Degerfors Patrik Werner om Svennis: ”Den absolut största fotbollsprofilen från Sverige”

Fotbollssverige är i sorg efter Sven-Göran ”Svennis” Erikssons död. En av de sörjande: Patrik Werner, sportchef i Degerfors IF där ikonen tog sina första steg i tränarkarriären en gång i tiden.
– Det har gjort ont naturligtvis. Väldigt väntat, men när det kom blev det lite av en chock ändå, säger Werner om måndagens besked.

ANNONS
|

Efter en längre tids sjukdom dog fotbollslegendaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson under måndagen. Då spelade Degerfors med sorgeband när de gästade Örgryte IS under måndagen. Patrik Werner, mångårig sportchef i föreningen, fick beskedet om Svennis när laget gick ombord bussen inför avfärd mot Göteborg.

– Vi skulle precis åka. Väldigt tragiskt. Det gjort ont naturligtvis. Väldigt väntat, men när det kom blev det lite av en chock ändå, säger han till GP.

Till slut gick de segrande med 3–1, efter hårt jobb och livsfarliga kontringar, där samtliga mål gjordes genom snabba omställningar.

Ni hyllade honom nästan med lite Svennis-fotboll här i dag?

ANNONS

– Ja, vi fick till det bra. Nu tänkte man inte på det när matchen sparkade igång, men det är klart att alla kände av det när vi åkte. Han betyder mycket och det var inte länge sedan han var på Stora Valla och träffade alla spelarna. Det var skönt att vi fick vinna en sådan här dag, konstaterar Patrik Werner.

Hur har den här tiden varit för dig sedan han berättade att han hade cancer?

– Han har varit helt otrolig som alla har sett. Han har gnuggat på och han är värd alla hyllningar han har fått. Han har också haft kvar kontakten med oss, vilket vi är tacksamma för. Det är en fantastisk människa och den absolut största fotbollsprofilen från Sverige så länge jag har levt, säger en märkbart rörd Patrik Werner och fortsätter:

– När jag var yngre var han allas vår idol, ute i Europa. Sen på senare år, när han kom hem, har man fått lära känna honom. Alla säger samma sak: Det är en fantastisk människa och fantastisk idrottsledare. Det är en gentleman ut i fingerspetsarna. Han är genuin, väldigt ödmjuk och bryr sig om alla människor.

Hyllades under måndagen

Under måndagen hyllades tränarikonen med en lång, varm applåd på Gamla Ullevi. Något liknande står på agendan när Degerfors tar emot Östersund på Stora Valla på lördag.

ANNONS

– Det är klart vi kommer spela med sorgeband och göra en hyllning för honom på lördag i Degerfors, säger Patrik Werner

– Jag har lärt känna honom ganska sent, men när man har pratat med honom har det alltid varit positiva tillrop och en positivism i honom. Jag vet att Degerfors har betytt mycket för honom och det har varit kul att ha kontakt med honom. Det är bara tragiskt att det blev som det blev.

Andreas Holmberg, huvudtränare i Öis och mångårig tränare i just Degerfors dessförinnan, tog emot nyheten med sorg.

– Det är en stor profil i svensk fotboll som har gjort väldigt mycket för svensk fotboll. Det är tragiskt när en person går bort så snabbt. Det var tråkiga besked.

Under sejouren i Värmland träffade han ikonen några gånger.

– Jag hälsade på honom, inte så mycket mer än så. Han har gjort ett väldigt bra intryck på mig som människa, säger Holmberg.

På vilket sätt?

– Han var väldigt ödmjuk och trevlig, trots allt han har varit med om och gjort så hade han båda fötterna på jorden .

Det märktes inte att det var Englands gamla förbundskapten du pratade med?

ANNONS

– Exakt så.

Under våren har Öistränaren haft Svennis i tankarna flertalet gånger, berättar han.

– Man har tänkt på honom flera gånger, framför allt har han varit på en hel del hyllningsmatcher och det har gått en dokumentär om honom. Det är klart att man har tänkt på honom och hans familj i den svåra stunden, säger Andreas Holmberg.

LÄS MER:Fotbollsvärldens hälsningar till Sven-Göran Eriksson: ”Ciao Sven”

LÄS MER:Barnens hyllning till pappa Sven-Göran Eriksson

ANNONS