Häcken hakar på i toppen – efter seger mot Hammarby

Häcken är ny tabelltvåa.
Det efter en viktig vinst i toppmötet med Hammarby – där Häcken vände underläge till en 2–1-seger.
– Det är skitgött med tre poäng, säger Anna Anvegård till Viaplay.

|

Under onsdagen återstartade damallsvenskan för Häckens del.

I den första matchen efter sommaruppehållet ställdes Hisingslaget mot Hammarby i ett toppmöte på bortaplan.

Då valde tränaren Mak Lind att sätta in flera nyförvärv från start. Trion Paulina Nyström, Alva Selerud och Tabby Tindell fick chansen direkt.

Facit blev 2–1 till Häcken. Och tre poäng mot Hammarby betyder mycket för Hisingslaget för att inte tappa mark i toppstriden. Avståndet upp till serieledaren Rosengård är sex poäng (med en match mindre spelad).

– Superviktigt. Det var en tuff match, men jag tycker att vi gör en bra match och det är skitgött med tre poäng, säger Anna Anvegård till Viaplay efter matchen.

Nyförvärvet klev av tidigt

När matchen startade tryckte Häcken på direkt och fick utdelning genom tre raka hörnor. Paulina Nyström, som axlade ”tia”-positionen mot Hammarby, var nära att nicka in den andra – men matchen fortsatte under ställningen 0–0.

Därefter var det högt tempo och första halvlek svängde fram och tillbaka. Efter en stund tog Hammarby över mer och mer och gjorde det jobbigt för Häcken, som fick kämpa för att hålla ihop sitt försvarsspel.

Häcken gjorde ett byte redan i första halvlek. Utan att ha fått någon smäll byttes Nyström ut och ersattes av Anna Anvegård – som gjorde comeback efter sin tidigare skada.

Debutanten Paulina Nyström tvingades till ett tidigt byte.
Debutanten Paulina Nyström tvingades till ett tidigt byte. Bild: EMMA WALLSKOG

Det sprakade inte av sylvassa målchanser i första halvlek. Den farligaste kom på tilläggstid och det var millimeter ifrån att Hammarby tog ledningen.

Julie Blakstad, som spelade i Häcken en kort vända förra året, avlossade ett skott som gick i ribban.

I paus stod det 0–0.

Anna Anvegård med drömträff

Båda lagen gick ut hårt i andra halvlek.

Men det var Hammarby som inledningsvis lyckades bäst. I den 53:e minuten tog de ledningen i matchen.

Försvarsduon Alva Selerud och Elma Junttila Nelhage såg ut att ha kontroll på situationen, men Ellen Wangerheim hittade en liten lucka mellan benen och slog in 1–0 i mål.

Sex minuter senare kvitterade Häcken – med ett drömmål.

Då var det inhopparen Anna Anvegård som gjorde allt. Från distans drämde hon till med ett stenhårt skott som gick in i nät – ett mål som med all säkerhet kommer slåss om att bli årets mål i damallsvenskan.

– Jag hann inte tänka alls där och då. Det är väl så det ska vara när man får en sån träff. Man tänker inte, utan kör bara, säger Häckens stjärna om målet.

Hon fortsätter:

– Först och främst var det roligt att vara på planen igen. Det har varit tre långa månader som man varit borta, så detta har man sett fram emot. Och att få göra mål också ... det går inte att få en bättre comeback.

Betydelsefull seger: ”Bra för självförtroendet”

Häcken spelade ut alla sina kort i andra halvlek och gjorde alla sina fem byten.

Och ett av bytena skulle bidra med avgörande poäng. I den 79:e minuten gjorde Felicia Schröder 2–1 till Häcken.

Det blev matchens slutresultat.

– Det här gör mycket för lagkänslan. Att möta Hammarby är en av de tuffaste matcherna, med tanke på deras publikstöd och hur bra de ändå är. Det är bra för självförtroendet. Det blir en härlig bussresa hem i morgon, säger Anvegård.

I nästa match väntar serieledaren Rosengård för Häckens del. Den matchen spelas på måndag, avspark 19:00 på Malmö IP.