Amanda Lind är nytt språkrör och vill att Miljöpartiet ska bli ett stort parti.
Amanda Lind är nytt språkrör och vill att Miljöpartiet ska bli ett stort parti. Bild: Olof Ohlsson

Amanda Lind: Miljöpartiet ska bli ett av de största partierna

Miljöpartiet har ett succéval bakom sig och är långt över sina vanliga nivåer i flera opinionsmätningar. Nya språkröret Amanda Lind vill nu att Miljöpartiet ska bli ett av landets största partier och mer relevanta för vanligt folk.
– Utan klimatomställning ingen rättvisa och utan rättvisa ingen klimatomställning. Det är ett förändringsarbete som vi är inne i nu, säger hon.

ANNONS
|

Amanda Lind kom i kontakt med Miljöpartiet i slutet av 90-talet. Men vägen till politiken gick igenom Svenska kyrkan.

– Genom kyrkan så blev jag aktiv i globala rättvisefrågor. Och sen efter några år så kände jag att var jag än rörde mig så fann jag miljöpartister, som också var aktiva i de här folkrörelserna. Och i Miljöpartiet så hittade jag en möjlighet att få utlopp för alla mina engagemang, säger hon.

Är du troende?

– Ja, det är jag.

Det är lite ovanligt. Sverige brukar beskrivas som ganska sekulärt.

– Ja, men så är det absolut. Samtidigt är väldigt många medlemmar i Svenska kyrkan fortfarande. Andra har kanske andra sätt att få utlopp för meningsfullhet, gemenskap och existentiella funderingar.

ANNONS

Hon tar upp boken Granskogsfolk: hur naturen blev svenskarnas religion av författaren David Thurfjell som exempel på att svenskars spirituella uttryck kan te sig på andra sätt.

– Den pekar på att i skogen upplever många svenskar kontakt med någonting som är större. Men det finns ju fortfarande många som är troende i Sverige idag. Både kristna, men också från andra religioner.

De två nya språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén under Miljöpartiets dag i Almedalen.
De två nya språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén under Miljöpartiets dag i Almedalen. Bild: Olof Ohlsson

Stenevi avgick hastigt

I april valdes Amanda Lind till nytt språkrör för Miljöpartiet efter att Märta Stenevi valt att kliva åt sidan efter en tids sjukskrivning. Parallellt framgick att det fanns stora brister i arbetsmiljön runt Stenevi, enligt en intern utredning.

Efterträdaren Amanda Lind har en gedigen bakgrund som politiker för Miljöpartiet. Hon har varit kommunpolitiker i Umeå i början av 00-talet, 2014 blev hon kommunalråd i Härnösands kommun och 2016 blev hon partisekreterare för de gröna.

I politiken har jag en ovanlig frisyr och jag förstår att det ställdes frågor kring den.

Men mest känd är hon kanske som kultur-, demokrati- och idrottsminister i Stefan Löfvens regering. Men med utnämningen uppstod också en debatt kring huruvida en hennes frisyr – dreadlocks – utgjorde kulturell appropriering.

Vad tänker du om det i efterhand?

– Jag vet inte vad jag ska tycka om det riktigt.

– I politiken har jag en ovanlig frisyr och jag förstår att det ställdes frågor kring den. När det gäller hela den frågan så fanns det ju också en en sådan diskussion: Vad är kulturell appropriering? När är det liksom lämpligt och olämpligt? Men det där lade sig ganska fort.

ANNONS

Jag vill att Miljöpartiet ska bli ett stort parti.

Miljöpartiet har inom kort tid bytt ut bägge språkrören. I november förra året tillträdde kollegan Daniel Helldén efter att Per Bolund lagt av.

Förutom en nystart i ledningen har Europaparlamentsvalet i förra månaden också gjort att partiet har bättre självförtroende än på länge. Då blev Miljöpartiet landets tredje största parti, till och med större än Sverigedemokraterna.

– Jag kände hela valrörelsen, inte minst sista veckorna, att det fanns en stor nyfikenhet kring vår politik, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Jag anade att vi skulle gå fram. Men exakt hur mycket? Det visste jag inte.

Miljöpartiet växer på Socialdemokraternas bekostnad, men språkröret Amanda Lind menar att de gröna inte enbart kommer att fokusera på att locka över det forna samarbetspartiets väljare.
Miljöpartiet växer på Socialdemokraternas bekostnad, men språkröret Amanda Lind menar att de gröna inte enbart kommer att fokusera på att locka över det forna samarbetspartiets väljare. Bild: Olof Ohlsson

Snor Socialdemokraternas väljare

Europaparlamentsval är just Europaparlamentsval och där har Miljöpartiet historiskt överpresterat jämfört med riksdagsval.

Men mycket tyder på att Miljöpartiet ser en effekt även nationellt.

