Liksom i kvalet till Europa League halveras kapaciteten på Elfsborgsläktaren under matcherna i ligafasen.
Liksom i kvalet till Europa League halveras kapaciteten på Elfsborgsläktaren under matcherna i ligafasen. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Elfsborgs Europa League-biljetter släppta: ”Telefonen har gått varm”

Inga turister – eller någon ståplats.
Det har varit utmaningarna inför att Elfsborg släppt biljetterna till hemmamatcherna för Europa Leagues-ligaspel under måndagen, där medlemmar och årskortsinnehavare premieras.
– Telefonen har gått varm i dag, säger föreningens biljettansvarige Alexander Siniorg.

ANNONS
|

Under måndagen släppte Elfsborg de första biljetterna till hemmamatcherna i ligafasen i höstens Europa League-spel.

Då var det högt tryck på föreningens sajt, berättar Alexander Siniorg, biljettansvarig.

– Det ser väldigt högt ut. Framför allt för vår kortsida, säger han.

Det är också gällande hemmaklacken den största utmaningen har uppdagats. Under de allsvenska matcherna står 3000 personer på Elfsborgsläktaren. I Europa Leagues ligafas kommer lite mindre än hälften, 1400 åskådare, få sittplatser på läktaren istället, eftersom ståplatsläktare är förbjudna i UEFA:s tävlingar.

– Det är den problematiken vi tycker är svårast att hantera. Där har vi en verklighet med antal stolar som finns på plats och så har vi fler ”årskortare” än så. Där har vi en stor utmaning att hantera det. Hade UEFA tyckt det var en bra idé att köra med ståplats hade det inte varit några problem i världen, säger Alexander Siniorg.

ANNONS

Har ni fört diskussioner med UEFA om att få ett undantag för ståplats?

– Det är ovanför mitt huvud, men jag hade varit förvånad om man inte har tagit diskussionen.

Vill hålla borta turister

Först ut att få tillgång till biljetter var årskortsinnehavare, som har chansen att köpa ett matchpaket för samtliga hemmamatcher.

På tisdag får medlemmarna förtur, innan personer som har sett minst fem matcher på Borås Arena i år får tillgång till matchpaketet på torsdag.

Om några eventuella lösbiljetter blir över efter det säljs de nästa vecka. Då är turordningen den samma, där årskortsinnehavarna är först ut igen, innan det allmänna biljettsläppet för mötet med Roma lanseras 20 september. 23 september läggs överblivna biljetter till resterande hemmamatcher, mot OGC Nice, SC Braga och Qarabag, ut till försäljning.

– Vi har försökt anstränga oss för att få in vår publik först. Det är klart att telefonerna har gått varma i dag, säger Alexander Siniorg, som berättar att det överlag gått bra hittills.

– I mångt och mycket handlar det om att det ska bli rätt, och att de får som de önskar. Det är ”årskortarna” som är första steget i dag, de är lite mer vana med hur de ska göra med sina platser. Det har gått bra, det är ett lite nytt system bara.

ANNONS

Du sa att ni vill få in era egna supportrar. Har det varit det viktigaste för er här, att hålla borta ”turisterna”?

Siniorg skrattar.

– Ja, men... någonstans är det kul med turister på Borås Arena också, men för vår del har det varit viktigt att de gulsvarta och elfsborgarna får alla möjligheter att vara först i alla fall. Det är själva andemeningen med konceptet.

Ser ni någon risk att folk köper ett paket för Romamatchen, men att stolen sedan står tom övriga matcher när det inte är lika namnkunnigt motstånd?

– Ja, det är klart att de riskanalyserna har vi också gjort. Sen ser vi ändå att det här är den mest positiva lösningen. Kan man inte gå så kan man dela paketet med vänner på ett smidigt sätt och se till att det är någon på plats. Vi tror på den här lösningen.

Vad hemmamatcherna, och framför allt mötet med italienska storklubben AS Roma, kan rendera i för intäkter har inte varit i fokus under arbetet, menar Alexander Siniorg.

– Med så här många matcher mer än vanligt kommer det bli en intäkt. Fokus har legat på att hitta en prisbild och ett erbjudande där folk kan känna att det inte är svindyrt att gå på Europafotboll, i både kvalet och ligafasen. Vi vill ha folk på plats och vi vill ha våra elfsborgare på plats.

ANNONS

Så fungerar Elfsborgs biljettsystem

Måndag, 9 september: Årskortsinnehavare får förtur till ett Europa Leaguepaket, för samtliga fyra hemmamatcher i turneringen.

Tisdag, 10 september: Medlemmar får förtur till Europa League-paketet.

Torsdag, 12 september: Personer som sett minst fem matcher på Borås Arena, antingen i allsvenskan eller i Europakvalet, får tillgång till Europapaketet.

Om det finns biljetter över till Elfsborgs hemmamatcher i Europa League därefter...

Får medlemmar och årskortsinnehavare möjlighet att köpa lösbiljetter tisdag den 17 september. Dagen efter, onsdag 18 september, får tidigare besökare på Borås Arena förtur till biljetterna.

Den 20 september sker det eventuella allmänna biljettsläppet till hemmamatchen mot Roma. 23 september läggs överblivna biljetter till övriga hemmamatcher, mot OGC Nice, SC Braga och Qarabag FK ut till försäljning.

LÄS MER:Höjdpunkter från Elfsborgs kryss mot Brommapojkarna

LÄS MER:Pressat Elfsborg kryssade mot Brommapojkarna

LÄS MER:Ingen bedrift smäller lika högt som Elfsborgs

ANNONS