Kevin, 13, yngst på supportrarnas galna bussresa

14 timmar enkel väg och två raka nätter på buss.
Elfsborgs supportrar hade en riktig holmgång till resa till Alkmaar.
Yngst i det 200 personer stora gänget: Kevin Tingman Vallentinsson, 13.
– Jag har sovit 2,5 timme i natt, säger han vid ankomsten.

ANNONS
|

Kevin, som reser med sin mamma Sandra, lämnade Borås Arena vid 20-tiden på tisdagskvällen för den 14 timmar långa resan till Alkmaar. Rutten gick genom Danmark. Två färjor och 110 mil senare är de på plats. När de kommer fram är de laddade för match, trots att sömnen varit minimal.

– Det känns roligt och spännande att se en annan arena än de man är van vid i Sverige, säger Kevin.

”Ganska livat”

Guliganerna fick tillräckligt med bokningar för att skicka fyra bussar till Nederländerna. De valde att dela in dem efter vad man ville ha för typ av resa: två partybussar, en ”mittemellan” och en lugn. Sandra och Kevin valde ”mittemellan”-bussen. Efter både ramsor, musik och quiz tystades bussen vid 03.30.

ANNONS

– Det var ganska livat. Jag satt mycket och kollade på telefonen och sen sov jag 2,5 timme, säger han.

Efter matchen i kväll går bussen direkt tillbaka till Borås, där de är framme på torsdagsförmiddagen. Det var inga bekymmer att komma loss från skola och jobb, berättar Sandra.

– Det gick ganska bra. Jag hade ett par lediga dagar att ta ut och Kevin fick ledigt från skolan. Det var inga bekymmer.

Det var precis efter pandemin som Kevin fick upp ögonen för ståplatsläktaren. Elfsborg hade han följt ett tag, men det var först när läktarna öppnade upp igen som han tog steget till de sjungande sektionerna.

– Jag spelar fotboll själv och gillar Jalal Abdullai. Han är bra!

Ett sätt för mor och son att umgås

I och med hans ringa ålder fick mamma Sandra följa med. De båda blev så bitna att de numera åker på i princip alla bortamatcher. I fjol missade de två av de 28 allsvenska matcherna. I år har de full pott.

– Det är tack vare Kevin som jag har blivit biten, säger Sandra. Det är stämningen och allt runt om kring, läktarkulturen, som gör mycket av det.

Hon gillar blandningen på läktaren.

– Det är alla åldrar, från liten till gammal. Alla kan bidra på sitt sätt och sjunga med i ramsorna.

ANNONS

Resorna har blivit ett sätt för dem att umgås. Hennes man och deras andra barn är inte fotbollsintresserade och går i stället på hårdrockskonserter ihop.

Gjorde en liknande resa till Molde

Sandra och Kevin var med när Guliganerna anordnade bussresa till Molde i augusti. Då var det tolv timmar och samma upplägg. Upp natten innan, hem direkt efter slutsignal och tillbringa även nästkommande natt på vägarna.

– Det gick bra! Det var inte så mycket sömn, utan ganska mycket hålligång. Sen somnar de flesta efter ett tag. Den här resan var lite lättare för det var bättre väg. Det är ju väldigt mycket kringelikrokvägar till Molde.

Om Molderesan lärde henne något så var det att inte jobba på eftermiddagen efter hemkomst. Så det blir inget med det på torsdag.

– Med tanke på hur trött man var efter den resan så var det inte aktuellt, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Fem punkter inför Elfsborgs Europa League-premiär mot AZ

LÄS MER:AZ-tränarens svar på Zenelis utspel: ”Inte deras bästa match”

LÄS MER:Så ska Elfsborg undvika ny storförlust i Nederländerna

ANNONS