Robert Laul: Ingen bedrift smäller lika högt som Elfsborgs

Tre klubblag i Europaspel samma höst – det har Sverige aldrig haft tidigare.
Av alla bedrifter finns ingen som smäller lika högt som IF Elfsborgs.
Ett straffdrama tog föreningen till Europa League, en milstolpe i dess 120-åriga historia.
En av de största, dessutom.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

BK Häcken föll med flaggan i topp borta mot FC Heidenheim och är utslaget. Djurgårdens IF gjorde jobbet mot Maribor och är klara för Conference League. Malmö FF bommade visserligen Champions League, men kommer spela Europa League.

Precis som IF Elfsborg.

Tre lag i de europeiska klubblagsturneringarna samma höst är ”svenskt rekord”. Det är precis vad en plågad fotbollsnation – som rasat på samtliga rankingar senaste åren – behöver.

Utan att förringa vare sig Djurgårdens eller Malmös insatser, men det här Europakvalets bästa berättelse handlar om IF Elfsborg. Åtta matcher, sju vinster och så dramat igår – straffrysaren mot Molde FK på Borås Arena.

ANNONS

Tjänar mellan 75 och 110 miljoner

En Elfsborgsseger värd mellan 75 och 110 miljoner kronor beroende på poängskörden i turneringsspelet som lottas under fredagen. Föreningen som klubbchefen Stefan Andreasson älskar att kalla för ”en utmanare till storklubbarna” är i dag en av de stora i svensk fotboll igen. De har spelat Europafotboll tidigare, de har vunnit sex SM-guld, men det här är deras största framgång på över tio år.

Och givetvis ett plåster för SM-guldet de förtjänade i fjol, men vaskade mot Degerfors hemma.

Hur hamnade IF Elfsborg här?

Först och främst genom fyra bergsäkra straffar, en räddning av målvakten Isak Pettersson och ytterligare en Molde-straff över – sedan bröt det stora segerjublet ut.

”Isak Pettersson, säg ISAK PETTERSSON!” sjöng klacken medan managern Oscar Hiljemark for runt i skjorta, kostym och slips och firade som en man som släppt på alla hämningar.

– Livet är fullt av tuffa beslut och motgångar. När det väl sker något positivt tänker jag att man ska fira det, sa Hiljemark när han dök upp på presskonferensen utan kavaj, men med skjortan och slipsen kvar.

Well, så många motgångar har Oscar Hiljemark, 32, inte haft sedan han kom till Elfsborg i alla fall. På 15 matcher har han bara förlorat en. I framtiden kommer vi kanske prata om tränare som gör en ”Hiljemark”. Det vill säga kliver in mitt i säsongen för att rada upp segrar i en oändlig svit.

ANNONS

Vinsten i Norge inte en tillfällighet

I höstas körde Molde FK över BK Häcken i Europa League med totalt 8–2. När Elfsborg så i förra veckan lyckades bortabesegra norrmännen med 1–0 gick det förstås att inbilla sig att det bara var en tillfällighet. Att det berodde på underskattning. Att norrmännen skulle studsa tillbaka på Borås Arena, vända på steken och tvåla till Elfsborg rejält för att sno åt sig Europa League-biljetten.

Så blev det absolut inte. Det blev en tajt och jämn retur där Elfsborg ägde första halvlek efter en av de mest disciplinerade och välorganiserade försvarsinsatser jag sett Di gule göra. Det dröjde 40 minuter innan Molde hade ett tillslag i offensivt straffområde.

Jag vet inte hur långt Oscar Hiljemark kommer nå i sin tränarkarriär, men oavsett vilken nivå han befinner sig på om låt säga tio år – om det är i ett stort europeiskt klubblag eller som förbundskapten för Sveriges landslag – så kommer han kunna plocka fram första halvlek av Elfsborg-Molde och säga till sina spelare:

– Kolla på laget i gula tröjor. ska vi spela försvarsspel idag.

