Hård kritik mot dyrare avtal med SOS Alarm: ”Vansinnigt”

28 miljoner kronor mer per år. Så mycket kostar det nya avtalet mellan regionen och SOS Alarm.
”Vansinnigt” tycker fackförbunden som menar att pengarna kan användas bättre.
– Det kommer krävas fler personer från oss och då blir det dyrare, säger SOS Alarm.

ANNONS
|

SOS Alarm ska börja prioritera samtalen och skicka de mindre akuta vidare till Västra Götalandsregionens egen larmcentral. De mest akuta samtalen ska SOS Alarm ta hand om. Det beslutades i förra veckan.

– Våra medborgare kommer inte märka någon skillnad alls. När man ringer 112 och behöver akut vård så ska man känna sig trygg i att man får det, och det kan man med det här avtalet, säger Janette Olsson (S) ordförande i strategiska sjukvårdsnämnden, som jobbat länge med frågan.

Janette Olsson, ordförande i strategiska sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen.
Janette Olsson, ordförande i strategiska sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen. Bild: Socialdemokraterna

Priset för det nya avtalet blir dock 28 miljoner kronor högre än innan, enligt regionens egna beräkningar. Från 49 miljoner kronor i förra avtalet till 77 miljoner kronor per år i det nya. Beslutet fattades av regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd i total politisk enighet.

ANNONS

Vad får medborgarna för 28 miljoner kronor extra?

– En bättre rustad organisation än innan. Vi måste se det ur ett patientperspektiv. Om man kommer i ett läge där man behöver en ambulans så ska man få det. Det här nya avtalet kommer ge en verksamhet som klarar det bättre, säger Stefan Svensson (KD), andre vice ordförande i nämnden.

Det är klart att det kommer märkas, alla miljoner gör skillnad.

Enligt regionens förslag till avtal fattas det 5 miljoner kronor i budgeten för att kunna betala för det dyrare avtalet. Nämnden skriver att de kommer behöva skära ner på annan verksamhet för att täcka upp för den kostnaden.

Vad är det ni kommer att dra ner på?

– Det har vi inte tittat på än, det kommer i detaljbudgeten. Men vi tycker att det är värt den här ökningen. Ambulanstransporterna måste ju funka. Men det är klart att det kommer märkas, alla miljoner gör skillnad, säger Ingrid Andreae (S), ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

Facken kritiska

Sex fackförbund larmar dock till nämnden om att arbetsmiljön kommer att påverkas på grund av det nya avtalet.

– Vi är oroliga för att det kommer att åka ut ambulanser på prio 1-larm oftare än vad som behövs. Då kommer inte resurserna att räcka till, säger Martin Hulldin som är styrelseledamot för Vårdförbundet i Västra Götaland, ett av fackförbunden som larmat.

ANNONS
Martin Hulldin är styrelseledamot för Vårdförbundet i Västra Götaland.
Martin Hulldin är styrelseledamot för Vårdförbundet i Västra Götaland. Bild: Privat

Martin Hulldin säger att SOS Alarm prioriterar samtalen på ett alltför fyrkantigt sätt som gör att vissa larm blir felprioriterade.

– Deras sätt att bedöma utgår från ett standardiserat index som inte tar hänsyn till olika sätt att uttrycka sig. Sjukvård handlar om människor, säger Martin Hulldin.

Pengar som kan användas till bättre saker.

Istället tycker Vårdförbundet att regionen borde ta över ansvaret för larmsamtalen helt och hållet, något som gjorts i andra regioner. Martin Hulldin är också kritisk till den högre prislappen.

– Det är vansinnigt, det är pengar som kan användas till bättre saker, säger Martin Hulldin.

SOS håller inte med

SOS Alarm håller inte med om att deras prioriteringar är mindre tillförlitliga, och tycker att den högre prislappen är rimlig.

Fredrik Jonsson, chefläkare på SOS Alarm.
Fredrik Jonsson, chefläkare på SOS Alarm. Bild: SOS Alarm

– Vi finns i hela Sverige så om det blir många samtal samtidigt hjälps vi åt. Det är skillnaden mot när regionen gjorde detta själva. Vid branden på Oceana fick vi till exempel in runt 100 samtal på kort tid och behövde hjälpas åt mellan våra stationer. Det är viktigt att kunna ta emot alla samtal, men när vi får ansvar för prioriteringen så krävs det fler personer och då blir det dyrare, säger Fredrik Jonsson, chefläkare på SOS Alarm.

När vi hade ansvar för detta själva så klarade vi det inte.

Regionen har tidigare haft ansvar för att prioritera samtalen med sjuksköterskor på sin egen larmcentral. Men det fungerade inte enligt Janette Olsson (S). Under december 2022, när samtalen mättes, övertog SOS Alarm 60 procent av samtalen från regionen.

ANNONS

– Våra sjuksköterskor hann inte svara. Så de tog redan en stor del av våra samtal, de klarar det bättre, säger Janette Olsson (S).

Kommer det skickas ut ambulanser på prio 1-larm i onödan då, som facken är oroliga för?

– Man kan inte säga att det aldrig kommer hända. Men människor ska vara trygga med att det kommer en ambulans när det behövs en, säger Janette Olsson (S).

LÄS MER:VGR-personal ska sluta svara på akuta 112-samtal – SOS Alarm tar över

LÄS MER:Göteborg kan bli först med egen larmcentral

LÄS MER:Tusentals ringde 112 utan att få svar

ANNONS