IF Elfsborg spelade oavgjort trots Abdullais röda kort

Först gav Jalal Abdullai Elfsborg ledningen.
Sedan blev anfallaren utvisad i Europa League-kvalet.
Trots en massiv forcering från Rijeka klarade ”Di Gule” fixa ett oavgjort resultat.

|

Elfsborgs Europaäventyr 2024 har inneburit resor till Cypern och Transnistrien. Under torsdagen var Boråsklubben iväg igen, den här gången befann de sig i Kroatien, Rijeka.

HNK Rijeka är ett topplag i den 19:e-rankade ligan i Europa. Allsvenskan återfinns på plats 26 i samma ranking. Således var det hittills den tuffaste utmaningen som väntade Elfsborg i Europa League-kvalet – något som också syntes i matchinledningen.

Hemmalaget började i ett rasande tempo och tvingade Isak Pettersson till flera högkvalificerade räddningar, men efter 24 minuters fotbollsspelande stod det 0–1 på tavlan till bortalaget.

Jalal Abdullais stökiga match

Arber Zeneli slog hörnan från höger och Jalal Abdullai mötte bollen med en halvvolley. Bollen seglade förbi Zlomislic i Rijekas mål och de tillresta Elfsborgssupportrarna kunde fira ledningsmålet i den 28-gradiga värmen.

Även om Rijeka styrde halvleken stod Elfsborg upp bättre efter lagets ledningsmål. Det såg länge ut som att Boråsklubben skulle gå in till halvtidsvilan med nollan intakt, men med endast sekunder kvar av halvleken kvitterade Rijeka.

Isak Pettersson räddade en bra slagen frispark. Målvakten kunde dock inte behålla bollen och i det efterföljande anfallet nådde bollen fram till Niko Galesic som inte gjorde några misstag när han från nära håll sköt in kvitteringsmålet.

Massiv press av HNK Rijeka – men Zeneli närmast ledning

I den 56:e minuten var det färdigspelat för anfallaren. En redan varningsbelastad Abdullai kom sent in i en situation, han sträckte sig mot bollen med foten men i stället för en träff på den nådde han Ivan Smolcic bröst. Rijeka-spelaren föll till backen och domare Sidiropoulos drog fram det gula kortet.

Det var 19-åringens andra gula kort i matchen och Abdullai blev således utvisad.

Rijeka tog därefter över spelet allt mer och i den 80:e minuten visade statistiken på ett sjuttioprocentigt bollinnehav till hemmalaget. Det var kroaterna som förde matchbilden och enligt statistiken hade Rijeka sjutton chanser medan Elfsborg endast stod på fem.

Rijeka höll i bollen men hade svårt att skapa de riktigt klara lägena. I stället var det Besfort Zeneli som var närmast ett ledningsmål i slutminuterna. Mittfältaren drämde iväg ett skruvat skott men bollen träffade stolpen.

När domaren till sist blåste av matchen gick det konstatera att matchen hade slutat oavgjort, 1–1.

På torsdag nästa vecka spelas returen i Europa League-kvalets tredje omgång på Borås Arena. Vinner Elfsborg den matchen är de klara för playoff, och därtill garanterad en plats i Conference League.