Häcken bröt måltorkan – vann stort mot AIK

Häcken hade inte gjort mål på två matcher.
Men mot AIK fick Hisingslaget jubla igen.
Nyförvärvet Paulina Nyström låg bakom det mesta när hon gjorde ett mål och två assist i 4-0-segern.
– Det är en match som vi ska vinna och vi gör det som vi ska, säger hon.

ANNONS
|

Häcken kom till matchen mot bottenlaget AIK med två mållösa matcher och två raka poängtapp mot Rosengård och Piteå i ryggen. För att inte halka efter i det som numera får ses som kampen om andraplatsen i damallsvenskan var seger ett måste.

Det skulle dock dröja 30 minuter och en missad straff innan Häcken kunde få in bollen i mål när Häcken tog en stabil seger med 4–0 i höstsäsongens första hemmamatch.

– Det är en match som vi ska vinna och vi gör det som vi ska. Det känns bra, säger en av målskyttarna Paulina Nyström efter matchen.

Missade straff

Häcken satte full fart framåt direkt och radade upp chanser mot ett lågt stående AIK. Tränaren Mak Lind berättar att han bara väntade på det första målet på tränarbänken. En kvart in i matchen såg det också ut att bli mål när Hanna Wijk revs ner i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten.

ANNONS

Fossdalsa Sörensen steg fram. Men Jada Mathyssen i AIK-målet kunde göra en bra räddning och räddade ut straffen till hörna.

– Sen kommer straffen och så missar vi den också. Det är klart att det blir lite så, vi måste göra mål. Sen fortsätter vi skapa lägen matchen igenom. Det är väl inget snack, vi gör fyra och det är lite i underkant, säger Häckentränaren Mak Lind efter matchen.

Häcken kommer som sagt från två raka matcher utan mål och Mak Lind var medveten om att det fanns en risk att laget skulle bli stressat.

– Det är lätt att lag blir stressade, men herregud det var 70 minuter kvar. Vi visste att vi skulle skapa fler målchanser.

Till slut gav Häckens anstormning resultat. När sommarnyförvärvet Paulina Nyström, som värvats in från Juventus, kom högst på en hörna och nickade in ledningsmålet efter 30 minuter. Hennes första mål i den gulsvarta tröjan.

– Det är jättekul för henne. Hon fick spela nummer nio som en ”power-nio” och gör ett mål på huvudet i boxen på en fast situation. Hon var stark i duellspelet och var nyttig, framförallt när vi spelar mot ett lägre block som vi gör i dag. Det var kul att se henne slita på plan, säger Mak Lind.

ANNONS

Paulina Nyström berättar efter matchen att hon mest hade fokus på vad hon skulle göra efter målet.

– Det kändes väldigt bra. Vi blev tillsagda var kamerorna var innan och det glömde jag av. Det är det enda jag kommer ihåg – var är kameran liksom?

Nyförvärven levererade

Innan halvleken var slut kunde Anna Anvegård utöka ledningen på ett inlägg från Hikaru Kitagawa. Tio minuter in i den andra halvleken gjorde Anvegård sitt andra mål när hon satte dit 3-0 från en passning från Nyström. Paulina Nyström noterades för ett mål och två assist.

– Jag känner många sedan innan och jag har kommit snabbt in i laget, säger hon.

4–0 skulle också komma den här gången genom Johanna Fossdalsa Sörensen, som fick revanschera sig för straffmissen i den första halvleken. Det blev också matchens slutresultat.

Det var Paulina Nyströms första match på Bravida arena.

– Vi har haft några bortamatcher. Nu känns det verkligen att man spelar i Häcken på riktigt.

Hur var det att gå in på Bravida?

– Det var speciellt och nu när publiken var här också så blev det en jävligt bra inramning tycker jag.

Dagens seger innebär att Häcken, i alla fall tillfälligt, går om Hammarby och upp på andra plats i damallsvenskan. Hammarby kan dock ta tillbaka andraplatsen under söndagen när de möter Kristianstad. Trots segern är Häcken elva poäng efter seriesuveränen Rosengård.

ANNONS

Nästa match för Häckens del är Norrköping borta nästa lördag.

Så startade Häcken (4–2–3–1)

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Elma Juntilla Nelhage (61’Selerud), Hikaru Kitagawa (61’Östlund) – Johanna Fossdalsa Sörensen, Ruby Grant (78’ Larsson) – Tabby Tindell, Anna Anvegård (61’Larisey), Matilda Nildén (61’ Schröder) – Paulina Nyström.

LÄS MER:Mållöst igen för Häcken – oavgjort mot Piteå

LÄS MER:Häckens Aivi Luik avstängd för brott mot dopingregler

LÄS MER:Rosengård rycker ifrån Häcken – är damallsvenskan avgjord?

LÄS MER:Häcken föll mot Rosengård – rycker i guldstriden

ANNONS