Parmesanchipsen från Gårdschips var under en vecka förbjudna att släppas ut på marknaden, då Laholms kommun menade att bolaget inte hade rätt att använda namnet parmesan.
Parmesanchipsen från Gårdschips var under en vecka förbjudna att släppas ut på marknaden, då Laholms kommun menade att bolaget inte hade rätt att använda namnet parmesan. Bild: Jonatan Gernes

Kommunen backar från förbudet – Gårdschips får sälja parmesanchips

Chipsbråket är över. Laholms kommun backar från sitt beslut att förbjuda Gårdschips bästsäljare med smak av parmesan.
Snacksbolagets vd Henrik Strinning är frustrerad över turerna, men säger att man nu lägger dem bakom sig.
– Nu ska vi ut och sälja parmesanchips, säger han.

ANNONS
|

Förra veckan beslutade Laholms kommun att förbjuda Gårdschips att släppa ut sina bästsäljande parmesanchips på marknaden. Bakgrunden var en ny EU-förordning, som tolkades som att producenter behöver tillstånd för att sälja produkter med namnet parmesan.

Gårdschips meddelade därefter att man avsåg att trotsa beslutet, då man menade på att det var fattat på felaktiga grunder. Nu backar kommunen och tillåter parmesanchipsen på nytt, meddelar miljöchefen Annica Hegefeldt.

– Livsmedelsverket har gått ut med att det inte finns ett system där man kan anmäla till den här erkända producentgruppen, om det finns en sådan. Då kan verksamheten inte följa vårt beslut. Därför har vi valt att upphäva vårt beslut.

ANNONS
Annica Hegefeldt miljöchef på Laholms kommun
På måndagen upphävde Annica Hegefeldt, miljöchef på Laholms kommun, beslutet om att Gårdschips parmesanchips inte får säljas. Bild: Lovisa Essunger

Känner du i efterhand att ni gick för snabbt fram med ert beslut?

– Vi kommer reflektera över det här, om vi gjorde det eller inte. Men vi fick gå på den information som vi fick från Livsmedelsverket då. Det är skönt att vi nu kan backa och ompröva vårt beslut.

Livsmedelsverket: Svårt att leva upp till EU-förordning

Livsmedelsverket fick i fredags ut med ett förtydligande om den nya EU-förordningen, där myndigheten konstaterar att det saknas system som gör det möjligt för företag att följa den.

– Vi går inte in i enskilda kommuners ärenden, men vi har skickat ut brett till kommunerna så att alla har fått samma information. I dagsläget ser vi att det är svårt att leva upp till det här, och därmed också svårt att kontrollera, säger Sofia Ardell, enhetschef på Livsmedelsverket, och fortsätter:

– Det här gäller inte bara för parmesan, utan för alla skyddade beteckningar i EU.

"Det saknas förutsättningar för företag att följa de nya reglerna om skyddade beteckningar som kom tidigare i år”, skriver Livsmedelsverket i ett utskick till företag och kommuner, vilket nu får Laholms kommun att backa från parmesanchipsförbudet.
"Det saknas förutsättningar för företag att följa de nya reglerna om skyddade beteckningar som kom tidigare i år”, skriver Livsmedelsverket i ett utskick till företag och kommuner, vilket nu får Laholms kommun att backa från parmesanchipsförbudet. Bild: Tim Aro/TT

Själva lagstiftningen finns på plats och gäller sedan den 13 maj, vilket innebär att producenter ska anmäla användning av skyddade beteckningar till ”erkända producentgrupper”.

– Men mig veterligen har ingen medlemsstat hunnit införa erkända producentgrupper, och därmed heller inte något system för att anmäla. Vi vet inte om Italien kommer ha någon erkänd producentgrupp eller inte.

ANNONS

Snacks-vd: ”Mycket positiv kundfeedback”

Henrik Strinning är vd på Premium Snacks Nordic AB, som äger varumärket Gårdschips. Han är nöjd, men inte förvånad, över att Laholms kommun backar.

– Det känns väldigt bra, men det var väldigt väntat. Kommunen har gått ut ganska hårt på basen av en lag som de inte har koll på. Då hade man kunnat förvänta sig att man tagit det lite försiktigare än att gå ut med ett försäljningsförbud.

Han berättar att Gårdschips de senaste dagarna, via branschorganisationen Livsmedelsföretagen, haft kontakt med Livsmedelsverket i frågan.

– Det har tagit väldigt mycket energi och en del kostnader också, som jag tycker att de kunde ha tagit i stället för vi, för att klargöra det juridiska läget.

Premium Snacks Nordic, där Henrik Strinning är vd, står bland annat bakom varumärkena Gårdschips och Exotic Snacks.
”Vi har förberett oss för att göra en anmälan så fort det finns en erkänd producentgrupp, säger Henrik Strinning, vd på Premium Snacks Nordic, som bland annat står bakom Gårdschips och Exotic Snacks. Bild: Pressbild

Samtidigt har beslutet fått viss uppmärksamhet. Har turerna kanske rentav varit positiva för er ur en försäljningssynpunkt?

– Det är för tidigt att säga, men vi har fått väldigt mycket positiv kundfeedback. Vi har varit fullständigt nedringda i Laholm av kunder som har varit på vår sida och stöttat oss, framför allt av lokalbefolkningen som ser sina skatteintäkter och arbetstillfällen hotade genom sin egen kommuns agerande.

Laholms kommun nya beslut innebär att Gårdschips ska anmäla användningen av ordet parmesan till en erkänd producentgrupp när en sådan finns. Enligt Henrik Strinning är det något de förberett sedan tidigare.

ANNONS

Kommer ni ta det här vidare på fler sätt, eller lägger ni det här bakom er?

– Vi lägger det här bakom oss. Nu ska vi ut och sälja parmesanchips. Vi vill ägna oss åt att sälja och inte att prata med myndigheter.

Gårdschips hotades med vite på 5 000 kronor per parmesanchipspåse som släpptes ut på marknaden. Några sådana beslut hann dock aldrig fattas innan Laholms kommun på måndagseftermiddagen backade i chipsbråket.

LÄS MER:Gårdschips tvingas sluta sälja parmesanchips

LÄS MER:Chipsbråket eskalerar – Gårdschips trotsar förbud

LÄS MER:Här är de godaste tortillachipsen med ostsmak

ANNONS