SMHI varnar för åskoväder

Högsommartemperaturer och sol – sedan kommer åskan. SMHI varnar för ett kraftigt åskoväder som drar in över stora delar av Västra Götaland under torsdagen. När ovädret blåser förbi tar den värmen med sig.

ANNONS
|

Efter en solig och varm torsdag varnar SMHI för åskoväder och skyfallsliknande regn i stora delar av Västra Götaland, södra Värmland och Örebro.

– Det ser ut att bli mest kraftigt inåt land, så där har vi utfärdat en gul varning för åskoväder sedan torsdagseftermiddagen, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Varningen gäller från torsdagseftermiddagen till natten mot fredagen.

Bild: SMHI

Göteborg och städer längs med kusten verkar skonas från ovädret, även om det finns risk för lokala skurar och kanske någon åskknall under eftermiddagen. I Sjuhärad, stora delar av Fyrbodal och Dalsland blir det däremot desto värre.

ANNONS

– Det är viktigt att tänka på att det kan bli väldigt lokalt kraftiga variationer. Till exempel med det här skyfallsliknande regnet, säger Lisa Frost.

Det väntas även förekomma hårda vindar i samband med ovädret, och SMHI ser risk för översvämningar, nedfallna träd och störningar i både trafiken och elnätet.

Innan ovädret drar in blir det däremot en riktigt sommardag. Med temperaturer omkring 25 grader och växlande molnighet kan det vara hög tid att ta till vara på dagen. Efter regn kommer visserligen sol – men också betydligt lägre temperaturer.

– I dag kommer det vara som högsommarvärme, och i morgon kommer det bli svalare igen, säger Lisa Frost, och fortsätter:

– När ovädret drar bort på fredagen blir det soligt, men bakom den här åskan är det svalare luft som kommer in.

LÄS MER:Klimatprofessorn om framtidens somrar: ”Mer regn och översvämningar”

LÄS MER:Så blev sommarvädret i Göteborg

LÄS MER:Så firar Göteborgs mäktigaste semester

ANNONS