoriteten av de tusentals som samlats och protesterat har varit fredliga, något som Alma betonar.

ANNONS

– Det är viktigt att visa solidaritet med det palestinska folket, och att kräva att demokraterna slutar att skicka vapen till Israel. Våra skattepengar är med och finansierar folkmordet och då är det viktigt att vi medborgare visar att vi är emot det.

Wes Davison är Chicago-bo men berättar om demonstranter som kommit från delstater som Nebraska, Ohio och Minnesota. Han själv bodde tidigare i Washington DC och medverkade i många protester kring mordet på George Floyd. Nu ägnar han mycket tid åt demonstrationer kring Gaza.

– Det jag älskar med det här är att vi är en samling människor från hela USA, från olika socioekonomiska bakgrunder, olika etniska bakgrunder, olika könsidentiteter… Och vi är här tillsammans för att stötta det palestinska folket och en vapenvila.

Liksom många andra på plats är Wes Davison engagerad också i många andra samhällsfrågor, rörande bland annat rasism, hbtq, klimat och migration. Han menar att passionen för rättvisa hänger ihop vad gäller både inrikesfrågor och mer globala.

Wes Davison har röstat på Barack Obama, på Hillary Clinton (men motvilligt), på Joe Biden (mest som en proteströst mot Trump). I år överväger han kandidater som Jill Stein eller Cornel West. Kamala Harris kommer inte att få hans röst.

ANNONS

– Även om hon gör något nu kring kriget i Gaza så är det för lite, för sent.

Adrianna Pavlica, GP:s reporter på plats.
Adrianna Pavlica, GP:s reporter på plats.

LÄS MER:Magdalena Andersson besökte demokraternas konvent i USA

LÄS MER:Här samlas influencers i Chicago – för att snacka politik

ANNONS