Samir Hadji är en av spelarna i F91 Dudelange som BK Häcken måste se upp med.
Samir Hadji är en av spelarna i F91 Dudelange som BK Häcken måste se upp med. Bild: MATHILDA AHLBERG

Fransmannen är största hotet mot BK Häcken: ”Har öst in mål”

BK Häcken möter luxemburgska F91 Dudelange i Conference League.
Men vad är det för klubb egentligen?
GP går igenom Häckens motståndare med Luxemburgkännaren Staffan Vowles.
– De borde inte ha en chans, säger han.

ANNONS
|

I höstas spelade BK Häcken Europa League-gruppspel, där det blev respass efter fyra raka förluster, och avancemang från gruppen var aldrig nära.

Under torsdagskvällen spelar Hisingslaget Europakval igen och går in i Conference League efter att ha kommit trea i allsvenskan förra säsongen, och möter luxemburgska F91 Dudelange på bortaplan i andra omgången.

GP tog hjälp av Luxemburgkännaren Staffan Vowles, bosatt i Luxemburg sedan 2005, och med en karriär som assisterande domare i landets högstaliga bakom sig för att få reda på mer.

– Dudelanges stjärnspelare skulle jag säga är fransmannen Samir Hadji, han behöver Häcken se upp med om jag måste välja någon. Han har varit i Luxemburg väldigt länge, framför allt i klubben Fola Esch, med vilka han också har vunnit guld, säger Staffan Vowles.

ANNONS

Anfallaren Häckens största hot

Hadji är en lång (190 centimeter), målfarlig anfallare som har öst in mål i Luxemburg, gjort 20 mål i ligan två säsonger i rad (många med huvudet), men inte lyckats något vidare i andra ligor. Han har spelat i Tyskland, Belgien och Frankrike, men inte i högsta serien i något utav dem.

En som varit en stor del av klubbens historia är den luxemburgske fastighetsinvesteraren Flavio Becca, som även ägt en belgisk klubb och ett cykelstall. Han började sponsra klubben i slutet av 1990-talet, några år efter den bildats.

Sedan dess har F91 Dudelange varit landets i särklass mest framgångsrika klubb sedan millennieskiftet och har tagit 16 av de 25 senaste titlarna.

Klubben har tagit många av de titlarna tack vare ekonomiskt stöd från Becca. För fem år sedan köpte i stället in sig i Swift Hesperange, som kom en placering före Dudelange förra säsongen, just då var det många som trodde att Dudelange skulle tappa men de har hållit sig kvar i toppen och tog senaste guldet för två år sedan.

Om motståndet: ”De borde inte ha en chans”

Staffan Vowles tror inte att Luxemburgs klubbar – inte heller F91 Dudelange – skulle haft någon chans i allsvenskan. Senast hösten 2022 gick Malmö FF vidare mot dem i Europa League-kvalet när de spelade oavgjort borta, 2–2, men vann stort hemma med 3–0.

ANNONS

– De borde ärligt talat inte ha en chans mot Häcken. Jag tror att de bästa luxemburgska lagen (dit F91 Dudelange räknas) skulle kunna göra någon säsong i allsvenskan, men bli lite av ett ”jojolag” mellan allsvenskan och superettan, säger han.

F91 Dudelange spelar vanligtvis en variant av 3–5–2 eller 5–3–2. Vowles berättar att de troligtvis kommer att försvara mycket mot Häcken och ligga lågt, och hoppas på en kontring när de spelar hemma för att sedan hålla tätt bakåt.

I den luxemburgska ligan är de oftast favoriter och därmed mer bollförande, de blir direkt mer offensivt. Förra säsongen gjorde de tredje flest mål i serien – som heter officiellt Foussball Nationaldivisioun – och släppte in fjärde minst, de slutade också trea.

Hur var reaktionerna i landet efter lottningen?

– Jag har inte sett något specifikt om att det var bra eller dåligt, men generellt är de nog ganska nöjda. De vet att det ska otroligt mycket till för att nå gruppspel, säger Staffan Vowles och fortsätter om konkurrenten:

– De är i allmänhet nöjda med att få en logistiskt enkel resa till Sverige, till skillnad mot exempelvis FC Differdange 03 som måste åka till Kazakstan.

BK Häcken börjar dubbelmötet på bortaplan, klockan 19 på torsdagen.

ANNONS

Matchguide: F91 Dudelange–Häcken

Vad: Conference League, andra kvalomgången.

Var: Stade Jos Nosbaum, Dudelange.

När: Torsdag 19.00.

Tv/stream: Sportbladet.

Det gäller: BK Häcken åker ner till Luxemburg i sitt första möte av två för att studsa tillbaka efter sin missräkning mot både IF Elfsborg, där de tappade ledning i slutminuterna, och det oavgjorda resultatet i Värnamo.

Läget i laget: Amor Layouni är tillbaka efter sin ljumskskada som höll honom borta från spel mot IFK Värnamo i deras förra match.

F91 Dudelange

Bildad: 1991 efter en sammanslagning av tre klubbar (Alliance Dudelange, US Dudelange och Stade Dudelange).

Från: Dudelange.

Tränare: Marco Martino.

Första omgången: F91 Dudelange spelade mot Atletic Escaldes från Andorra. Laget från Luxemburg gick in till returmötet med hemmaplansfördel och en 1–0-ledning. De gick senare segrande ur returmötet med 2–0, och gick alltså vidare till den andra kvalomgången.

Meriter: 16 ligaguld och åtta cupguld. Gick även till Europa League-gruppspel 2018-19, i kvalet slog de bland annat ut polska klubben Legia Warszawa.

Dudelange

Invånare: Drygt 20 000, officiellt landets fjärde största.

Staden: En industristad i det gamla gruv- och stålområdet i södra Luxemburg, på gränsen till Frankrike. Staden heter Diddeleng på luxemburgska vilket gör att även klubben ibland kallas F91 Diddeleng.

Belägen: Är belägen nere vid franska gränsen i södra Luxemburg och ligger cirka 15 kilometer söder om huvudstaden med samma namn som landet.

LÄS MER:Drömstart för Malmö i CL-kvalet

LÄS MER:Oavgjort för Häcken mot Värnamo – efter sen kvittering

LÄS MER:Höjdpunkter från matchen mellan Värnamo – BK Häcken

ANNONS