Vinicius Junior är en av de unga stjärnorna som axlar det tunga ansvaret i Neymars frånvaro.
Vinicius Junior är en av de unga stjärnorna som axlar det tunga ansvaret i Neymars frånvaro. Bild: DARREN YAMASHITA

Brasilianska landslaget famlar efter framgång

De senaste åren har inte gått som planerat i sambafotbollens hemland. Efter ett misslyckat Copa América och en svag inledning på VM-kvalet försöker ett vilset Brasilien nu finna rätt väg under en ny förbundskapten.
– Folk måste återupptäcka glädjen och njutningen av att följa det brasilianska landslaget. Vi kommer göra allt för att åter väcka den passionen, säger Dorival Júnior.

ANNONS
|

Samtidigt som värsta rivalen Argentina skördat framgångar med två Copa América-titlar och ett VM-guld de tre senaste åren så har det stormat desto mer i Jogo Bonito, den vackra fotbollens hemland, Brasilien. Femfaldiga världsmästarna O Seleção har de senaste åren framstått som ett alltmer vilset fotbollslandslag. Sedan laget tog VM-guld 2002 har de inte lyckats ta sig förbi semifinalstadiet i turneringen och det har varit rejält stökigt på förbundet. Planen var att Carlo Ancelotti skulle efterträda Tite och bli Brasiliens första utländska förbundskapten – vilket även utlovades av förbundsordföranden Ednaldo Rodrigues. I väntan på Ancelotti anställdes Fernando Diniz som tillfällig förbundskapten sommaren 2023, vid sidan om sitt uppdrag som tränare för brasilianska storklubben Fluminense.

ANNONS

Väntan på ”Don Carlo”, för att parafrasera Samuel Beckett, visade sig dock vara förgäves. Ancelotti förlängde kontraktet med Real Madrid och Ednaldo Rodrigues tvingades i december i 2023 bort från sin post på grund av påstådda oegentligheter under ordförandevalet. Bara en knapp månad senare återinstallerades han på posten och fattade direkt beslutet att sparka Diniz efter en svag inledning på VM-kvalet.

In kom i stället São Paolos Dorival Júnior, med uppdraget att lyfta Brasilien. Dorival debuterade genom att besegra England och spela jämnt med Spanien i två träningsmatcher, vilket lyfte förhoppningarna i det fotbollstokiga landet, men i sommarens Copa América slog verkligheten till. Igen. Brasilien vann bara en enda match i turneringen och kraschade ut mot Marcelo Bielsas Uruguay i kvartsfinal och i hemlandet började det direkt gastas om avgångskrav på den nye förbundskaptenen.

Under lördagen återvänder Brasilien till det sydamerikanska kvalspelet där säkrad plats till VM 2026 i USA är ett minimumkrav. Inför matcherna mot Ecuador och Paraguay återfinns Brasilien på en sjätteplats i kvalet, med blott sju inspelade poäng på sex matcher.

– Det är ingen positiv start på kvalet, men jag tror mycket på arbetet vi lagt ned under Copa América. Träningstiden tillsammans var väldigt viktig trots att jag inte tyckte vi kunde överföra vad vi gjorde på träningsplanen – där jag var väldigt imponerad av framstegen vi visade upp – till vad vi presterade på planen under matcherna, säger Dorival till O Globo.

ANNONS
Dorival Júnior är den senaste i raden av förbundskaptener för det brasilianska landslaget.
Dorival Júnior är den senaste i raden av förbundskaptener för det brasilianska landslaget. Bild: RODOLFO BUHRER

Real Madrids Vinicius Júnior är i knäskadade Neymars frånvaro den stora stjärnan i en trupp som inte är lika namnmässigt imponerande som tidigare upplagor, men där ett gäng unga spelare kallats in med förhoppning om att kunna axla viktiga roller både nu och på sikt. Utöver Real Madrids 18-åriga stjärnskott Endrick har Dorival valt att kalla upp en ny supertalang i form av 17-åriga anfallaren Estêvão, som gjort åtta mål och sju assist för Palmeiras den här säsongen och redan är klar för en flytt till Chelsea nästa sommar.

– De är uttagna på grund av deras prestationer och vad de visat upp. De förtjänar att vara här. Generellt sett under min karriär har jag alltid investerat stor tillit i unga spelare. Jag tror att en mix i truppen är nödvändig, säger Dorival till O Globo.

Brasilien behöver – och kräver – resultat omedelbart, annars riskerar den stolta fotbollsnationen att missa VM 2026. Och om Dorival inte lyckas vända den negativa spiralen kommer O seleção snart behöva anställa landets femte förbundskapten sedan 2022.

– Det är naturligt att vad vi uträttade i Copa América lämnat en bitter eftersmak, men allt var inte bortkastat. Jag tror på processen och att vi kommer finna rätt väg framåt, men det är viktigt att vi hittar rätt snabbt. De sex matcherna som är kvar under året blir fundamentala för oss, säger Dorival.

ANNONS

Helgens hetaste

Irland – England

Interimförbundskaptenen Lee Carsley gör sin första landskamp för England sedan han ersatte Gareth Southgate, som tog farväl efter EM i somras. Irländaren Carsley, som tidigare vunnit EM-guld med Englands U21-lag, får inleda just mot sitt hemland på Aviva Stadium i Dublin i Nations Leagues B-division.

18.00, Viasat Sport Premium

Tyskland – Ungern

Tyskland ställs mot Ungern i en repris från gruppspelsmötet i sommarens EM. Då vann Tyskland med 2–0. Ungern har ställt till det för stora fotbollsnationer tidigare på senare år. Kan Marco Rossis gäng lyckas på nytt i Nations Leagues A-divisions första match?

Lördag 20.45, Viasat Sport Premium

Schweiz – Spanien

Luis de la Fuente har fått en skaplig inledning på livet som spansk förbundskapten. De La Fuente tog över La Roja 2022 och har redan hunnit vinna både Nations League 2023 och i somras triumferade spanjorerna och kammade hem EM-guldet i Tyskland. Nu ställs Spanien mot Schweiz – som åkte ut i kvartsfinal mot blivande finallaget England i EM i somras – i Nations Leagues A-division.

Söndag 20.45, TV6

LÄS MER:Arbetsnarkomanen Vincent Kompany slår ur underläge med Bayern München

LÄS MER:Lucas Bergvalls internationella resa startar på riktigt – hyllas redan

LÄS MER:Pånyttfött Juventus charmar med offensiv fotboll

ANNONS