Tappade strukturen i andra

Det Elfsborg däremot saknade var effektivitet framåt. Och i andra halvlek tappade de periodvis den kompakta, defensiva 5-2-3-strukturen. Samtidigt som Molde började flytta boll betydligt snabbare. Ut på kant, in centralt. Molde hotade Elfsborgs straffområde på ett helt annat sätt.

ANNONS

Jag sa till kollega Joel Besseling bredvid på pressläktaren apropå det komplicerade med ett uddamålsövertag – ska man bevaka eller gå för tvåan?

– En lurig jävla match för Elfsborg det här.

Mycket riktigt. Efter en timmes spel gjorde Molde-coachen Erling Moe två byten, däribland gamle Hammarbybekantingen Veton Berisha. Efter bara någon minut på planen avslutade Berisha ett klassanfall och petade in 1–0. Dubbelmötet var kvitterat.

Det var inte de enda byten coach Moe gjorde, medan Oscar Hiljemark gjorde – inga alls. Det dröjde till förlängningen innan Elfsborgs första byten kom. 90 minuter plus tillägg, samma elva spelare.

Ovanligt, på gränsen till unikt. Men det går förstås inte att kritisera. Faktum är att Elfsborg skapade chanser hela vägen till den femte tilläggsminuten. Michael Baidoo hade i princip öppet mål i samband med en hörna, men snubblade när han kunde stött in bollen. Det var det sista som hände under ordinarie speltid. Även Niklas Hult, Ahmed Qasem och Jalal Abdullai hade chanser att avgöra sista kvarten.

Det är startelvan, inte truppen, som gjort jobbet den här perioden. Det är en uppseendeväckande stark startelva som gör att Elfsborg spelar Europa League i höst.

Ingredienser värdiga en klassikermatch

Förlängningen blev en transportsträcka. Den stank straffar redan från början, även om Elfsborg var ett plågat lag mot slutet. Sebastian Holmén stapplade ut med kramp, Buhari Ibrahim sparkade snett mest hela tiden och Terry Jegbes långa inkast nådde knappt målgården längre. Ingredienser värdiga en klassikermatch.

ANNONS

”Isak Pettersson, säg ISAK PETTERSSON” dånade det från kortsidan, ja från hela den 7000 åskådare stora publiken, när målvakten som inte ens var ordinarie i våras ställde sig i målet framför klacken – och sedan räddade Moldes första straff.

Där och då var det en stämning på arenan som jag önskar att alla boråsare fått uppleva. Ljudorkanen växte styrka i takt med att Michael Baidoo, Simon Hedlund, Besfort Zeneli och till sist Niklas Hult sköt i mål. Skoningslösa från elva meter alla fyra.

På presskonferensen var min första fråga till manager Hiljemark hur de hade förberett skyttarna inför en eventuell straffläggning.

– Ingenting, sa Hiljemark.

Ingenting? sa jag

– Ingenting, sa Hiljemark.

När bestämde du dig för vilka som skulle skjuta då?

– Vi gjorde sista bytet när det var 45 sekunder kvar. Då hade jag väl en tydlig bild i huvudet, sa Hiljemark och log snett.

Ja, det var helt enkelt en sådan kväll där hjältar föddes och legender skapades. Mitt under matchen kom det dessutom en nyhetspush som gjorde gällande att en ny järnvägslinje mellan Borås och Göteborg är nära förestående efter en nattmangling i kommunhuset.

Till Göteborg?

Dra tåglinjen hela vägen ut i Europa, för sjutton. Det är ju ut i Europa som IF Elfsborg och alla tusentals sjungande supportrar ska nu. Bygg!

ANNONS

LÄS MER:Elfsborg vann på straffar – utan att ha tränat

LÄS MER:Djurgårdens glädje – klart för Conference League

LÄS MER:Häcken utslaget ur Conference League – förlorade mot Heidenheim

ANNONS