Belgaren Vincent Kompany har inget digert cv när det kommer till tränaruppdrag. Nu ska han försöka återupprätta Bayern Münchens ära i Bundesliga.
Belgaren Vincent Kompany har inget digert cv när det kommer till tränaruppdrag. Nu ska han försöka återupprätta Bayern Münchens ära i Bundesliga. Bild: JOHN SIBLEY

Arbetsnarkomanen Vincent Kompany slår ur underläge med Bayern München

När Bundesliga nu startar igen slår Bayern München för en gångs skull ur underläge, med en relativt orutinerad tränare vid sidlinjen i form av Vincent Kompany.
Xabi Alonsos Bayer Leverkusen vann Die Meisterschale i överlägsen stil i våras – första gången på elva år FC Bayern inte korades till tyska mästare.

ANNONS

Xabi Alonsos imponerande Bayer Leverkusen kom så nära en perfekt säsong 2023/24. Die Werkself gick obesegrat igenom den tyska fotbollssäsongen och säkrade den inhemska dubbeln – Bundesligatiteln och tyska cupen. Leverkusen förlorade bara en enda match under säsongen: I Europa League-finalen mot italienska Atalanta. Även 2024/25 har inletts i vinnande stil för Leverkusen, som förra helgen besegrade Stuttgart i den tyska supercupfinalen.

Bayern München är vana att dominera tysk fotboll. Före Leverkusens triumf hade FC Bayern vunnit elva ligatitlar i rad och fjolårssäsongens nederlag har knappast tagits emot väl hos den tyska storklubben. Det har varit en sommar av förändringar på Säbener Strasse.

ANNONS

Den största förändringen är att Thomas Tuchel ersatts av ett lite oväntat namn på tränarbänken. Bayern talade med en rad andra tränare; Julian Nagelsmann, Xabi Alonso, Ralf Rangnick, Hansi Flick och Oliver Glasner. Sportchef Christoph Freund försökte även övertala Tuchel att stanna innan valet föll på Vincent Kompany.

Kompany, som spelade Bundesligafotboll i Hamburger SV, är relativt orutinerad i tränarsammanhang. Förra säsongen åkte belgaren ur Premier League med Burnley FC och dessförinnan har 38-åringen bara moderklubben Anderlecht på sitt tränar-cv.

– Jag har tagit stora steg under hela mitt liv. Om man jämför med var jag varit tränare tidigare så är det kanske ett stort steg, men sett till var jag tillbringat större delen av mitt liv så är det inte en miljö som är främmande. Känslan här är snarare väldigt bekant, säger Kompany till Bundesliga.com.

Bayern hoppas att Kompany kan ta klubben tillbaka till de glada dagarna under Pep Guardiola – som Kompany spelade för under tre säsonger i Manchester City innan han lade skorna på hyllan – och Kompany har hämtat mycket inspiration från hans gamle läromästare. Burnley vann Championship 2022/23 med en dominant, bollinnehavsinriktad fotboll med ett högintensivt presspel. Samma stil visade sig dock inte lika framgångsrik mot tuffare motstånd i Premier League.

ANNONS

Den flerspråkige Kompany beskrivs ofta som en arbetsnarkoman och perfektionist som lägger ner enorm tid och engagemang på att få igenom sina idéer till spelartruppen. Under sommaren blev ett videoklipp från Burnleys dokumentär ”Mission to Burnley” viralt på sociala medier. I klippet visas Kompany på träningsplanen under en spelövning där han ger islänningen Johann Berg Gudmundsson en sådan avhyvling att flera spelare tvingas gå emellan för att försöka kyla ner situationen. Hur en liknande situation tas emot i famöst svårmanövrerade ”FC Hollywood” återstår att se – men Kompany är väl medveten om vad han ger sig in på:

– Jag har levt i den här miljön och förstår hur den fungerar och rubrikerna är ofta förutsägbara. De kommer när du är som svagast och mest sårbar och då måste vi sluta samman och fokusera på det enda vi kan påverka, vilket är att vinna nästa match, säger Kompany.

Kompany har åtminstone fått inleda Bayern-eran som vinnare när Bayern besegrade andradivisionslaget SSV Ulm i tyska cupen, där veteranen Thomas Müller gjorde två mål och en assist i 4–0-segern. Under sommaren har Bayern adderat Portugals landslagsmittfältare João Palhinha, Crystal Palace franske ytter Michael Olise och Stuttgartförsvararen Hiroki Ito. Defensiva duon Matthijs de Ligt och Noussair Mazraoui har båda lämnat för Manchester United.

ANNONS

Bayern kommer få slita ont för att återta den tyska fotbollstronen. Leverkusen satsar vidare med Xabi Alonso på tränarbänken och en minst lika stark spelartrupp, fjolårstvåan Stuttgart är bara i inledningen av klubbens resa under talangfulle Sebastian Hoeness och Borussia Dortmund satsar nytt med forne mittfältsdirigenten Nuri Sahin på tränarbänken.

– Jag tror vi måste förbereda oss på att det kommer krävas minst 90 poäng för att vinna ligan. Det måste vara vår målsättning, säger Kompany.

Helgens hetaste

Aston Villa – Arsenal

Unai Emery-derby på Villa Park. Båda lagen inledde säsongen med en seger: Aston Villa bortabesegrade West Ham med 2–1 och Arsenal slog Wolves med 2–0 hemma. Villa vann båda fjolårssäsongens möte mot Emerys forna lag och hoppas kunna upprepa den bedriften mot titeljagande Arsenal.

Lördag 18.30, Viasat Sport Premium

Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt

Bundesligas premiäromgångs hetaste match hittar vi på Signal Iduna Park där Borussia Dortmund tar emot Hugo Larssons Eintracht Frankfurt, som slutade sexa i tyska ligan förra säsongen. Dortmund börjar om på ny kula inför hösten, då tränaren Edin Terzic lämnade efter Champions League-finalförlusten mot Real Madrid. Nu återfinns ett nygammalt ansikte på tränarbänken: Forne mittfältaren Nuri Sahin.

Lördag 18.30, Viasat Fotboll

Barcelona – Athletic Club

Hansi Flick fick inleda tiden som Barcelona-tränare som segrare när Blaugrana till slut lyckades brotta ner Valencia och ta en 2–1-seger på Mestalla. Nu väntar nytt tufft motstånd mot regerande Copa del Rey-mästarna Athletic Club, som bara fick med sig en poäng från premiären mot Getafe hemma i Bilbao.

Lördag 19.00, TV4 Fotboll

LÄS MER:Leverkusens dröm om den perfekta säsongen sprack

LÄS MER:Ruud van Nistelrooy tillbaka i Manchester United

LÄS MER:Lucas Bergvalls internationella resa startar på riktigt – hyllas redan

ANNONS