Från en bergsknalle spanar giganten ut över vidderna.
Från en bergsknalle spanar giganten ut över vidderna. Bild: Malin Arnesson

Därför står en 17 meter hög gubbe vid E6 utanför Varberg

Den som har ögonen med sig har säkert sett honom från E6 söder om Varberg. En gång var den 17 meter höga metallgubben en del av nöjespark, men nu står jätten Himble mest och förfaller.
– Halva Varberg tycker jag är en idiot om jag river den, säger Göran Lindeberg, en av gubbens ägare.

ANNONS
|

På en bergknalle mellan Varberg och Tvååker, drygt 500 meter väster om E6, reser sig en gubbe med lång näsa över nejden. En väderbiten metallkoloss, som sedan 1980-talet blickar ut över motorvägen mot det halländska inlandet. Hans namn – Jätten Himble.

– Han är väl stel i ryggen men om han vänder sig om har han fin havsutsikt, säger 84-årige Göran Lindeberg som är en av jättens ägare.

I vänsterhanden håller Himble av okänd anledning ett litet hus. Arkivbild Hallands nyheter.
I vänsterhanden håller Himble av okänd anledning ett litet hus. Arkivbild Hallands nyheter. Bild: Rebecka Kvint

Jätten Himbles historia hänger samman med en nöjespark som från 1980-talet och fram tills 2012 låg utanför Varberg. Det mesta av parken förutom den 17 meter höga gubben och ett sönderslaget danspalats är borta, men enligt Göran Lindeberg letar sig en hel del människor fortfarande till tomten för att spana in giganten.

ANNONS

– Där är folk hela tiden. Mycket barnfamiljer, och jag har en känsla av att det är mammor och pappor som själva varit på leklandet som barn och sett den här gubben. Då fanns en rutschbana som utgick från hans fötter och ner i en swimmingpool, säger Göran Lindeberg.

Banverket anlitade clown

Han har ingenting emot att folk kommer och tittar på jätten, men det finns undantag.

– Till exempel gick någon upp i gubben och ställde sig och drack kaffe på huvudet. Då är man ju allmänt galen, säger Göran Lindeberg och syftar på en incident härom året när en klättrare tog sig upp i Himble och spred bilder på sociala medier.

Nöjesparkens historia är bitvis höljd i dunkel och den har sedan den grundades gått under flera olika namn – Himleriket (efter närliggande orten Himle), Leklandet och Fun City. Enligt nuvarande ägaren Göran Lindeberg var Gekås grundare Göran Karlsson med på ett hörn i början, och även statliga Banverket ska ha varit ägare under några år på 1990-talet.

– De byggde järnväg mellan Göteborg och Malmö och exproprierade inte marken, så de blev tvungna att köpa det. Och leklandet var ju i gång så de fick hitta någon Halmstadskille som var clown som fick sköta det.

ANNONS
Många hallänningar har barndomsminnen från Fun City, som bland annat hade en liten djurpark och ett westernland som hette Gun City. Idag är det inte lika roligt. Arkivbild Hallands nyheter.
Många hallänningar har barndomsminnen från Fun City, som bland annat hade en liten djurpark och ett westernland som hette Gun City. Idag är det inte lika roligt. Arkivbild Hallands nyheter. Bild: Rebecka Kvint

Själv blev han delägare till plåtgubben när hans fastighetsbolag 2017 tillsammans med några andra företag köpte marken den står på för att bygga bostäder.

Kommuntoppen känner ingen nostalgi

Sedan dess har inte mycket hänt. Tomten har förfallit, eftersom en segdragen och pågående kommunal planprocess satt stopp för byggplaner. Och även gubben börjar bli väderbiten. Plåten på fötterna är illa åtgången, han har blivit av med sin en gång lockiga kalufs och under en meterlånga näsan gapar ett hål.

– Frånsett att han har skadade ben så är han helt frisk i själva stommen. Det är ingen gubbe som plötsligt kommer blåsa omkull – det har jag väldigt svårt att tänka mig, säger Göran Lindeberg.

Himles ben har utsatts för viss åverkan. Enligt Göran Lindeberg är dock stålstommen intakt. Arkivbild Hallands nyheter.
Himles ben har utsatts för viss åverkan. Enligt Göran Lindeberg är dock stålstommen intakt. Arkivbild Hallands nyheter. Bild: Rebecka Kvint

Kommunstyrelsens ordförande i Varberg Ann-Charlotte Stenkil (M), säger att frågan om fastigheten blivit så långdragen eftersom platsen ligger i ett komplicerat område i närheten av E6, som ägs av Trafikverket.

– Den största utmaningen är att den nuvarande infrastrukturlösningen är för komplicerad och dyr. Vi planerar att lägga ett uppdrag att utreda förutsättningen för en mindre omfattande lösning.

Vad är din relation till jätten Himble?

– Jag känner ingen nostalgi för honom. Men han stör väl ingen där han står.

Vad gäller Himbles framtid är det dock inte kommunen som bestämmer, utan fastighetsägarna. Och tills vidare är deras plan att låta jätten stå kvar på sin bergsknalle, säger Göran Lindeberg.

ANNONS

– Halva Varberg tycker jag är en idiot om jag river den. Andra halvan tycker jag är en idiot om den får stå kvar.

LÄS MER:Grönskande postapokalyps på Båstnäs bilkyrkogård

LÄS MER:Lasse Diding reser åtta meter hög Lenin-staty över Varberg

LÄS MER:"Jätten" Eriksson om sitt smeknamn och livet efter karriären

LÄS MER:Stuga brann i ”Fun city” – slog ut gnistor

ANNONS