Bilden på surfaren Gabriel Medina sprids över hela världen

Har årets sportbild tagits under OS?
AFP-fotografen Jérôme Brouillets bild på Gabriel Medina, som har kallats för ”The Floating Surfer” har fått spridning över hela världen.
– Jag kollade på mobilen – jag hade fått massa notiser, säger fotografen till The Guardian.

ANNONS
|

Inte alla OS-sporter utövas i Paris.

Cirka 16 000 kilometer från den franska huvudstaden, på Tahiti, avgörs surftävlingarna och det är möjligtvis där som årets sportbild har tagits. Eller åtminstone spelens.

Den franske AFP-fotografen Jérôme Brouillet har fått den stora äran att bevaka tävlingarna i Franska Polynesien och befann sig ute på en båt när han skulle fotografera den brasilianske surfaren Gabriel Medina.

Medina fick då en enorm våg under måndagen, en av dagens bästa, efter vilken brassen skickades upp i luften. Jérôme Brouillet kände till att Medina gärna bjuder på en show när han surfar och inte sällan bjuder på en gest efter en våg.

ANNONS

– Medina är bakom vågen och jag kan inte se honom, men så dyker han upp. Jag tog fyra bilder och en av dem blev den här, förklarar Brouillet för The Guardian.

”Den här” bilden som han pratar om är en som har fått spridning över hela världen. För på bilden, som har kommit att kallas för ”The floating surfer” (den svävande surfaren) ser Gabriel Medina ut att stå helt obrydd i luften – samtidigt som både han och surfbrädan, som är bakom honom, pekar upp mot himlen.

Jérôme Brouillet säger att det inte var särskilt svårt att ta bilden, han väntade mest in stunden då Medina skulle lämna vågen. Däremot blev han chockad när han, lite senare, förstod att bilden, som skickades automatiskt till redaktionen, hade fått stor spridning.

– Jag kollade på mobilen under en sex minuter lång paus. Jag hade massor av notiser på sociala medier och trodde att något hade hänt med bilden. Då var den delad av ESPN och jag tänkte ”coolt”.

Surftävlingarna i OS avgörs på Tahiti i Franska Polynesien.
Surftävlingarna i OS avgörs på Tahiti i Franska Polynesien. Bild: Ben Thouard

Fotografen om bilden: Kommer glömmas bort

Till skillnad från Gabriel Medina svävar dock inte Jérôme Brouillet iväg, utan har fötterna på marken (eller möjligen båten) när han reflekterar över sin bild.

– Jag fick dagens bild. Jag var i båten tillsammans med sex talangfulla fotografer och alla kommer säkert ha glömt det här nästa vecka. Morgondagen kommer inte vara annorlunda, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Här sänds OS – från en takterrass på ett lyxhotell

LÄS MER:Senaste nytt om OS 2024

LÄS MER:OS-spelarna om sorgen efter Tommy Berg: ”Sitter där uppe”

LÄS MER:Så mycket betalar besökarna för en resa till OS i Paris

ANNONS