Drömresultat för Elfsborg – vidare i Europa League efter ny seger

Elfsborg fortsätter att imponera.
Det efter en 2–0-vinst mot FC Sheriff i Europa League-kvalet. Resultatet betyder att Boråslaget är vidare till den tredje kvalrundan.
– Jag är givetvis glad och stolt över hur vi hanterar det här, säger tränaren Oscar Hiljemark efter matchen.

ANNONS
|

Elfsborg tog emot FC Sheriff i den andra kvalomgången till Europa League. Matchen spelades på Borås Arena, inför 5 414 åskådare.

Inför matchen satt Boråslaget i förarsätet. Det efter förra veckans 1–0-seger på bortaplan.

Och det skulle bli en ny seger – och fortsatt spel i jakten på en plats i Europa League. Slutsiffrorna skrevs till 2–0, där det första målet gjordes raketsnabbt och det andra kom i andra halvlek.

– Sammantaget var det en bra fotbollsmatch från vår sida, med viss förbättringspotential i några avseenden. Men givetvis är jag glad och stolt över hur vi hanterar det här, säger tränaren Oscar Hiljemark efter matchen.

ANNONS

Gulsvart ledning efter 51 sekunder

Elfsborg rivstartade matchen, minst sagt.

Det tog mindre än en minut för Jalal Abdullai att ge Elfsborg en drömstart i returmötet. Niklas Hult spelade fram till målet och Sheriff hängde inte alls med i försvarsarbetet, som ledde till att Abdullai enkelt kunde sätta 1–0.

Hemmalaget fortsatte att trycka på och var det bättre laget i allt. En utökad ledning hängde i luften länge, men trots flera farliga lägen lämnades första halvlek med bara ett mål som gått in i mål.

– Jag tycker att vi spelar 36 minuter av fantastisk fotboll. Vi kommer ut som vi vill och skapar extremt mycket målchanser. Vi hanterar deras omställningsspel på ett bra sätt. Jag tror inte de har ett skott på mål i första halvlek vilket är extremt bra, säger Hiljemark.

När andra halvlek startade fick Sheriff äga bollen lite mer, men det var fortsatt Elfsborg som var farligast.

I den 56:e minuten uppstod en situation som förvirrade hela Borås Arena, och säkerligen även de som kollade på tv-sändningen.

Domaren dömde straff till Sheriff, samtidigt som Isak Pettersson varnades och bortaspelaren Alesio Mija blev liggandes på planen, som sedan fick hjälpas av planen med en bår. Under tiden VAR-kollades händelsen, där man hittade en offsidesituation precis innan – och Elfsborg kunde andas ut.

ANNONS

2–0 firades med kullerbytta

I den 73:e minuten gjorde Elfsborg 2–0.

Då var det Simon Hedlud som hittade in till Michael Baidoo med en djupledspassning. Han sköt självsäkert in bollen i mål – och firade målet med att göra en kullerbytta nere vid kortsidan.

Efter det gick luften ur Sheriff helt, som inte lyckades göra något mål i matchen. Elfsborg höll fast vid resultatet och matchen slutade 2–0 – vilket betyder att Elfsborg är vidare till den tredje kvalrundan.

Oscar Hiljemark: ”Sammantaget en bra fotbollsmatch”,
Oscar Hiljemark: ”Sammantaget en bra fotbollsmatch”, Bild: JÖRGEN JARNBERGER

– Vi har många lägen där vi borde punktera matchen tidigare än vad vi gör. Sen när vi väl lyckas göra det andra målet är matchen i princip avgjord och vi spelar hem den på ett väldigt bra sätt, där jag tycker vi hade kunnat göra två eller tre mål till i slutet på de omställningarna vi får, säger Hiljemark.

Senare samma kväll avgjordes det om antingen CS Corvinul 1921 Hunedoara (Rumänien) eller HNK Rijeka (Kroatien) skulle bli Elfsborgs nästa kvalmotståndare. Efter en 1–0-seger blev det Riejka, där det första mötet spelas den 8 augusti och inleds på bortaplan.

Så startade Elfsborg:

Isak Pettersson – Terry Yegbe, Gustav Henriksson, Sebastian Holmén – Niklas Hult, Timothy Ouma, Besfort Zeneli, Simon Hedlund – Arber Zeneli, Michael Baidoo, Jalal Abdullai.

LÄS MER:Anders Svensson om Oscar Hiljemark i Elfsborg

LÄS MER:Häcken bjöd på kross – Elfsborg avgjorde i slutminuterna

LÄS MER:Väderkaos på Borås Arena – då ryckte klubbhöjdarna in

ANNONS