Elfsborg fick bara kryss – efter tidig utvisning

Ibrahim Buharis tidiga utvisning ställde till det för Elfsborg.
Men trots underläge i andra halvlek fick hemmalaget med sig oavgjort, 2–2.
– Jag var rädd att jag skulle orsaka en förlust, så jag är glad att vi inte förlorade, säger Buhari efteråt.

|

Den nigerianske mittbacken kom på efterkälken efter 17 minuter, när Elfsborg ledde med 1–0, och bestämde sig för att glidtackla. I stället för att träffa bollen hakade in i den framrusande Norrköpingsforwarden Carl Björk. Frilägesutvisningen var solklar.

– Det är sånt som händer i fotboll. Det är domaren som dömer och man måste acceptera det. Jag gör allt för att försvara vårt mål och då kan det hända sånt, säger Buhari.

Elfsborg hade tagit ledningen i elfte minuten efter ett vackert anfall signerat Ahmed Qasem, Simon Hedlund och Michael Baidoo. Den sistnämnde tog emot efter ett väggspel och avslutade snyggt.

Bara fem minuter senare kom utvisningen. Oscar Hiljemark ville inte kommentera huruvida den var rätt dömd, men om Buharis agerande sa han:

– Han gör sitt absolut yttersta. Det är inte mycket att orda om.

Norrköping kom in i matchen

Buhari vågade inte titta på stora delar av matchen. Han följde bara resultatet.

– Jag var rädd att jag skulle orsaka en förlust. Jag är glad över att vi fixade en poäng på slutet, säger han.

Efter utvisningen kom Norrköping in lite i matchen, utan att för den delen vara sylvassa innan paus. I början av andra gjorde de två snabba mål. Björk stänkte dit en och David Moberg Karlsson lobbade elegant in en boll bakom Isak Pettersson som stod för långt ut.

Elfsborg kom tillbaka, bytte in veteranerna Johan Larsson och Per Frick och började trycka på. Timothy Ouma kvitterade med drygt en kvart kvar.

– Jag känner besvikelse. Vi släpper in två skitmål. Det är väl det de skapar i 70 minuter med en man mer. Vi får ett rött kort som givetvis försätter oss i en situation men de två målen är tråkiga att släppa in. Sen gör vi 20 fantastiska minuter på slutet och trycker ner Norrköping fullständigt. Vi tar med oss en poäng även om jag tycker vi ska ha tre, säger managern Oscar Hiljemark.

”Surt – min enda tanke var att få den förbi Mitov”

Mot slutet hade Elfsborg flera lägen, bland annat genom Niklas Hult och Johan Larsson. Den sistnämnde drog till i straffområdet och bollen gick förbi David Mitov Nilsson i Norrköpingsmålet, men nickades undan på mållinjen.

– Surt. Min enda tanke var att få den förbi Mitov och det fick jag ju. Den var på väg in men det var aldrig riktigt nära heller. Den satt i pannan på honom hela vägen. De hade ju tre man på linjen, säger Larsson.

Lagkaptenen summerar matchen:

– Vi var det bättre laget. Sista 15-20 minuterna är vi riktigt bra och trycker på och har bud på ett ledningsmål flera gånger. Klart att det är en besvikelse att inte ta tre poäng hemma.

Det oavgjorda resultatet innebär att Elfsborg är tre poäng efter tredjeplacerade Hammarby med en match mer spelad. Lagen möts i en het match på söndag, innan Elfsborg åker till Nederländerna och möter AZ i första omgången av Europa League på onsdag.

Så startade Elfsborg (3–4–3):

Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Terry Yegbe – Simon Hedlund, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult – Arber Zeneli, Michael Baidoo, Ahmed Qasem