Enligt GP/Novus senaste mätning skulle Miljöpartiet i dag få 7,4 procent i ett riksdagsval – vilket är relativt högt för ett parti som i många år antingen varit strax ovanför eller under riksdagsspärren på fyra procent.

– Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg strategiskt med det fokus som jag och Daniel har lagt och de strategier som partier har och som vi ska hålla i till nästa val, säger Amanda Lind.

ANNONS

Enligt mätningen knycker Miljöpartiet just nu röster från den tidigare samarbetspartnern Socialdemokraterna. Ett liknande mönster framgick också på EU-valdagen, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Ser du att ni ska locka över socialdemokrater till att bli miljöpartister framöver?

– Nej, jag tror att vi har en ganska bred potential. Både bland rödgröna partier, men också inom de traditionellt socialliberala. För mig är inte det viktiga var väljarna kommer ifrån, utan att vi vinner förtroende för vår politik. Att driva på för en rättvis klimatomställning och för en stark välfärd i hela landet, säger Amanda Lind.

Språkröret slår sedan fast:

– Jag vill att Miljöpartiet ska bli ett stort parti.

Hur avser du att göra det där?

– Vi har en oerhört viktig uppgift nu och det är att genomföra den rättvisa klimatomställningen, som är helt nödvändig.

Amanda Lind se en annan ekonomisk politik där Sverige lånar upp pengar för att investera i klimatomställningen.
Amanda Lind se en annan ekonomisk politik där Sverige lånar upp pengar för att investera i klimatomställningen. Bild: Olof Ohlsson

MP ska vara mer rättvisa mot vanligt folk

Amanda Lind menar att Miljöpartiet landat i att man behöver måla upp en hoppfull bild av vilket samhälle man vill se efter klimatomställningen. Partiet behöver förklara att den kommer att skapa ett bättre liv för människor så väl som förutsättningar för näringslivet i Sverige.

– Vi har inte lyckats med det i tillräckligt hög grad, hittills, utan vi har pratat mycket om själva omställningen i sig. Men jag tror att man behöver se framför sig att det samhälle vi vill bygga är bättre för människor, säger hon.

ANNONS

Strategin också om att formulera en vision som visar att Miljöpartiets politik också är rättvis för vanligt folk.

– Vi behöver tala mer om hur den här omställningen kan göras rättvist och hur vi kan stärka välfärden, så att vi får en rättvis och tillgänglig välfärd för alla i hela landet, säger Amanda Lind.

I sitt första Almedalstal i förra veckan sa språkrörskollegan Daniel Helldén bland annat att ”utan klimatomställning ingen rättvisa och utan rättvisa ingen klimatomställning”.

– Det är helt korrekt och det är ett förändringsarbete som vi är inne i nu. Att vara tydligare med både det här sambandet och att vi att vi har en politik för att genomföra den rättvisa klimatomställningen, säger Amanda Lind.

Har ni tidigare haft en politik som gjort att låginkomsttagare drabbats?

– Jag vet att vi även tidigare haft en politik för rättvisa och där vi sett till att ge landsbygden stora möjligheter att ställa om eller kompenseras för kostnadsökningarna. Men vi har varit för dåliga på att tala om det och beskriva sambanden.

Amanda Lind säger att regeringen sänkt skatten på bensin och diesel för alla oavsett var du bor i landet och oavsett om du har behov av bilen eller inte, vilket knappast är rättvist. Samtidigt har regeringens åtgärder sågats av både Klimatpolitiska rådet och Finanspolitiska rådet, understryker hon.

ANNONS

– Regeringen har varken en klimatpolitik eller en politik för rättvisa eller en politik som visar det politiska ledarskapet som behövs. Det är ju anmärkningsvärt. Och där ligger vår uppgift, att ta det här ledarskapet och visa på helheten i omställningen, säger hon.

Vår målsättning är att sänka arbetstiden med sikte på fyradagarsvecka.

Rent politiskt vill Amanda Lind se en annan ekonomisk politik där Sverige lånar upp pengar för att investera i klimatomställningen. Hon anser att partiet under regeringsåren hade det tufft, inte minst för att man antingen fick sin budget fälld eller var tvungen att inom januariavtalet, i samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna, förhandla bort för mycket av sin politik.

De nya språkrören Daniel Helldén och Amanda Lind tar en selfie ihop med en sympatisör under Almedalsveckan.
De nya språkrören Daniel Helldén och Amanda Lind tar en selfie ihop med en sympatisör under Almedalsveckan. Bild: Olof Ohlsson

Vill införa fyradagarsvecka

Utöver det kom de två nya språkrörens första stora gemensamma utspel att handla om arbetstidsförkortning och att arbetsveckan ska bli fyra dagar lång.

Men tvärtemot andra partier på vänstersidan vill Miljöpartiet inte att parterna, alltså fack och arbetsgivare, ska komma överens om detta. Utan de gröna vill att riksdagen ska besluta om en skarp lagstiftning som förändrar arbetsveckan som vi känner den.

