Jean-Luc Melenchon, som leder partiet Det okuvliga Frankrike, är ett av de mest namnkunniga personerna i koalitionen.
Jean-Luc Melenchon, som leder partiet Det okuvliga Frankrike, är ett av de mest namnkunniga personerna i koalitionen. Bild: Thomas Padilla

Vilka är Nya folkfronten och vad vill de?

Valet i Frankrike tog en oväntad vändning när vänsterkoalitionen Nya folkfronten (NPF) blev största parti i andra omgången.
Men vilka är det? Och vad är deras politiska agenda?

ANNONS
|

Nya folkfronten (NPF) är ett nytt politisk projekt. De grundades bara dagar efter att Macron utlyste valet i början av juni och är en vidareutveckling av en liknande koalition, Nouvelle Union populaire écologique et sociale (NUPES) som ställde upp i de franska valen 2022.

NPF är en bred allians på den politiska vänsterkanten. De listar över 20 olika partierna som är med i alliansen, eller stödjer den, och deras ideologier sträcker sig från antikapitalistism till miljöfrågor.

Några av de viktigaste spelarna i NPF är partierna Det okuvliga Frankrike, Les Écologistes, Franska kommunistpartiet och Socialistpartiet.

Det störta av partierna i gruppen är Det okuvliga Frankrike som grundades 2016 av Jean-Luc Mélenchon. Deras politiska program utlovar storskalig politisk reform, lägger stor vikt vid klimatfrågan och ekonomisk jämlikhet.

ANNONS

Enligt Marie Demker, statsvetare på Göteborgs Universitet, är det dock Les Écologistes och Socialistpartiet som gjorde de största valframgångarna inom gruppen.

Les Écologistes är en tidigare allians mellan olika gröna partier som fokuserar på miljö- och klimatfrågor. De leds av Marine Tondelier.

Socialistpartiet leds av Olivier Faure och Franska kommunistpartiet ledas av Fabien Roussel.

Det har påpekats att de partier som ingår i NPF valde att inte hålla någon gemensam valvaka under söndagsnatten, vilket kan tyda på framtida sprickor inom koalitionen. Det är ingen djupt förankrad koalition men Marie Demker tror inte att det någon risk för större splittringar.

– De är vana vid att samarbete på olika sätt så jag tror inte att det här är värre än vanligt, säger hon.

Detta säger de att de vill få igenom

I NPF:s politiska program listar de en lång rad reformer som de vill genomföra vid makten. De vill bland annat sätta stopp på prisökningarna för förnödenheter så som mat och energi, höja minimilönen och dra till baka den pensionsreform som Macrons regering drev igenom och som orsakade enorma demonstrationen i Frankrike under 2023.

De lovar även att bygga fler subventionerade bostäder och att jobba för att skolan ska bli gratis.

Programmet ska finansieras av högre skatter för de rika.

ANNONS

– Man kan ta programmet med en viss skepsis, säger Marie Demker.

– Nu börjar förhandlingarna om vilken politik som egentligen ska föras.

Hur mycket av det som står i programmet tror du att de kan få igenom?

– Att de ska få några faktiska framgångar kring pensionsfrågan tror jag inte på, det hade varit väldigt dyrt för ekonomin och frågan är väldigt viktig för Macron så där tror jag inte att han backar. Däremot kan de få igen sina förslag i andra frågor som har med köpkraft att göra, minimilöner och hög beskattning till exempel.

Marie Demker är professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet.
Marie Demker är professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet. Bild: Petter Trens

Marie Demker tror även att det kommer gå att genomföra en del av löftena inom miljöpolitiken.

– Macron är ju själv intresserad av det här med gröna omställning och tekniska lösningar så där finns det förutsättningar, säger hon.

Stor ökning i valdeltagandet

Alliansen har kallats för extremvänster av sina motståndare men det är en kategorisering som även kritiserats av vissa forskare. Men på det stora hela var det, enligt Marie Demker, inte deras egen politik som var det viktigaste detta valet.

– Det är inte det här programmet som väljarna har röstat på egentligen, utan här har man röstat för att inte få Nationell Samling som regering, säger hon.

ANNONS

Hon pekar på att valdeltagandet i valets andra omgång ökat från 47 procent till 67 procent.

– Att man mobiliserar så kraftigt visar ju att det här valet kändes viktigt och avgörande, folket har ställt sig bakom det demokratiska systemet. Det blev som Macron önskade, ett tydligt besked från folket.

LÄS MER:Expert: Svår regeringsbildning väntar i Frankrike

LÄS MER:Nazister utplånade byn – 80 år senare tar ytterhögern över

LÄS MER:Nu avgörs Frankrikes framtid – men han bojkottar

ANNONS