– Nu finns det en global rörelse som växer sig starkare för just modellen fyradagarsvecka och vi tycker det är intressant att hitta sätt att få den här mer sammanhängande ledigheten. Vår målsättning är att sänka arbetstiden med sikte på fyradagarsvecka, säger Amanda Lind.

ANNONS

Hon påpekar att det gått 50 år sedan Sverige sänkte normalarbetstiden och att de andra nordiska grannländer redan tagit steg att sänka den. Under de senaste åren har en ”orättvisa” uppstått på arbetsmarknaden där vissa yrken har en mer flexibel arbetstid och möjlighet att jobba på distans – medan vissa välfärdsyrken exempelvis inte har den möjligheten.

– Vi vill skapa en mer rättvis arbetsmarknad. Både ett mer hållbart arbetsliv men också att vi ska utjämna de här orättvisorna mellan olika sektorer. Att alla ska få en frihet att styra mer över sin tid, helt enkelt, säger Amanda Lind.

När tror du det här kan bli verklighet?

– Först och främst så är det här inget som skulle ske över en natt. Utan det här skulle vara en utredning med arbetsmarknadens parter och någonting som skulle behöva ske under längre tid.

Men pratar vi fem eller 20 år?

– Det är nästan omöjligt för mig att se framför mig just nu. Men om man tittar på förra gången när vi gjorde en sån här normal arbetstidssänkning så tog det någonstans mellan 10 och 15 år. Så det kommer inte att ske över en natt, men vi behöver börja arbetet för att i dag Sverige har halkat efter på det här området.

ANNONS
Miljöpartiets språkrör Amanda Lind ser framför sig en fyrpartiregering med S, C, V och MP efter valet 2026. ”Vi som parti har samarbetat med alla de här partierna och lyckats komma överens i svåra frågor där vi har olika ingångar som parti”, säger hon.
Miljöpartiets språkrör Amanda Lind ser framför sig en fyrpartiregering med S, C, V och MP efter valet 2026. ”Vi som parti har samarbetat med alla de här partierna och lyckats komma överens i svåra frågor där vi har olika ingångar som parti”, säger hon. Bild: Olof Ohlsson

Så ser MP:s regeringsplan ut

Efter valet 2026 ser Amanda Lind framför sig att det blir regeringsskifte och att Tidösamarbetet ersätts av en fyrpartiregering. Där ska förutom Miljöpartiet även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet ingå.

Hur ska ni få alla de här att komma överens?

– Vi har ju som parti samarbetat med alla de här partierna och lyckats komma överens i svåra frågor där vi har olika ingångar som parti. Så det känner jag mig trygg med, säger hon.

Då finns det en oerhört stor motivation för att se till att vi får en annan regering 2026.

Amanda Lind tycker att de senaste åren visat ett behov av att regeringen samlar en majoritet i riksdagen. Något som varken regeringen Löfven eller Andersson gjorde.

Hon anser att nuvarande Tidösamarbetet, där SD hålls utanför regeringen, förstärker den uppfattningen.

– Det är inte en bra lösning att ha något parti utanför, som Sverigedemokraterna som nu kan diktera hela regeringens arbete men inte ta ansvar fullt ut för det. Det tycker jag är fel väg.

Daniel Helldén och Amanda Linds första stora utspel tillsammans handla om att införa fyradagarsvecka i Sverige.
Daniel Helldén och Amanda Linds första stora utspel tillsammans handla om att införa fyradagarsvecka i Sverige. Bild: Olof Ohlsson

Tror att Centerpartiet kommer ändra sig

I dag är det otänkbart för Centerpartiet att acceptera Vänsterpartiet i en regering eller ens formellt samarbeta.

Men Amanda Lind tror att man kommer komma till ett läge där allt ställs på sin spets och alternativet är att antingen samarbeta i regering eller få en ny Tidöregering som är skadlig för klimatet, otillräcklig för välfärden och som slaktar studieförbunden och public service.

ANNONS

– Då finns det en oerhört stor motivation för att se till att vi får en annan regering 2026. Det hoppas jag att alla oppositionspartier också kan känna.

Amanda Lind tror att de fyra rödgröna partierna förenas i för mycket för att låta bli att forma regering efter 2026.

– Vi har goda förutsättningar att forma en positiv vision om en rättvis klimatomställning, en tillgänglig välfärd i hela landet och en stark demokrati med en hög tillit i samhället, säger hon.

LÄS MER:GP/Novus: S tappar väljare till V och MP

LÄS MER:Daniel Helldén höll sig i naturen i sitt Almedalstal

LÄS MER:Succéval för Miljöpartiet – Sverige går mot strömmen

LÄS MER:Miljöpartiet går starkt – De Gröna backar stort

ANNONS